Analiză

T2 din 2019 – Venitul mediu lunar s-a dublat din 2014 încoace

Datele publicate de INS pentru trimestrul II 2019 arată că veniturile românilor au depășit nivelul de 1.800 lei lunar pe persoană. Ele au fost de… Mai mult

07.10.2019

La obiect

Deficit bugetar la opt luni – salariile bugetarilor au dat peste 40% din creșterea cheltuielilor

Execuția bugetară pe primele opt luni din anul 2019 s-a soldat cu un deficit de circa 21,9 miliarde de lei sau 2,13% din PIB-ul estimat… Mai mult

07.10.2019

Chestiunea

Gospodăriile de pensionari, majoritare în România: Statistica tristă care pune politicile pe termen scurt în contradicție cu cele pe termen lung

Cele mai multe dintre cele aproape 7,5 milioane de gospodării din România sunt de pensionari, după statutul ocupațional al capului gospodăriei, potrivit datelor publicate de… Mai mult

06.10.2019

La obiect

Bugetul de Apărare la 8 luni: 1% din PIB, din care 02% din PIB sunt pentru înzestrare

Intrat în ultimul trimestru al anului 2019, Guvernul României ar trebui să depună eforturi deosebite pentru a respecta angajamentul de 2% cheltuieli anuale pentru Apărare… Mai mult

03.10.2019

Cronicile

UPDATE / Avionul malaezian a fost doborât de o rachetă de la sol. Prima cutie neagră găsită a fost trimisă de separatiști la Moscova. Un român printre victime

de Anne-Marie Blajan 18.7.2014

UPDATE:

16.32 Un raport preliminat clasificat al serviciilor de spionaj americane arată că racheta care a lovit avionul a fost, cel mai probabil, lansată de separatiştii pro-ruşi de pe teritoriul din estul Ucrainei. Este o informaţie oferită de o sursă, un oficial american care a vrut să îşi păstreze anonimalul, citat de CNN.

14.56 Moscova nu vrea să ia niciuna dintre cutiile negre ale avionului, afirmă ministrul de Externe Serghei Lavrov.

“În ciuda a ceea ce spune din nou Kievul, nu avem în plan să luăm aceste cutii negre. Nu vrem să încălcăm reglementările internaţionale în astfel de situaţii. Vrem ca experţii internaţionali să ajungă la locul prăbuşirii cât mai repede posibil, ca să intre imediat în posesia cutiilor negre”, a spus diplomatul rus într-un interviu la televiziune.

13.46 Românul care călătorea cu avionul malaezian este un student la Facultatea de Medicină din Cluj Napoca şi avea şi cetăţenie canadiană, informează televiziunile de ştiri citând surse. El călătorea împreună cu prietena sa.

13.24 Ucraina se asigură că nu există niciun dubiu referitor la acţiunile armatei sale în zona de conflict din estul ţării.

Ambasadorul ucrainean la Bucureşti, Teofil Bauer, a avut vineri o conferinţă de presă în care a declarat că Ucraina nu a folosit forţele aeriene în confruntările cu separatiştii pro-rusi şi că niciun avion militar ucraiean nu a zburat prin zona respectivă.

În schimb, spune diplomatul ucrainean, autorităţile ucrainene pot spune cu certitudine că au fost separatiştii pro-ruşi, care au folosit armament rusesc. Ambasadorul afirmă că înregistrările date publicităţii de către serviciile secrete ucrainene sunt autentice. Şi este cert că avionul a fost doborât intenţionat.

O reacţie relativ întârziată are şi cancelarul german Angela Merkel. Aceasta a spus vineri că este nevoie de o încetare a focului în zonă pentru a permite investigatorilor independenţi să ajungă la locul prăbuşirii avionului. Cancelarul a adăugat că există semne că a fost doborât.

Pe de altă parte, Angela Merkel crede că este prea devreme să se ia o decizie de impune a noi sancţiuni, mai dure, Rusiei. “Privind sancţiunile, as vrea să subliniez că evenimentele privind avionul, din ce îmi amintesc, au avut loc de nici 24 de ore, iar în acest moment trebuie să avem o anchetă independentă. deci este prematură să tzragem o concluzie înainte de a avea accesla rămăşiţele avionului”, a spus cancelarul.

Potrivit presei internaţionale, oficiali americani arată clar că SUA se gândesc serios la impunerea de noi sancţiuni pentru a pune presiune asupra Rusiei, în vederea schimbării politicii ei în Ucraina.

Americanii speră să fie sprijiniţi mai ferm de către statele europene.

12.19 Un cetăţean român se află printre victimele avionului doborât în estul Ucrainei, informează MAE.

Într-un comunicat al instituţiei, ministerul precizează că Malaysian Airlines a furnizat noi informaţii, iar potrivit lor una dintre victime are dublă cetăţenie, una dintre ele română. Iniţial, MAE a informat că nu s-ar fi aflat şi români printre călători.

Avionul Malaysia Airlines, care opera un zbor Amsterdam-Kuala Lumpur, a fost doborât de o rachetă trasă de la sol, în regiunea de conflict Doneţk, în estul Ucrainei.

Niciunul dintre cei 298 de oameni aflaţi la bord nu a supravieţuit. Echipajul era format din 15 malaezieni, însă pasagerii sunt din mai multe ţări ale lumii: cei mai mulţi sunt olandezi, dar sunt si britanici, germani, francezi, americani, australieni, belgieni, sau provin din ţări din Asia de Sud-Est.

Mare parte dintre pasageri erau turişti, care mergeau în vacanţă, iar printre victime ar fi şi 80 de copii.

Potrivit Reuters, unul dintre membrii echipei de salvare de la faţa locului spune, vineri dimineaţa, că a fost găsită şi cea de-a doua cutie neagră a avionului. Prima cutie neagră a fost găsită joi de separatiştii pro-ruşi şi ar fi fost trimisă la Moscova.

Potrivit Russia Today, au fost recuperate 121 de corpuri dintre rămăşiţele epavei. Cel puţin 95 de salvatori şi 18 vechicule sunt implicate în această operaţiune.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, spune că „nu a fost un accident sau o tragedie, ci un act terorist.” Autorităţile de la Kiev acuză separatiştii pro-ruşi că au doborât avionul şi susţin afirmaţia cu o înregistrare a insurgenților pro-ruși care raportează unui ofițer superior GRU (spionajul miliar rusesc) doborârea avionului.

Urmăriţi aici înregistrarea dată publicităţii de serviciile secrete ucrainene tradusă în limba engleză.

Pe de altă parte, serviciile secrete americane au confirmat încă de joi noaptea că avionul a fost doborât de o rachetă trasă de la sol, însă nu au putut preciza încă de unde a fost trasă: din Ucraina sau din Rusia.

Aeronava, care zbura la 10.000 de metri altitudine, ar fi fost doborâtă de o rachetă de tip BUK, de provenienţă rusească. Separatiştii au negat că ar f avut capacitatea de a doboră un avion care zboară la acea înălţime, însă există o serie de informaţii privind faptul că ar fi fost dotaţi cu o baterie de rachete de acest gen de către Rusia.

Vicepreşedintele american Joe Biden spune că avionul a fost doborât, “nu a fost un accident, aparatul de zbor a explodat în cer”, informează BBC.

Pe de altă parte, preşedintele rus Vladimir Putin culpabilizează Ucraina. Potrivit Reuters, liderul rus spune că, dacă autorităţile ucrainene nu ar fi reluat campania militară în estul ţării, tragedia nu s-ar fi întâmplat.

“Fără nicio îndoială, guvernul teritoriului pe care s-a întâmplat tragedia această îngrozitoare poartă întreaga responsabilitate”, a afirmat preşedintele Putin.

Ucraina vrea să asigure un culoar de siguraţă în zonă pentru recuperarea rămăşiţelor victimelor şi pentru începerea unei anchete internaţionale.

SUA au cerut, printr-o declaraţie a secretarului de stat John Kerry, ca Rusia, separatiştii şi Ucraina să susţină o încetare imediată a focului în regiune pentru ca investigatorii internaţionali să aibă acces la locul tragediei şi să poată fi recuperate corpurile victimelor.

Încă din cursul serii de joi, liderii lumii au reacţionat la prăbuşirea avionului. Cu toţii au cerut o anchetă internaţională imediată, care să lămurească faptele şi circumstanţele în care a căzut avionul.

Poziţia României – preşedintele cere o anchetă la care să participe experţi ai UE

Administraţia Prezidenţială din România a racţionat printr-un comunicat în care se arată preşedintele Traian Băsescu “este consternat de tragicul eveniment”. Acesta “cere clarificarea imediată a condițiilor în care s-a petrecut tragicul accident și solicită ca experți ai Uniunii Europene să participe la anchetă alături de autoritățile ucrainene“.

Ministerul de Externe român a înfiinţat o celulă de criză până au fost primite toate informaţiile, de la ambasadele României din Haga, Kiev şi Kuala Lumpur, referitor la posibili cetăţeni români printre victime. Niciun român nu se afla în avionul care zbura spre Kuala Lumpur.

 Citiţi aici întregul film al evenimentelor din momentul apariţiei informaţiei despre prăbuşirea avionului şi reacţiile liderilor mondiali: Un avion civil cu 295 de pasageri doborât în zona de conflict Doneţk. Liderii lumii așteaptă cu preocupare primele informații despre cauze. Niciun supraviețuitor

Zonă periculoasă pentru zboruri

Două avioane militare ucrainene ar fi fost doborâte de separatişti în zonă, numai în această săptămână.

Ucraina a acuzat joi aviaţia rusă că a doborât, cu o zi în urmă, un avion de luptă ucrainean SU – 25 “în misiune deasupra teritoriului ucrainean”.

“Avionul nostru a fost doborât, pilotul a reuşit să se catapulteze”, a anunţat Consiliul de securitate naţională şi apărare din Ucraina.

Luni, Kievul a acuzat din noua Moscova că a doborât un avion militar de transport AN 26, în apropierea graniţei dintre cele două ţări. Patru dintre cei opt membri ai echipajului aparatului de zbor au fost salvaţi, doi dintre ei au fost luaţi prizonieri, iar alţi doi au fost ucişi, au spus autorităţile ucrainene.

Ruşia a respins aceste acuzaţii şi le-a catalogat drept “absurde”. Însă este pentru prima dată când Moscova reacţionează la astfel de acuze ale Ucrainei, chiar şi pe surse, aşa cum s-a întâmplat joi.

De la începutul conflictului ruso-ucrainean, în regiune au fost doborâte 6 elicoptere şi 3 avioane militare, potrivit informaţiilor existente.

Companiile aeriene îşi modificaseră deja, sau au făcut-o după tragedia de ieri, treseele avioanelor de linie care ar fi trebuit să survoleze zona.

 

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 18.7.2014

Lăsați un comentariu


Stiri

Număr record de spectatori la teatru și operă, în 2018. Fără bani pentru noi premiere, creșterea se va opri

Mariana Bechir

Aproape 79% din românii de peste 16 ani nu participaseră în 2015 (singurul an pentru care Eurostat deține date comparative detaliate) la nici măcar un… Mai mult

Europa

Brexit, 31 octombrie. Cu sau fără acord va stabili, sâmbătă, parlamentul britanic

Victor Bratu

Uniunea Europeană nu are motive să răsufle ușurată: perspectiva ieșirii Marii Britanii din Uniune fără un acord nu a fost înlăturată. Chiar devine mai probabilă… Mai mult

Stiri

Ofițerii de Securitate care l-au torturat pe Gheorghe Ursu – achitați. Decizia nu e definitivă

Vladimir Ionescu

Magistrații Curții de Apel Bucureşti i-au achitat, joi, pe Marin Pârvulescu și Vasile Hodiş, foști ofițeri de Securitate, acuzați inițial de crime împotriva umanității, în… Mai mult

Stiri

Mafia pădurilor / Un al doilea pădurar ucis de hoții de lemne în ultima lună

Vladimir Ionescu

Un angajat al Romsilva a fost ucis de hoții de lemne surprinși în pădure. Liviu Pop (30 de ani, cu trei copii), era pădurar în… Mai mult

Europa

Un nou acord Brexit: textele revizuite ale Acordului de Retragere și ale Declarației politice

Victor Bratu

Echipele de negociatori europeni și britanici au ajuns joi la un nou acord Brexit, chiar înaintea reuniunii Consiliului UE de la Bruxelles. Premierul Boris Johnson… Mai mult

Stiri

Criza opioidelor, SUA / Giganții pharma oferă 50 de mld dolari pentru închiderea investigațiilor

Iulian Soare

Cinci producători şi distribuitori de medicamente oferă 22 de miliarde de dolari în numerar și servicii și medicamente în valoare de 28 de miliarde de… Mai mult

Stiri

Statul se bazează degeaba pe 2,1 miliarde de lei la buget: Încasarea banilor din licitațiile 5G, improbabilă în acest an

Vladimir Ionescu

Criza politică și guvernamentală reduce semnificativ probabilitatea ca statul să încaseze în acest an banii din vânzarea licențelor 5G. Guvernul și-a bugetat venituri de 2,1… Mai mult