18 decembrie, 2017

Comisarul Radu Gavriș – șeful Serviciului Omoruri din Poliția Capitalei

Dacă amendamentele PSD și ALDE la codurile penale se aprobă, sistemul judiciar din România se va întoarce în timp cu 20 de ani – când nu existau camere de supraveghere și aveam crime cu autori necunoscuți, iar pedofilii erau foarte greu de pedepsit, avertizează şeful Serviciului Omoruri din Poliţia Capitalei, Radu Gavriş.

„Excluderea camerelor de supraveghere din mijloacele de probă ar duce înapoi sistemul judiciar cu 20 de ani. În anii 90, la începutul anilor 2000, orice faptă din spațiul public risca să rămână cu autor necunoscut. Pe scurt, un autor de omor, pedofil, orice infracțiune gravă cu care ne ocupăm și pentru care pot să vorbesc poate să rămână în continuare în libertate și să comită aceste fapte”, a declarat la Digi24 comisarul Radu Gavriș, șeful Serviciului Omoruri din Poliția Capitalei.

În cazul crimei de la Metrou nu s-ar fi putut folosi drept probe înregistrările video

El a exemplificat efectele modificărilor folosindu-se de cazul recent al crimei de la Metrou, în care suspecta care a ucis o tânără aruncând-o pe șine înaintea venirii trenului, a fost identificată cu ajutorul camerelor de supraveghere.

Fără ele s-ar fi rămas la varianta unei sinucideri și femeia nu ar fi fost identificată în timp util pentru a stopa o nouă dramă.

„Poate în timpul ăla ar mai fi avut posibilitatea să mai comită o faptă. Gradul de repetabilitate era clar stabilit”, a precizat comisarul Radu Gavriș, referindu-se la faptul că femeia mai încercase uciderea unei tinere, în altă stație de metrou.

Alt caz din activitatea celor din Serviciul condus de comisar:

„De curând a fost condamnat un pedofil, a fost trimis în judecată de mai mult timp, care timp de șase ani a acostat copii cu vârste cuprinse între 6 și 8 ani, pe stradă, cărora le-a făcut diverite avansuri cu tentă sexuală. Majoritatea probelor le-a constituit camerele de supraveghere. Sunt martorul ideal perfect, obiectiv, spre deosebire de cei care percep ceva”, a adăugat el.

„Pedofilia este o infracțiune cu un grad de repetabilitate foarte mare. Gândiți-vă că la acel pedofil a nu-l prinde la timp implică ca alți copii să fie abuzați”, a mai atras atenția Radu Gavriș.

Comisarul Gavriș: Nu mai există crime cu autor necunoscut. În mare parte, acesta este meritul camerelor de supraveghere

El a scos în evidență și inutilitatea achiziționării acestor camere de supravegehre, dacă imaginile lor nu pot fi utilizate ca probă și nici nu pot fi folosite pentru identificarea unor persoane periculoase, care sunt pericol al adresa celorlalți cetățeni.

„Toate statele din UE alocă bani și resurse pentru a monta cât mai multe camere, pentru a putea sesiza, preveni și chiar a combate infracțiuni comise în spațiul public.

Sunt și în București, nu atât de multe cât ne-am dori, nu atât de performante, dar sunt și ne ajută foarte mult.

În ultimii șase ani de zile nu mai avem niciun omor cu autor necunoscut, toate omorurile au fost soluționate. În foarte multe din aceste cazuri ne-am bazat pe aceste camere.

Sunt cazuri în care autorul a fost prins, reținut, arestat și condamnat și în care probatoriul s-a făcut în special pe baza imaginilor surprinse de camerele de supraveghere”, a adăugat comisarul.

Infografic Geeks for Democracy – Cum te afectează în mod direct modificările la codurile penale

Geeks for Democracy a realizat un infografic cu principalele 10 efecte ale modificărilor.


Întreaga serie poate fi vizualizată la următoarea adresă: văzută https://www.facebook.com/groups/1591449631185716/permalink/1873175826346427/


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: