23 decembrie, 2017

Autorităţile kosovare ar dori să pună sub semnul întrebării înfiinţarea tribunalui special privind presupusele crime ale liderilor rebeliunii separatiste din anii 1998-1999, potrivit surselor diplomatice citate de AFP și Agerpres.

O asemenea decizie „ar putea ruina” Kosovo şi ar marca „opţiunea izolării”, au avertizat ambasadorii Statelor Unite, Marii Britanii şi Uniunii Europene. Pristina s-a abţinut de la orice comentariu în legătură cu o astfel de intenţie.

Tribunalul, cunoscut oficial sub numele „Kosovo Relocated Specialist Judicial Institution”, a fost înființată la Haga (Olanda) cu fonduri europene, după ce Curtea Constituțională din Kosovo și-a dat acordul.


A fost avută în vedere incapacitatea sistemului juridic kosovar de a proteja martorii și de a rezista la influența politică puternică a posibililor acuzați, potrivit Radio Free Europe.

Procesele urmează să se deruleze după legile kosovare.

La sfârşitul lui noiembrie, şefa tribunalului, Ekaterina Trendafilova (Bulgaria), a explicat că instanţa sa este pregătită „să angajeze procedurile judiciare” în privința crimelor din timpul războiului dintre separatiştii kosovari albanezi şi forţele Belgradului (1998-1999).

Șefa tribunalului s-a ferit să aibă întâlniri cu preşedintele kosovar Hashim Thaci, cu preşedintele Parlamentului Kadri Veseli, şi cu premierul Ramush Haradinaj, trei foşti comandanţi ai Armatei de Eliberare a Kosovo (UCK).


Primii doi sunt frecvent amintiţi printre posibilii inculpaţi ai tribunalului, a cărui înființare a fost criticată recent de Hashim Thaci, deși a fost înfiinţat după aprobarea parlamentului kosovar din 2015.

O petiţie a foştilor luptători de gherilă a fost lansată la acea dată pentru a cere parlamentului să revină asupra înfiinţării tribunalului, reproşându-i că are ca ţinte kosovarii şi îi protejează pe sârbi, potrivit Agerpres.

Vineri, o tentativă de a reuni Parlamentul în acest sens a eşuat, lovindu-se de boicotarea sesiunii de către opoziţie, însă a provocat o vie reacţie din partea occidentalilor.

„Ideea de a modifica această curte specială riscă să izoleze Kosovo pe plan global”, a avertizat pe contul său de Twitter ambasadorul american, Greg Delawie.

El le-a explicat jurnaliştilor că Statele Unite consideră orice punere în discuţie a autorităţii tribunalului ca „o înjunghiere pe la spate”.

Omologul său britanic, Ruairi O’Connell, a denunţat „apărarea intereselor personale”.

Punerea în discuţie a autorităţii tribunalului „ar sabota activitatea tuturor celor care s-au luptat pentru a pune capăt impunităţii”, a avertizat ambasadoarea Uniunii Europene, Nataliya Apostolova.

Tribunalul a fost înfiinţat în urma unui raport din 2011 al Consiliului Europei incriminând UCK. Este cercetată în special dispariţia a 500 de civili, în principal sârbi, la sfârşitul conflictului. Hashim Thaci respinge acuzaţiile.

Cel din urmă conflict care a dus la dezmembrarea fostei Iugoslavii, războiul din Kosovo a făcut 13.000 de morţi, în principal kosovari albanezi.

El s-a încheiat atunci când NATO a bombardat Serbia. Kosovo şi-a proclamat în 2008 o independenţă pe care Belgradul refuză să o recunoască

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: