vineri

31 mai, 2024

2 iunie, 2020

Decizia băncii centrale a Poloniei de a reduce nivelul dobânzii-cheie de politică monetară la aproape zero a fost ”nesăbuită”, potrivit fostului guvernator Marek Belka, citat de Bloomberg. Fostul oficial, unul dintre cei mai bine cunoscuți polonezi de investitorii străini, a avertizat că singurul beneficiar real al măsurii este statul, care își poate finanța deficitul aproape gratuit.

”Economia poloneză nu iese în evidență negativ, astfel încât să fie justificată o măsură atât de drastică. Chiar din contră”, a declarat Marek Belka, fost premier. ”Dobânzile sunt mult prea mici din punct de vedere al stabilității sistemului bancar”, a adăugat el.

Comisia Europeană anticipează o contracție a economiei poloneze de 4,3% din PIB în acest an, cea mai mică din UE. Analiștii chestionați de Bloomberg anticipau o menținere a dobânzilor în cadrul ședinței de politică monetară de la sfârșitul săptămânii trecute, însă decizia băncii centrale a fost de a opera o nouă tăiere, de la 0,5% pe an la nivelul minim record de 0,1%.


Belka, guvernator al băncii centrale a Poloniei în perioada 2010-2016, s-a arătat sceptic cu privire la necesitatea reducerii dobânzii, precizând că nu vede cum vor beneficia ”creditorii și debitorii de rând”, ”singurul beneficiar fără echivoc” fiind statul polonez.

Decizia băncii, a treia tăiere a dobânzii în tot atâtea luni, a luat prin surprindere piețele, guvernatorul Adam Glapinski fiind criticat pentru că nu a susținut tradiționala conferință de presă de după ședința de politică monetară, invocând temeri legate de situația epidemiologică.

”Surprinderea piețelor financiare nu ajută pe nimeni”, a avertizat fostul guvernator, Marek Belka. El a avertizat că actual climat, cu dobânzi aproape de zero, este ”extrem de îngrijorător” pentru băncile mici și pentru cooperativele de credit, care depind de nivelul dobânzilor pentru a supraviețui. În plus, lipsa încrederii nu va duce la o creștere a creditării, consumatorii și companiile fiind reticenți în contractarea de noi împrumuturi.

”Înlesnirea politicii monetare nu va crește apetitul pentru credite”, a avertizat fostul bancher central.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: