Banca Centrală Europeană (BCE), Comisia Euroepană și țările membre (mai ales cele din Zona Euro) caută încă soluții la problemele tehnice, financiare și juridice ale conversiei economiilor refugiaților ucrainieni în moneda țării lor (hrivna).
Din cauza perspectivelor vecine cu dezastrul ale economiei ucrainiene, puține bănci acceptă să convertească hrivna în alte monede, iar rata de conversie este extrem de severă, cu până la 90% mai defavorabilă decât înainte de război. (Totuși, BCR în România schimbă la cursul BNR, relativ stabil de un an).
O opțiune discutată acum de Comisie și BCE ar fi ca aceasta să pună euro la dispoziție băncii centrale a Ucrainei, drept garanție (un așa numit acord de răscumpărare). Mai precis țările UE să ofere garanții băncilor, în cooperare cu BCE, căci Ucraina este răscolită de război și Banca Ucrainei nu poate depune colateral. Dar procesul durează, potrivit Politico.
Și nici nu este sigur că este posibil legal.
O urgență care își așteaptă soluția cu săptămânile
„Întrebarea simplă este: Cine va suporta riscul legat de cursul de schimb? (…) Nu poate fi banca centrală”, „Întrebarea simplă este: cine va suporta riscul legat de cursul de schimb?”, a spus un oficial al băncii centrale, citat de Politico.
Acest tip de sprijin nu ar constitui o operațiune de politică monetară normală, orice pierdere a BCE ar putea fi văzută ca o formă de finanțare monetară (sprijinul băncii centrale pentru finanțe naționale). Acest lucru este interzis de Tratatul de la Maastricht.
Autoritățile UE subliniază că sunt conștiente de urgență, provocările tehnice și juridice au împiedicat o soluție rapidă.
Liderii UE au discutat despre plan la sumitul lor de la Versailles, acum două săptămâni, reprezentanții țărilor membre, BCE și Comisia au continuat vineri la Bruxelles, iar liderii vor relua subiectul în această săptămână.
Alternativa banilor „în mână”
Alternativa de a distribui numerar refugiaților (mult mai simplă și corectă legal) nu este recomandabilă. pentru că ar însemna o recunoaștere că Europa nu are încredere în viitorul hrivnei și respectiv al Ucrainei.
Altfel, Banca Națională a Ucrainei a declarat (pentru Politico) că lucrează cu băncile centrale din UE pentru a rezolva această problemă, dar a adăugat că „acest lucru poate dura ceva timp”.
Christine Lagarde, președinta BCE, a declarat săptămâna trecută că speră ca Europa să poată prezenta o soluție în câteva zile, dar joi a făcut aluzie la dificultăți, subliniind că BCE trebuie să fie creativă în timp ce se menține în limitele legale în eforturile sale de a ajuta refugiații să își schimbe banii.
***