fbpx

La obiect

Deficitul de cont curent – dublat după prima treime a anului, datoria externă a urcat spre 127 mld. euro

Balanța de plăți a înregistrat după luna aprilie 2021 un deficit de cont curent de 4.710 milioane euro, cu circa 107% peste nivelul din aceeași… Mai mult

14.06.2021

La obiect

Aprilie 2021 – producția industrială, scădere conjuncturală dar perspective bune per total

România a consemnat în luna aprilie 2021 o scădere la producția industriala de 5,9% față de luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Valoarea ajustată… Mai mult

14.06.2021

La obiect

Sănătatea perfectă: peste 40% din spitale nu raportează nici măcar o infecție nosocomială sau eroare medicală

Peste 40% dintre spitalele înregistrate în Registrul informatic special creat în acest scop nu au raportat nici măcar un Eveniment Advers Asociat Asistenței Medicale (EAAAM)… Mai mult

13.06.2021

Europa

Salariul minim în pandemie – o analiză la nivelul UE

Salariul minim în majoritatea statelor UE a fost majorat precaut între 2020 și 2021, dar au crescut, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în… Mai mult

13.06.2021

Aventurile produselor tradiționale prin economia reală. Un studiu de caz: magiunul de Topoloveni

de Victor Bratu 28.5.2014

Două idei desprinse din analizele cursdeguvernare.ro care premerg conferinţa „Economia: de la made in România la made by România”, organizată pe 3 iunie:

1. România are nevoie de mai multe branduri naţionale pentru a-şi menţine trendul economic sustenabil
2. Economia din România se află într-o poziţie dominată de volum şi nu de calitate.

Deşi aceste adevăruri sunt unanim acceptate de specialişti, un exemplu extras din economia reală arată cât de greu se descurcă în România chiar și companiile cu produse certificate internațional.

Un studiu de caz – notoriu în ultimii ani, dar căruia notorietatea nu-i folosește la nimic:  compania Sonimpex, producător al magiunului de Topoloveni, singurul produs tradiţional românesc certificat la nivel european.

În plan intern însă, marca Sonimpex nu este certificaţă OSIM, iar standardul de calitate al produsului generic, elaborat de companie, nu este respectat de alţi producători.

Bătălia cu sistemul intern a unui produs tradiţional omologat la extern

Dificultăţile pe care le întâmpină producătorul din Topoloveni sunt vechi şi au mai fost prezentate opiniei publice de numeroase publicaţii. Cu ce efect o demonstrează refuzul OSIM de a admite înregistrarea mărcii “magiun din prune Topoloveni”, refuz transmis companiei în luna februarie 2014.

Povestea afacerii, pe scurt:  Bibiana Stanciulov a început afacerile din domeniul alimentar în 2001, după ce a cumpărat la licitaţie o secţie a fostei fabrici de conserve din Topoloveni. A angajat 12 foşti lucrători, şomeri după închiderea fabricii intrate în faliment. Prima producţie a fost de 20 de tone. În 2009, cu 31 de angajaţi permanenţi şi 100 de lucrători pentru perioada de vârf de producţie, de pe poarta fabricii ieşeau 230 tone de magiun.

Anul 2010 a fost primul cu profit, iar începând cu 2011 a fost lansată gama dulceţurilor fără zahăr.

Greutăţile financiare, multe, au fost suportate mai bine de companie decât lipsa de cooperare a instituţiilor statului în ceea ce priveşte un standard de calitate a produselor, pe care patronul Sonimpex încearcă să îl impună în domeniul pe care operează în România.

Bibiana Stanciulov (foto) a explicat situaţia pentru cursdeguvernare.ro:
“Am încercat să îi protejăm pe consumatorii noştri, şi pe noi, şi am contribuit din proprie iniţiativă la emiterea Standardului Magiunului din prune românesc.

Surprinzător, acest standard este valabil şi recunoscut la nivel internaţional din iunie 2013 dar în plan intern am avut surpriza, total nefericită, să constatăm că standardul este benevol. Asta înseamnă că alţi producători pot să producă din ce vor, cum vor ….  Am solicitat în septembrie 2013 Ministerului Agriculturii să emită un Ordin prin care să se stipuleze că magiunul din prune se procesează din prune proaspete. Iniţial, un prim efect a fost acela că falsificatorii magiunului au încercat blocat elaborarea ordinului. Într-un final, în februarie 2014, ministerul a transmis Comisiei Europene ordinul, care va fi avizat.”

De ce este nevoie de un standard al produsului tradiţional

Nevoia impunerii unui standard este explicată şi exemplificată astfel de patronul Sonimpex: “În mod normal, de verificarea calităţii unui produs se ocupă ANPC. Acestui organism i-am trimis sesizări de câte ori a fost nevoie. Ultima sesizare a fost cu referire la un produs propriu Mega Image. La control s-a stabilit că procentul de substanţă uscată este 38%, dar ni s-a transmis că în lipsa unei specificaţii tehnice generale nu se poate aplica nicio sancţiune deoarece produsul respectă un standard de firmă. Un alt producător cu standard propriu a fost Lidl, căruia i s-a interzis prin instanţă, din 2012, să producă şi să comercializeze un produs cu etichetă de magiun. Noi am iniţiat în 2011 standardizarea magiunului de prune românesc, care să respecte reţeta tradiţională a produsului, respectiv: ingredientele să fie exclusiv prune proaspete, românesti, fără adaos de zahăr.”

Un alt obstacol ridicat în calea impunerii acestui brand pe pieţele autohtone şi internaţionale a fost ridicat de OSIM.

Bibiana Stanciulov explică: “Am demonstrat institutului European OHIM continuitatea, autenticitatea şi tradiţia unei reţete din anul 1914. Instituţia-etalon a României, OSIM, a refuzat în februarie 2014 să înregistreze marca şi nici până azi nu am primit o motivare a respingerii. Nu înţelegem acest refuz pentru că, legal, organizaţia din România trebuia să respecte reglementările europene şi să ia la cunoştinţă existenţa unei certificări intracomunitare.”

Marfa, standardele şi piaţa oficială românească

În lipsa unor documente emise de autorităţi statale, producătorul magiunului de Topoloveni are suficiente argumente legate de calitatea produsului său – care nu se dovedesc, însă, de ajuns pentru a obține recunoașterea internă :

 • Prin Ordinul 338 din 7 aprilie 2011, magiunul de Topoloveni devine primul produs natural certificat şi protejat la nivelul Uniunii Europene, iar Comisia Europeană atribuie produsului Denumire de origine şi indicaţie geografică protejată
 • Casa Regală a României a oferit din anul 2010 calitatea de Furnizor Oficial
 • Institutul de Gust şi Calitate din Bruxelles a acordat produsului, în 2012 şi 2013, două Stele Michelin
 • Institutul Naţional de Diabet şi Nutriţie N.C. Paulescu a confirmat, în urma unui studiu clinic, că produsul poate fi consumat
 • Alianţa Atlanticului de Nord a acordă companiei, în 2009, cod NATO de agent economic
 • Magiunul de Topoloveni obţine, în 2008, certificat Kaşrut din partea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România

“În plan intern, s-a creat o pânză de păianjen care cuprinde producători din industria alimentară care profită de munca noastră de promovare, de încercările noastre de a impune magiunul din prune în memoria consumatorilor. La adăpostul unor standarde proprii, pe piaţă sunt promovate magiunuri din prune fără prune!”, explică Bibiana Stanciulov insistenţa pentru impunerea unor standarde care să nu poată fi ocolite.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 28.5.2014

5 comentarii

 1. Matilda
  29.5.2014, 5:36 pm

  Nu trebuie sa va mire nimic, MAFIA din industria alimentara din Romania umple buzunarele celor care ar trebui sa vegheze la sanatatea populatiei, la protejarea industriei romanesti si, mai ales, a celei care utilizeaza materii prime autohtone…
  OSIM-ul cred ca s-a transformat intr-o capusa! Nu mai poti avea incredere in profesionalismul, competenta si verticalitatea persoanelor care sint angajate acolo.
  In exterior se comercializeaza multe produse ca fiind romanesti, printre care, in USA, ZACUSCA romaneasca, scris in limba romana, dar produsa prin Croatia, Serbia, Bulgaria si alte state din jurul Romaniei. Asta este numai un exemplu.

 2. Doru
  30.5.2014, 5:23 pm

  Matilda, asa e. Nu-mi vine sa cred cita zacusca bulgareasca vad. Mai lipseste sa vad si ruseasca :-(( (rusii numesc zacusca aperitivele).

 3. Traian
  3.6.2014, 9:18 am

  Deocamdata magiunul de Topoloveni este prea scump pentru buzunarul romanilor,o fi el de calitate,dar aici raportul cantitate pret este mai important pentru cumparatorii de rand si de aceeea nu se va vinde masiv in tara.

 4. Tiberiu Cazacioc (Slow Food in Romania"
  21.12.2014, 11:13 am

  Eu sunt de partea d-nei Stanciulov in lupta pentru a obtine recunoasterea standardalui. Sunt extrem de apropiat de fenomen, inca din anul 2007, prin proiectul “Targul Taranului”, si actitivitatile miscarii Slow Food. Insa ce doreste dinsa este sa impuna un standard de fabricatie pentru magiun, obligatoriu pentru oricine ar produce un produs pe a carui eticheta sa stea scris “magiun”. De aici se deschid nenumarate consecinte, ce anume poate fi etichetat drept “unt”? Ce anume poate fi etichetat “cascaval” In fapt SONIMPEX doreste de fapt ca reteta sa fie recunoscuta ca specifica. Pentru ca o anume reteta are drept consecinta cum anume denumesti produsul, preparatul. Pe de o parte sunt de acord cu dinsa ca nu poti numi “magiun” orice si oricum, dar nu ar trebui sa decida piata? Nu impunem bariere comerciale?

  Pe de alta parte, discutia este despre protectia marcii inregistrate, care este in alt registru. Cred ca refuzul OSIM este determinat de faptul ca “Magiunul de Topoloveni” este deja recunoscut european ca IGP, Indicatie Geografica Protejata.

  Ceea ce exclude posibilitatea inregistrarii ca marca la nivel national sau european, este prevazut in Regulamentul european.

  Apararea unei retete se face prin marketing, comunicare, crearea unei marci colective cu caiet de sarcini.

  Lupta SONIMPEX este de fapt cu competitia, cu competitivitatea. De ce s-ar ralia alti producatori luptei celor de la SONIMPEX, care restrange drastic posbilitatea de a numi “magiun” orice? Poate doar dorinta de exclusivism, insa economia romaneasca este dominata de copycat.

  Premisele articolului sunt corecte, daca ai volum si nu ai calitate, marci, inseamna ca nu evoluezi.

 5. Tiberiu Cazacioc (Slow Food in Romania"
  21.12.2014, 11:38 am

  Am verificat in Regulamentul european. Daca ai primit validare la nivel european ca IPG, precum “Magiunul de Topoloveni”, nu mai poti inregistra si in tara ca marca “Magiunul de Topoloveni”. Pentru ca nu poti sa ia o protectie de nivel superior, si apoi sa te duci se ceri protectie in plan inferior, pe piata nationala.

  Iata ce spune REGULAMENTUL (UE) NR. 1151/2012 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 21 noiembrie 2012 privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare:

  (1) În cazul în care o denumire de origine sau o indicație
  geografică este înregistrată în temeiul prezentului regulament,
  înregistrarea unei mărci a cărei utilizare ar contraveni articolului 13 alineatul (1) și care se referă la același tip de produs trebuie refuzată dacă cererea de înregistrare a mărcii este prezentată după data depunerii la Comisie a cererii de înregistrare în ceea ce privește denumirea de origine sau indicația geografică.

Lăsați un comentariu


Europa

România lasă în urmă 6 state și urcă în plină pandemie la 79% din media UE la consum individual efectiv

Marin Pana

România s-a situat anul trecut la 79% din nivelul de trai mediu al UE 27, la egalitate cu Estonia și peste alte șase state membre,… Mai mult

Stiri

11% din absolvenții de clasa a VIII-a nu participă la Evaluarea Națională, din cauza corigențelor

Vladimir Ionescu

Un număr de 16.500 de absolvenți ai clasei VIII-a, ceea ce corespunde unui ponderi de 11% din total, nu se vor putea prezenta la Evaluarea… Mai mult

Stiri

Ajutoarele de 3 mil. lei pentru companiile din cultură din București au fost aprobate de Comisia Europeană

Vladimir Ionescu

Comisia Europeană a aprobat schema de ajutor în valoare de 610.000 euro (circa 3 milioane de lei) lansată de autorităţile române pentru sprijinirea companiilor active… Mai mult

Europa

Consiliul UE a prelungit cu un an sancțiunile împotriva Rusiei pentru anexarea Crimeei

Iulian Soare

Consiliul UE a anunțat luni că a reînnoit cu încă un an, până la 23 iunie 2022, sancțiunile introduse ca răspuns la anexarea ilegală a… Mai mult

Stiri

Companiile de la bursă riscă mici corecții de valoare după maximele istorice ale indicilor – analiză Prime Transaction

Adrian N Ionescu

Creșterea în valoare a celor mai importante companii de la Bursa de Valori București (BVB) le expune, eventual, doar la mici corecții, după ce BET… Mai mult

Stiri

Acord pentru “importul” de lucrători filipinezi – cererea de muncitori din Asia, în creștere

Razvan Diaconu

Ministrul filipinez al Muncii, Silvestre H. Bello III, și Mihail Bujor Sion, însărcinatul cu afaceri la Ambasada României din Manila, au semnat săptămâna trecută un… Mai mult

Europa

Robert Schuman, părinte fondator al UE, declarat Venerabil de către Papa Francisc – primul pas spre beatificare

Iulian Soare

Papa Francisc a autorizat decretul ce-i conferă francezului Robert Schuman (foto), considerat cel mai important dintre părinții fondatori ai Uniunii Europene, titlul de Venerabil, o… Mai mult