joi

28 martie, 2024

22 septembrie, 2016

bahamasUn sfert de veac, un arhipelag din Caraibi și mai bine de 175 de mii de firme offshore. Sunt datele pe scurt ale celei mai recente scurgeri de informații dintr-un paradis fiscal. De data aceasta, documentele vin din Bahamas, insulele din Caraibi cunoscute la nivel global pentru facilitățile de tip offshore pe care le oferă.

Arhipelagul, o constelație cu peste 700 de insule, multe cu suprafețe mai mici decât un kilometru pătrat, se află de aproape un secol pe radarul funcționarilor fiscali din întreaga lume. Legile sale privind confidențialitatea afacerilor și refuzul de a face schimb de informații cu alte guverne i-au adus renumele de „Cortina din Caraibi”. Ea a căzut joi.

International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), Süddeutsche Zeitung și ceilalți parteneri din presă, printre care și RISE Project, fac publice informațiile din această arhivă, în care, la nivel global, figurează un fost comisar european, dar și premieri, miniștri, prinți, oameni de afaceri și infractori condamnați de pe mai toate continentele ce au apelat de-a lungul anilor la industria offshore din arhipelag.


#BahamasLeaks scoate la lumină inclusiv o felie din economia românească, existând companii cu interese majore în România, de la energie la sistemul sanitar.

Investigația privind ”componenta românească” poate fi citită integral AICI- LINK.

Pe scurt, potrivit RISE Project:

  • Una dintre cele mai mari afaceri cu resurse minerale din România este derulată printr-un offshore din Bahamas. Corporația americană ExxonMobil a explorat unul dintre perimetrele din Marea Neagră, unde a și găsit resurse consistente de gaze naturale. Compania deține jumătate din drepturile de explorare și exploatare ale perimetrului Neptun din Marea Neagră, după ce le-a preluat în 2008 de la OMV Petrom. Exxon și OMV Petrom susțin că au investit până în prezent peste 1,5 miliarde de dolari în exploarea acestor resurse minerale din Marea Negră. Practic, banii ExxonMobil pentru această investiție au venit prin offshore-ul propriu din Bahamas.
  • #BahamasLeaks oferă informații și despre o companie offshore din grupul Rompetrol, afacere anchetată în prezent la București. Între 1999 și 2011, Rompetrol Upstream International LTD, fostă Lumbaqui Oil LTD, din arhipelagul Bahamas a avut 13 directori executivi. Radu Mihail, actualul consul onorific al României în Ecuador, a fost numit în funcția de director al companiei offshore pe 14 iulie 2011.
  • #BahamasLeaks transparentizează și o părticică dintr-un imperiu financiar de sute de milioane de euro, crescut în inima sistemului medical românesc. E vorba de doi acționari minoritari, înregistrați în Bahamas, ai grupului de firme Medicarom. Acesta este o platformă de companii care a prins viață la București, acum douăzeci de ani, ascunzând, de la bun început, numele beneficiarilor ei reali. Într-o anonimitate deplină a patronilor, Medicarom a strâns anul trecut 45 de milioane de euro de pe piața sanitară, vânzând bunuri și servicii către sute de mii de pacienți români.
  • Lucian Bădescu, 42 de ani, a ajuns cunoscut pentru comerțul cu energie, iar apoi s-a extins și în alte domenii. Fiul unui fost general SRI, Bădescu a devenit, din aprilie 2011, directorul Kereulen Investments Limited, o companie din Bahamas. Acesta este coleg în conducerea companiei împreună cu un alt român: Bogdan Mihalcea Călinescu.
  • Printre românii care apar în documentele ajunse la Süddeutsche Zeitung figurează și un membru al numeroasei familii a soacrei lui Mircea Geoană – Margareta Costea (născută Barba). E vorba de Gheorghe Valentin Barba (57 de ani), văr primar al Mihaelei Geoană. Personaj cu cetățenie dublă, română și americană, Barba e cel care a cumpărat de la statul român, la un preț modic, uzina de pompe de injecție Mefin Sinaia. Tranzacția a avut loc în 2003, an în care Mircea Geoană era ministru de externe în Guvernul Năstase. Barba apare ca reprezentant a trei firme în #BahamasLeaks, numele fiecăreia dintre ele trimițând la încrengăturile afacerii din 2003: Mefin, Walbridge Group și Detroit Diesel.
  • Michael Danny Topolinsky, cetățean canadian, deține grupul de firme Benevo, al cărui portofoliu include mai multe investiții imobiliare în România. În 2013, Topolinsky a cumpărat compania Aversa, plătind 17,4 milioane de euro statulului român pentru fosta fabrică de pompe din zona Obor. Atunci, achiziția s-a făcut prin intermediul unui offshore din Cipru.
  • Cris Micuț este director al companiei Trend Hospitality, specializată în servicii de consultanță în domeniul hotelier. A fost timp de un an director al Institutul Român de Cercetări Economico-Sociale şi Sondaje – IRECSON. În perioada 1995-2000 a fost angajat al lanțului hotelier Best Western Hotels South-East Asia. În registrele din Bahamas, Mihuț este menționat ca director executiv al Coral Fund Management LTD


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: