fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Aprilie 2020 – Inflația anuală a coborât la 2,68%. Ieftinirea combustibililor a înjumătățit avansul general al prețurilor

Creşterea preţurilor de consum în luna aprilie 2020 a fost de +0,26%, potrivit datelor publicate de INS, cu mult sub valoarea consemnată în urmă cu… Mai mult

13.05.2020

Chestiunea

”Cum (re)învățăm România să se hrănească”

Dacă tot trăim pe datorie și din împrumuturi grele și scumpe, măcar să ne cumpărăm produsele made în Romania. Abia asta ar însemna o creștere… Mai mult

12.05.2020

La obiect

Martie 2020: Salarii majorate, inflația stabilă, dar avansul puterii de cumpărare a coborât la cel mai mic nivel din ultimii doi ani

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna martie 2020 a fost de 5.386 lei, cu 143 de lei sau 2,7% mai… Mai mult

12.05.2020

Analiză

Cele mai recente date definitive privind PIB-ul pe regiuni în România. Implicații pentru adoptarea euro

România figurează ca PIB/locuitor exprimat în euro la nivelul de doar 35% din media UE27, potrivit datelor prelucrate post-Brexit și publicate recent de Eurostat pentru… Mai mult

11.05.2020

UPDATE / Avionul malaezian a fost doborât de o rachetă de la sol. Prima cutie neagră găsită a fost trimisă de separatiști la Moscova. Un român printre victime

de Anne-Marie Blajan 18.7.2014

UPDATE:

16.32 Un raport preliminat clasificat al serviciilor de spionaj americane arată că racheta care a lovit avionul a fost, cel mai probabil, lansată de separatiştii pro-ruşi de pe teritoriul din estul Ucrainei. Este o informaţie oferită de o sursă, un oficial american care a vrut să îşi păstreze anonimalul, citat de CNN.

14.56 Moscova nu vrea să ia niciuna dintre cutiile negre ale avionului, afirmă ministrul de Externe Serghei Lavrov.

“În ciuda a ceea ce spune din nou Kievul, nu avem în plan să luăm aceste cutii negre. Nu vrem să încălcăm reglementările internaţionale în astfel de situaţii. Vrem ca experţii internaţionali să ajungă la locul prăbuşirii cât mai repede posibil, ca să intre imediat în posesia cutiilor negre”, a spus diplomatul rus într-un interviu la televiziune.

13.46 Românul care călătorea cu avionul malaezian este un student la Facultatea de Medicină din Cluj Napoca şi avea şi cetăţenie canadiană, informează televiziunile de ştiri citând surse. El călătorea împreună cu prietena sa.

13.24 Ucraina se asigură că nu există niciun dubiu referitor la acţiunile armatei sale în zona de conflict din estul ţării.

Ambasadorul ucrainean la Bucureşti, Teofil Bauer, a avut vineri o conferinţă de presă în care a declarat că Ucraina nu a folosit forţele aeriene în confruntările cu separatiştii pro-rusi şi că niciun avion militar ucraiean nu a zburat prin zona respectivă.

În schimb, spune diplomatul ucrainean, autorităţile ucrainene pot spune cu certitudine că au fost separatiştii pro-ruşi, care au folosit armament rusesc. Ambasadorul afirmă că înregistrările date publicităţii de către serviciile secrete ucrainene sunt autentice. Şi este cert că avionul a fost doborât intenţionat.

O reacţie relativ întârziată are şi cancelarul german Angela Merkel. Aceasta a spus vineri că este nevoie de o încetare a focului în zonă pentru a permite investigatorilor independenţi să ajungă la locul prăbuşirii avionului. Cancelarul a adăugat că există semne că a fost doborât.

Pe de altă parte, Angela Merkel crede că este prea devreme să se ia o decizie de impune a noi sancţiuni, mai dure, Rusiei. “Privind sancţiunile, as vrea să subliniez că evenimentele privind avionul, din ce îmi amintesc, au avut loc de nici 24 de ore, iar în acest moment trebuie să avem o anchetă independentă. deci este prematură să tzragem o concluzie înainte de a avea accesla rămăşiţele avionului”, a spus cancelarul.

Potrivit presei internaţionale, oficiali americani arată clar că SUA se gândesc serios la impunerea de noi sancţiuni pentru a pune presiune asupra Rusiei, în vederea schimbării politicii ei în Ucraina.

Americanii speră să fie sprijiniţi mai ferm de către statele europene.

12.19 Un cetăţean român se află printre victimele avionului doborât în estul Ucrainei, informează MAE.

Într-un comunicat al instituţiei, ministerul precizează că Malaysian Airlines a furnizat noi informaţii, iar potrivit lor una dintre victime are dublă cetăţenie, una dintre ele română. Iniţial, MAE a informat că nu s-ar fi aflat şi români printre călători.

Avionul Malaysia Airlines, care opera un zbor Amsterdam-Kuala Lumpur, a fost doborât de o rachetă trasă de la sol, în regiunea de conflict Doneţk, în estul Ucrainei.

Niciunul dintre cei 298 de oameni aflaţi la bord nu a supravieţuit. Echipajul era format din 15 malaezieni, însă pasagerii sunt din mai multe ţări ale lumii: cei mai mulţi sunt olandezi, dar sunt si britanici, germani, francezi, americani, australieni, belgieni, sau provin din ţări din Asia de Sud-Est.

Mare parte dintre pasageri erau turişti, care mergeau în vacanţă, iar printre victime ar fi şi 80 de copii.

Potrivit Reuters, unul dintre membrii echipei de salvare de la faţa locului spune, vineri dimineaţa, că a fost găsită şi cea de-a doua cutie neagră a avionului. Prima cutie neagră a fost găsită joi de separatiştii pro-ruşi şi ar fi fost trimisă la Moscova.

Potrivit Russia Today, au fost recuperate 121 de corpuri dintre rămăşiţele epavei. Cel puţin 95 de salvatori şi 18 vechicule sunt implicate în această operaţiune.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, spune că „nu a fost un accident sau o tragedie, ci un act terorist.” Autorităţile de la Kiev acuză separatiştii pro-ruşi că au doborât avionul şi susţin afirmaţia cu o înregistrare a insurgenților pro-ruși care raportează unui ofițer superior GRU (spionajul miliar rusesc) doborârea avionului.

Urmăriţi aici înregistrarea dată publicităţii de serviciile secrete ucrainene tradusă în limba engleză.

Pe de altă parte, serviciile secrete americane au confirmat încă de joi noaptea că avionul a fost doborât de o rachetă trasă de la sol, însă nu au putut preciza încă de unde a fost trasă: din Ucraina sau din Rusia.

Aeronava, care zbura la 10.000 de metri altitudine, ar fi fost doborâtă de o rachetă de tip BUK, de provenienţă rusească. Separatiştii au negat că ar f avut capacitatea de a doboră un avion care zboară la acea înălţime, însă există o serie de informaţii privind faptul că ar fi fost dotaţi cu o baterie de rachete de acest gen de către Rusia.

Vicepreşedintele american Joe Biden spune că avionul a fost doborât, “nu a fost un accident, aparatul de zbor a explodat în cer”, informează BBC.

Pe de altă parte, preşedintele rus Vladimir Putin culpabilizează Ucraina. Potrivit Reuters, liderul rus spune că, dacă autorităţile ucrainene nu ar fi reluat campania militară în estul ţării, tragedia nu s-ar fi întâmplat.

“Fără nicio îndoială, guvernul teritoriului pe care s-a întâmplat tragedia această îngrozitoare poartă întreaga responsabilitate”, a afirmat preşedintele Putin.

Ucraina vrea să asigure un culoar de siguraţă în zonă pentru recuperarea rămăşiţelor victimelor şi pentru începerea unei anchete internaţionale.

SUA au cerut, printr-o declaraţie a secretarului de stat John Kerry, ca Rusia, separatiştii şi Ucraina să susţină o încetare imediată a focului în regiune pentru ca investigatorii internaţionali să aibă acces la locul tragediei şi să poată fi recuperate corpurile victimelor.

Încă din cursul serii de joi, liderii lumii au reacţionat la prăbuşirea avionului. Cu toţii au cerut o anchetă internaţională imediată, care să lămurească faptele şi circumstanţele în care a căzut avionul.

Poziţia României – preşedintele cere o anchetă la care să participe experţi ai UE

Administraţia Prezidenţială din România a racţionat printr-un comunicat în care se arată preşedintele Traian Băsescu “este consternat de tragicul eveniment”. Acesta “cere clarificarea imediată a condițiilor în care s-a petrecut tragicul accident și solicită ca experți ai Uniunii Europene să participe la anchetă alături de autoritățile ucrainene“.

Ministerul de Externe român a înfiinţat o celulă de criză până au fost primite toate informaţiile, de la ambasadele României din Haga, Kiev şi Kuala Lumpur, referitor la posibili cetăţeni români printre victime. Niciun român nu se afla în avionul care zbura spre Kuala Lumpur.

 Citiţi aici întregul film al evenimentelor din momentul apariţiei informaţiei despre prăbuşirea avionului şi reacţiile liderilor mondiali: Un avion civil cu 295 de pasageri doborât în zona de conflict Doneţk. Liderii lumii așteaptă cu preocupare primele informații despre cauze. Niciun supraviețuitor

Zonă periculoasă pentru zboruri

Două avioane militare ucrainene ar fi fost doborâte de separatişti în zonă, numai în această săptămână.

Ucraina a acuzat joi aviaţia rusă că a doborât, cu o zi în urmă, un avion de luptă ucrainean SU – 25 “în misiune deasupra teritoriului ucrainean”.

“Avionul nostru a fost doborât, pilotul a reuşit să se catapulteze”, a anunţat Consiliul de securitate naţională şi apărare din Ucraina.

Luni, Kievul a acuzat din noua Moscova că a doborât un avion militar de transport AN 26, în apropierea graniţei dintre cele două ţări. Patru dintre cei opt membri ai echipajului aparatului de zbor au fost salvaţi, doi dintre ei au fost luaţi prizonieri, iar alţi doi au fost ucişi, au spus autorităţile ucrainene.

Ruşia a respins aceste acuzaţii şi le-a catalogat drept “absurde”. Însă este pentru prima dată când Moscova reacţionează la astfel de acuze ale Ucrainei, chiar şi pe surse, aşa cum s-a întâmplat joi.

De la începutul conflictului ruso-ucrainean, în regiune au fost doborâte 6 elicoptere şi 3 avioane militare, potrivit informaţiilor existente.

Companiile aeriene îşi modificaseră deja, sau au făcut-o după tragedia de ieri, treseele avioanelor de linie care ar fi trebuit să survoleze zona.

 

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 18.7.2014

Lăsați un comentariu


Stiri

Romgaz: Problemele legii offshore şi pandemia au amânat discuţiile despre preluarea unei participaţii din Neptun Deep

Adrian N Ionescu

Discuţiile referitoare la preluarea de către Romgaz a unei cote de participare din proiectul Neptun Deep “nu sunt încheiate, vor continua, dar sunt puse în… Mai mult

Stiri

Măsurile adoptate în ședința de Guvern: Fonduri pentru Ministerul Sănătății / Pregătirea proiectelor pentru viitorul exercițiu financiar al UE

Alexandra Pele

Guvernul a adoptat miercuri mai multe acte normative, cele mai importante vizând asigurarea resurselor financiare în contextul pandemiei, precum și pregătirea viitorului exercițiu financiar al… Mai mult

Stiri

Ministrul Finanţelor: Efect bugetar al măsurilor fiscale de urgenţă de 1,5% din PIB. Harta creditorilor României

Adrian N Ionescu

Efectul măsurilor fiscale luate în perioada stărilor de urgenţă şi de alertă asupra bugetului public pentru buget este de aproape 1,5% din PIB, potrivit declaraţiilor… Mai mult

Stiri

IMM Invest: Fondul de garantare a aprobat peste 1.400 de credite, în valoare de un miliard de lei

Alexandra Pele

În această dimineață erau aprobate 1.441 de credite garantate de stat prin programul IMM Invest în valoare de peste un miliard de lei, a anunțat… Mai mult

Stiri

Generalul Ionel Sorin Bălan, numit la conducerea STS

Vladimir Ionescu

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat miercuri numirea generalului-maior Ionel-Sorin Bălan (foto) în funcţia de director al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, în… Mai mult

Stiri

410.000 locuri de muncă dispărute din economie în criza Covid: O situație pe sectoare

Mariana Bechir

Numărul contractelor încetate din cauza epidemiei a depășit la sfârșitul săptămânii trecute plafonul de 400.000. Premierul Ludovic Orban declara săptămâna trecută că acestora li se… Mai mult

Stiri

CCR: Legea privind învățământul online e neconstituțională

Vladimir Ionescu

Curtea Constituţională a admis miercuri sesizarea președintelui Klaus Iohannis referitoarela neconstituţionalitatea legii ce prevedea că învăţământul preşcolar, şcolar, preuniversitar şi universitar se poate desfăşura şi… Mai mult