sâmbătă

18 mai, 2024

25 ianuarie, 2016

europol-director-rob-wainwrightGruparea jihadistă Statul Islamic a dezvoltat „o nouă capacitate de luptă pentru a desfășura o campanie de atacuri de amploare” concentrate în special în Europa, a avertizat luni directorul Europol, Rob Wainwright (foto).

Analiștii Europol sunt convinși că SI „pregătește noi atacuri (…) în state membre ale UE, în special în Franța”, conform unui raport prezentat de Rob Wainwright cu ocazia lansării oficiale la Amsterdam a unui nou Centru European de Contraterorism.

„Experții din diverse state sunt de acord asupra faptului că așa-numitul Stat Islamic are dorința și capacitatea de a comite noi atacuri în Europa. Atacurile ar viza cu prioritate ținte civile, din cauza impactului pe care l-ar genera”, se precizează în raportul citat de Agepres, care descrie „o schimbare de strategie a SI, care vrea să acționeze global”.


Raportul este rezultatul unui seminar între experți din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene organizat la trei săptămâni după atentatele de la Paris de la 13 noiembrie, soldate cu 130 de morți.

Analiza semnalează „o schimbare în modul de operare” al grupării jihadiste implantate în Siria și în Irak, care este acum capabilă să comită ”când dorește”, oriunde în lume, „serii de atacuri complexe și bine coordonate” cu ajutorul unor combatanți locali care cunosc bine spațiul în care se află.

„Se pare că luptătorii SI au libertate tactică atunci când își aleg țintele, pentru a-și adapta planurile la circumstanțe locale specifice, ceea ce îngreunează sarcina forțelor de ordine de a detecta astfel de planuri și de a identifica într-un stadiu incipient persoanele implicate”, afirmă raportul.

Pentru Centrul European de Contraterorism, cu baza în sediul Europol de la Haga, lucrează în prezent circa 40 de analiști. Rob Wainwright a dat asigurări că mijloacele acestuia urmează a fi întărite în lunile care vin, în contextul în care țările din UE s-au angajat să îmbunătățească schimbul de informații după atentatele de la Paris.


Centrul „se va concentra în special pe comunitatea de 5.000 de cetățeni europeni care s-au radicalizat după ce au participat la conflictele din Siria și Irak, dintre care mulți au revenit în societățile noastre și reprezintă un risc major de securitate”, a precizat directorul Europol.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: