vineri

19 aprilie, 2024

20 august, 2021

Programul alimentar mondial al ONU (PAM) a lansat vineri un avertisment cu privire la  „criza umanitară oribilă” ce se desfășoară în Afganistan. Efectele războiului și seceta provocată de criza climatică plasează o treime din populația acestei țări în risc de foame severă sau acută.

Şefii principalelor agenţii ONU au lansat joi un apel comunităţii internaţionale să sprijine financiar operaţiunile de asistenţă umanitară în Afganistan, prin care să fie ajutate 16 milioane de persoane.


Directorul al PAM pentru regiunea Afganistanului, Mary-Ellen McGroarty, a declarat agenției AFP, citată de BBC că situația este deja „gravă”, dar analiza organizației indică faptul că aproximativ 14 milioane de persoane (dintr-o populație totală de aproape 39 de milioane de persoane) sunt expuse riscului de malnutriție. Printre ele se numără și două milioane de copii.

„Deoarece conflictul a escaladat în întreaga țară, fermierii nu sunt în stare să recolteze culturile și își prăăsesc casele”, a adăugat Mary-Ellen McGroarty.

Joi, principalii şefi ai Comitetului permanent inter-organizaţii, forumul de coordonare la nivel înalt care îi reuneşte pe conducătorii a 18 organizaţii, din structura ONU şi nu numai, au lansat un apel către comunitatea internațională pentru a sprijini cetățenii afgani și au anunțat că vor continua să activeze în zonă, cât timp va fi posibil: „Poporul afgan are nevoie mai mult ca oricând de sprijinul nostru. Organizaţiile noastre se angajează să-l ajute şi să-l protejeze. Vom rămâne în Afganistan şi ne vom ţine promisiunile”, se spune în apel.

Printre semnatari se numără şeful operaţiunilor umanitare ale Naţiunilor Unite, Martin Griffiths, directorul executiv al Programului Alimentar Mondial, David Beasley, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, şi Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi.


Ei îi cheamă pe donatori să-şi accentueze eforturile financiare, precizând că, din necesarul total de 1,3 miliarde de dolari pentru a veni în ajutorul a aproape 16 milioane de persoane în Afganistan, au fost strânse doar 37 de procente.

La începutul acestui an, jumătate din populaţia afgană – printre care peste 4 milioane de femei şi aproape 10 milioane de copii – aveau deja nevoie de un sprijin umanitar, iar jumătate dintre copiii mai mici de 5 ani sufereau de malnutriţie.

„Aceste nevoi au crescut puternic din cauza conflictului, a secetei şi a Covid-19. Începând de la sfârşitul lunii mai, numărul persoanelor deplasate în interiorul teritoriului afgan din cauza conflictului şi care au nevoie de un ajutor umanitar internaţional a crescut de peste două ori, ajungând la 550.000”, atrag atenţia responsabilii ONU.

Ei le cer talibanilor să garanteze „accesul sigur, rapid şi neîngrădit al lucrătorilor umanitari – fie ei bărbaţi sau femei – spre a putea livra ajutorul pentru civilii în nevoie, acolo unde se află”.

În declaraţie, şefii agenţiilor ONU fac apel la comunitatea internaţională să lase frontierele deschise pentru a-i primi pe refugiaţii afgani. „Nu este momentul să abandonăm poporul afgan”, mai subliniază semnatarii mesajului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: