La obiect

PISA 2018 – cele mai proaste rezultate din ultimii 9 ani: Record al analfabetismului funcțional pentru elevii români – 44%

Procentul analfabetismului funcțional al tinerilor de 15 ani din România a urcat cinci puncte procentuale, în medie, pe toate cele trei discipline, de la 39%… Mai mult

03.12.2019

La obiect

Bătrânii României și condițiile lor de viață din statisticile UE

Eurostat a dat publicității o serie de date referitoare la populația în vârstă, cu indicatori referitori la ponderea în total, rata de dependență, riscul de… Mai mult

03.12.2019

Analiză

O imagine cât 1000 de cuvinte: deficitul românesc în contextul UE

După analiza situației găsite în finanțele publice și măsurile de aducere la normal a execuției bugetare, concretizate în cea de a doua rectificare bugetară pe… Mai mult

02.12.2019

La obiect

Experți în fiscalitate: Cât de haotice sunt excepțiile din Codul fiscal și cât de dificilă va fi recalibrarea

Abundenţa de excepţii de la aplicarea Codului Fiscal a creat mai degrabă privilegii decât motoare de dezvoltare a economiei şi societăţii. Corecțiile nu trebuie făcute… Mai mult

01.12.2019

Cronicile

Aventurile produselor tradiționale prin economia reală. Un studiu de caz: magiunul de Topoloveni

de Victor Bratu 28.5.2014

Două idei desprinse din analizele cursdeguvernare.ro care premerg conferinţa „Economia: de la made in România la made by România”, organizată pe 3 iunie:

1. România are nevoie de mai multe branduri naţionale pentru a-şi menţine trendul economic sustenabil
2. Economia din România se află într-o poziţie dominată de volum şi nu de calitate.

Deşi aceste adevăruri sunt unanim acceptate de specialişti, un exemplu extras din economia reală arată cât de greu se descurcă în România chiar și companiile cu produse certificate internațional.

Un studiu de caz – notoriu în ultimii ani, dar căruia notorietatea nu-i folosește la nimic:  compania Sonimpex, producător al magiunului de Topoloveni, singurul produs tradiţional românesc certificat la nivel european.

În plan intern însă, marca Sonimpex nu este certificaţă OSIM, iar standardul de calitate al produsului generic, elaborat de companie, nu este respectat de alţi producători.

Bătălia cu sistemul intern a unui produs tradiţional omologat la extern

Dificultăţile pe care le întâmpină producătorul din Topoloveni sunt vechi şi au mai fost prezentate opiniei publice de numeroase publicaţii. Cu ce efect o demonstrează refuzul OSIM de a admite înregistrarea mărcii “magiun din prune Topoloveni”, refuz transmis companiei în luna februarie 2014.

Povestea afacerii, pe scurt:  Bibiana Stanciulov a început afacerile din domeniul alimentar în 2001, după ce a cumpărat la licitaţie o secţie a fostei fabrici de conserve din Topoloveni. A angajat 12 foşti lucrători, şomeri după închiderea fabricii intrate în faliment. Prima producţie a fost de 20 de tone. În 2009, cu 31 de angajaţi permanenţi şi 100 de lucrători pentru perioada de vârf de producţie, de pe poarta fabricii ieşeau 230 tone de magiun.

Anul 2010 a fost primul cu profit, iar începând cu 2011 a fost lansată gama dulceţurilor fără zahăr.

Greutăţile financiare, multe, au fost suportate mai bine de companie decât lipsa de cooperare a instituţiilor statului în ceea ce priveşte un standard de calitate a produselor, pe care patronul Sonimpex încearcă să îl impună în domeniul pe care operează în România.

Bibiana Stanciulov (foto) a explicat situaţia pentru cursdeguvernare.ro:
“Am încercat să îi protejăm pe consumatorii noştri, şi pe noi, şi am contribuit din proprie iniţiativă la emiterea Standardului Magiunului din prune românesc.

Surprinzător, acest standard este valabil şi recunoscut la nivel internaţional din iunie 2013 dar în plan intern am avut surpriza, total nefericită, să constatăm că standardul este benevol. Asta înseamnă că alţi producători pot să producă din ce vor, cum vor ….  Am solicitat în septembrie 2013 Ministerului Agriculturii să emită un Ordin prin care să se stipuleze că magiunul din prune se procesează din prune proaspete. Iniţial, un prim efect a fost acela că falsificatorii magiunului au încercat blocat elaborarea ordinului. Într-un final, în februarie 2014, ministerul a transmis Comisiei Europene ordinul, care va fi avizat.”

De ce este nevoie de un standard al produsului tradiţional

Nevoia impunerii unui standard este explicată şi exemplificată astfel de patronul Sonimpex: “În mod normal, de verificarea calităţii unui produs se ocupă ANPC. Acestui organism i-am trimis sesizări de câte ori a fost nevoie. Ultima sesizare a fost cu referire la un produs propriu Mega Image. La control s-a stabilit că procentul de substanţă uscată este 38%, dar ni s-a transmis că în lipsa unei specificaţii tehnice generale nu se poate aplica nicio sancţiune deoarece produsul respectă un standard de firmă. Un alt producător cu standard propriu a fost Lidl, căruia i s-a interzis prin instanţă, din 2012, să producă şi să comercializeze un produs cu etichetă de magiun. Noi am iniţiat în 2011 standardizarea magiunului de prune românesc, care să respecte reţeta tradiţională a produsului, respectiv: ingredientele să fie exclusiv prune proaspete, românesti, fără adaos de zahăr.”

Un alt obstacol ridicat în calea impunerii acestui brand pe pieţele autohtone şi internaţionale a fost ridicat de OSIM.

Bibiana Stanciulov explică: “Am demonstrat institutului European OHIM continuitatea, autenticitatea şi tradiţia unei reţete din anul 1914. Instituţia-etalon a României, OSIM, a refuzat în februarie 2014 să înregistreze marca şi nici până azi nu am primit o motivare a respingerii. Nu înţelegem acest refuz pentru că, legal, organizaţia din România trebuia să respecte reglementările europene şi să ia la cunoştinţă existenţa unei certificări intracomunitare.”

Marfa, standardele şi piaţa oficială românească

În lipsa unor documente emise de autorităţi statale, producătorul magiunului de Topoloveni are suficiente argumente legate de calitatea produsului său – care nu se dovedesc, însă, de ajuns pentru a obține recunoașterea internă :

 • Prin Ordinul 338 din 7 aprilie 2011, magiunul de Topoloveni devine primul produs natural certificat şi protejat la nivelul Uniunii Europene, iar Comisia Europeană atribuie produsului Denumire de origine şi indicaţie geografică protejată
 • Casa Regală a României a oferit din anul 2010 calitatea de Furnizor Oficial
 • Institutul de Gust şi Calitate din Bruxelles a acordat produsului, în 2012 şi 2013, două Stele Michelin
 • Institutul Naţional de Diabet şi Nutriţie N.C. Paulescu a confirmat, în urma unui studiu clinic, că produsul poate fi consumat
 • Alianţa Atlanticului de Nord a acordă companiei, în 2009, cod NATO de agent economic
 • Magiunul de Topoloveni obţine, în 2008, certificat Kaşrut din partea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România

“În plan intern, s-a creat o pânză de păianjen care cuprinde producători din industria alimentară care profită de munca noastră de promovare, de încercările noastre de a impune magiunul din prune în memoria consumatorilor. La adăpostul unor standarde proprii, pe piaţă sunt promovate magiunuri din prune fără prune!”, explică Bibiana Stanciulov insistenţa pentru impunerea unor standarde care să nu poată fi ocolite.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 28.5.2014

5 comentarii

 1. Matilda
  29.5.2014, 5:36 pm

  Nu trebuie sa va mire nimic, MAFIA din industria alimentara din Romania umple buzunarele celor care ar trebui sa vegheze la sanatatea populatiei, la protejarea industriei romanesti si, mai ales, a celei care utilizeaza materii prime autohtone…
  OSIM-ul cred ca s-a transformat intr-o capusa! Nu mai poti avea incredere in profesionalismul, competenta si verticalitatea persoanelor care sint angajate acolo.
  In exterior se comercializeaza multe produse ca fiind romanesti, printre care, in USA, ZACUSCA romaneasca, scris in limba romana, dar produsa prin Croatia, Serbia, Bulgaria si alte state din jurul Romaniei. Asta este numai un exemplu.

 2. Doru
  30.5.2014, 5:23 pm

  Matilda, asa e. Nu-mi vine sa cred cita zacusca bulgareasca vad. Mai lipseste sa vad si ruseasca :-(( (rusii numesc zacusca aperitivele).

 3. Traian
  3.6.2014, 9:18 am

  Deocamdata magiunul de Topoloveni este prea scump pentru buzunarul romanilor,o fi el de calitate,dar aici raportul cantitate pret este mai important pentru cumparatorii de rand si de aceeea nu se va vinde masiv in tara.

 4. Tiberiu Cazacioc (Slow Food in Romania"
  21.12.2014, 11:13 am

  Eu sunt de partea d-nei Stanciulov in lupta pentru a obtine recunoasterea standardalui. Sunt extrem de apropiat de fenomen, inca din anul 2007, prin proiectul “Targul Taranului”, si actitivitatile miscarii Slow Food. Insa ce doreste dinsa este sa impuna un standard de fabricatie pentru magiun, obligatoriu pentru oricine ar produce un produs pe a carui eticheta sa stea scris “magiun”. De aici se deschid nenumarate consecinte, ce anume poate fi etichetat drept “unt”? Ce anume poate fi etichetat “cascaval” In fapt SONIMPEX doreste de fapt ca reteta sa fie recunoscuta ca specifica. Pentru ca o anume reteta are drept consecinta cum anume denumesti produsul, preparatul. Pe de o parte sunt de acord cu dinsa ca nu poti numi “magiun” orice si oricum, dar nu ar trebui sa decida piata? Nu impunem bariere comerciale?

  Pe de alta parte, discutia este despre protectia marcii inregistrate, care este in alt registru. Cred ca refuzul OSIM este determinat de faptul ca “Magiunul de Topoloveni” este deja recunoscut european ca IGP, Indicatie Geografica Protejata.

  Ceea ce exclude posibilitatea inregistrarii ca marca la nivel national sau european, este prevazut in Regulamentul european.

  Apararea unei retete se face prin marketing, comunicare, crearea unei marci colective cu caiet de sarcini.

  Lupta SONIMPEX este de fapt cu competitia, cu competitivitatea. De ce s-ar ralia alti producatori luptei celor de la SONIMPEX, care restrange drastic posbilitatea de a numi “magiun” orice? Poate doar dorinta de exclusivism, insa economia romaneasca este dominata de copycat.

  Premisele articolului sunt corecte, daca ai volum si nu ai calitate, marci, inseamna ca nu evoluezi.

 5. Tiberiu Cazacioc (Slow Food in Romania"
  21.12.2014, 11:38 am

  Am verificat in Regulamentul european. Daca ai primit validare la nivel european ca IPG, precum “Magiunul de Topoloveni”, nu mai poti inregistra si in tara ca marca “Magiunul de Topoloveni”. Pentru ca nu poti sa ia o protectie de nivel superior, si apoi sa te duci se ceri protectie in plan inferior, pe piata nationala.

  Iata ce spune REGULAMENTUL (UE) NR. 1151/2012 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 21 noiembrie 2012 privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare:

  (1) În cazul în care o denumire de origine sau o indicație
  geografică este înregistrată în temeiul prezentului regulament,
  înregistrarea unei mărci a cărei utilizare ar contraveni articolului 13 alineatul (1) și care se referă la același tip de produs trebuie refuzată dacă cererea de înregistrare a mărcii este prezentată după data depunerii la Comisie a cererii de înregistrare în ceea ce privește denumirea de origine sau indicația geografică.

Lăsați un comentariu


Stiri

Inflația, pe traiectoria prevăzută pentru finalul de an – 3,8%

Marin Pana

Deși inflația lunară consemnată a fost relativ redusă, cu o majorare a prețurilor de 0,23%, inflația anuală a urcat în noiembrie 2019 la 3,77%, urmare… Mai mult

Europa

Europenii vor cheltui aproape 200 mld. euro de sărbători, mai mult decât anul trecut – studiu Deloitte

Iulian Soare

Fiecare european din 7 ţări dezvoltate ale continentului va cheltui în medie 461 de euro în perioada sărbătorilor de iarnă, cu 3,4% mai mult față… Mai mult

Stiri

Senat / PSD a blocat abilitatea Guvernului de a emite OUG în vacanța parlamentară

Razvan Diaconu

Senatul a respins, miercuri, în calitate de primă Cameră sesizată, proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe în vacanța parlamentară. În favoarea… Mai mult

Stiri

Împrumut de 177 de milioane de euro pentru investiții în sistemul penitenciar

Vladimir Ionescu

Guvernul a aprobat, în ședința de marți seara, un proiect de lege pentru contractarea unui împrumut de 177 de milioane euro de la Banca Europeană… Mai mult

Stiri

Dosarul Rompetrol II, clasat de DIICOT. Procurorul general: Au fost epuizate toate mijloacele și probele

Vladimir Ionescu

Dosarul Rompetrol II, în care era anchetată o datorie istorică a acestei companii către stat, a fost clasat, iar măsurile impuse în acest dosar, inclusiv… Mai mult

Stiri

Ordinele ANRE confirmă: Piaţa energiei electrice va fi re-liberalizată complet din 1 ianuarie 2021

Adrian N Ionescu

Autoritatea Naţională de reglementare în Energie (ANRE) s-a repliat şi confirmă printr-un ordin care va intra în vigoare joi, 12 decembrie, scurtarea perioadei de tranziţie… Mai mult

Stiri

Academia reacționează: Școala nu trebuie să livreze ocupanți de locuri de muncă robotizați, limitați

Vladimir Ionescu

Academia Română reacționează la poziționările apărute în spațiul public după rezultatele PISA 2018 și propune o serie de măsuri pentru stabilizarea învățământului preuniversitar, precum și… Mai mult