joi

25 aprilie, 2024

31 ianuarie, 2011

Autorul atentatului din Moscova, un tânăr de 20 de ani din caucazul de Nord. Autorul atacului sinucigaş cu bombă de pe aeroportul din Moscova, în care au murit 35 de oameni, alţi 180 fiind răniţi, era din Caucazul de Nord, iar ţintele preferate erau străinii, spun anchetatorii ruşi. Comisia de investigaţe a făcut acest anunţ pe website-ul său, dar a aprecizat că numele autorului nu va fi făcut pubic, atâta timp cât ancheta continuă. Bombele erau destinate în special turiştilor străini, au precizat anchetatorii. (BBC News)

Revolta continuă în Egipt. Figura emblematică a opoziţiei din Egipt, Mohamed ElBaradei, s-a alăturat miilor de protestatari aflaţi pe străzi, în ciuda impunerii stării de asediu, pentru a-i cere preşedintelui Mubarak să demisioneze. Adresându-se mulţimii din Piaţa Tharir (Libertăţii), câştigătorul premiului Nobel pentru pace a cerut răbdare, pentru că „schimbarea e aproape”. În cea de-a şasea zi de demonstraţii, armata a trimis tancuri pe străzi, dar manifestanţii le-au blocat. Avioane de vnătoare şi elicoptere au survolat zona. „V-aţi luat înapoi drepturile şi ceea ce am început nu poate fi pierdut”, a spus ElBaradei mulţimii. Poliţiştii se pare că s-au retras de pe străzi, după ciocnirile violente din zilele precedente, deşi televiziunea de stat a anunţat că li s-a ordonat să se întoarcă pe stradă. Starea de asediu afost extinsă ieri în Cairo, Aleandria şi Suez, până azi la ora 8 dimineaţa. În timpul ciocnirilor, au murit peste 100 de oameni, alte mii fiind răniţi. Preşedintele SA, Brack Obama, a discutat la telefon cu lideri importnaţi din lume despre situaţia din Egipt, căzând de acord să păstreze legătura cu premierul turc Recep Tayyip Erdogan, primul ministru israelian Benjamin Netanyahu, regele Abdullah al Arabiei Saudite şi premierul britanic David Cameron. (BBC News)

UE şi Grecia discută săptămâna aceasta despre reducerea datoriei Atenei. Există îngrijorări în rândul ţărilor din zona euro că Grecia, cel mai slab stat din această zonă, nu va fi capabilă să pună punct crizei sale celei mai profunde din ultimele decenii, fără a rămâne datoare. Planurile de a răscumpăra datoria Greciei, cu reducere, un scenariu pe care economiştii îl numesc „restructurare pe ascuns”, sunt luate în considerare de urgenţă, spun oficialii UE. Schema de trei etape, care a dominat discuţiile de la Davos, ar permite ueni ţări aproape falite precum Grecia, să cumpere obligaţiuni ale Băncii Central Europene la 75% din valoarea lor nominală, luând împrumut de la Fondul European pentru Stabilitate Financiară al UE. Documentul urmează a fi discutat la Atena de cele două părţi, iar dacă va fi adoptat, măsurile incluse ar putea reprofila circa două treimi din datoria totală de 330 miliarde de euro, până la finalul anului. (Guardian)


Imagini din Top Gun, în loc de noul avion J 10 chinezesc. Înregistrarea cu noul avion de luptă chinezesc, difuzată de televiziunea chineză de stat, săptămâna trecută, ar fi fost trucată cu un episod din Top Gun, susţin ziariştii americani. Potrivit publicaţiei „The Telegraph”, care citează „Wall Street Journal”, secvenţele difuzate cu distrugerea unor avioane în aer, difuzate de televiziunea chineză CCTV, au fost copiate de bloggerii din întreaga lume, care au găsit imediat similitudini cu scene din filmul american din anii „80. Ziarul americna a publicat un clip video, comparând cele două înregistrări. Explozia este extrem de asemănătoare, din toate punctele de vedere, iar CCTV a şters imediat înregistrarea respetcivă de pe siteul său. Oficialii televiziunii chineze nu au recunoscut că imaginile respective erau false, dar este totuşi ciudat, comentează jurnaliştii, cum au ales producătorii TV chinezi un film atât de popular pentru a truca un astfel de reportaj. (Telegraph)

Belarus a eliberat din închisoare şapte lideri ai opoziţiei, la presiunea UE. Autorităţile din Belarus au început să elibereze câţiva membri ai opoziţiei, închişi după un protest masiv antiguvernamental de luna trecută. UE a anunţat că va impune, săptămâna aceasta, sancţiuni şi va ridica dreptul de intrare în Uniune pentru preşedintele Alexander Lukaşenko şi alţi 180 de oficiali guvernamentali. Între cei eliberaţi s-a afalt şi Valdimir Neklyaev, un fost candidat la preşedinţie, care a fost trimis în închisoare direct de pe patul de spital, după cea fost bătut de poliţişti până a rămas inconştient, în timpul incidentelor din stradă, din decembrie. UE a anunţat că doar eliberarea necondiţionată din închisoare a celor circa 25 de persoane arestate după proteste, ar putea duce la evitarea sancţiunilor de călătorie şi de alt fel ce vor fi impuse oficialilor de la Minsk. (New York Times)

Medvedev a semnat ratificarea tratatului ruso-american de neproliferare nucleară START. Preşedintele rus Dimitri Medvedev a semnat ratificarea tratatului, după ce Parlamentul de la Moscova a aprobat săptămâa trecută textul semnat de Medvedev şi Obama în aprilie 2010, la Praga. Aprobat în decembrie de SUA, tratatulde reducere a armelor strategic prevde că fiecare dintre cele două ţări poate desfăşura maximum 1.550 de focoase nucleare, reducându-se cu 30% arsenalul, comparativ cu 2002. Tratatul permite verificări reciproce a respectării angajamentelor asumate. Tratatul intră în vigoare după ce Rusia şi SUA vor schimba instrumentele de ratificare, în 5 februarie, când se vor întâlni miniştrii de externe ai celor două ţări,la conferinţa anuală pe teme de securitate, la Munchen. Tratatul favorizează reluarea relaţiilor între Washington şi Moscova, după tensiunile apărute între cele două state în timpul mandatului de preşedinte al lui George W. Bush. Precedentul acord a fost semnat în 1991 şi a expirat în 2009. (Le Monde)

Forumul Economic Mondial de la Davos s-a încheiat. Liderii politici şi preşedinţii marilor companii din lume se întreabă dacă boomul economic din Asia, Brazilia, SUA şi Germania va dura. Reuniunea din acest an s-a concentrat pe riscurile globale – de la tulburările politice la resursele rare. Liderii politici au folosit scena discursului de la Davs pentru a transmite mesajul că vor face orice e necesar pentru a salva moneda europeană. Fundaţia Bill Gates a donat 100 milioane de dolari şi s-a alăturat eforturilor Marii Britanii în campania de eradicare mondială a poliomielitei. Dacă în 2009 şi 2010, întâlnirile anuale a peste 2.000 dintre cei mai puternici şi bogaţi lideri ai lumii s-au concentrat pe previziunile pesimiste eocnomice, anul acesta preşedinţii de companii s-au arptat optimişti, dar un optimism temperat de avertizările că timpurile bune care se apropie nu vor dura prea mult. (BBC News)


 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: