joi

18 iulie, 2024

28 ianuarie, 2022

Australia a lansat vineri un program pentru a proteja Marea Barieră de Corali, puternic deteriorată din cauza schimbărilor climatice. În speranţa de a evita retragerea acestui ecosistem unic de pe lista patrimoniului mondial UNESCO, Australia investește 700 milioane de dolari americani (1 miliard dolari australieni).

Prim-ministrul Scott Morrison a anunţat acest plan care se va întinde pe nouă ani, la câteva luni după ce a evitat în ultimul moment ca cel mai vast ansamblu de corali din lume să nu fie înscris de UNESCO pe lista site-urilor periclitate.

„Vom susţine sănătatea recifului şi viitorul economic al operatorilor turistici, prestatorilor hotelieri şi al comunităţilor din Queensland care se află în centrul economiei recifului”, a declarat Scott Morrison.


Această decizie a fost luată înaintea alegerilor legislative din luna mai, când partidul prim-ministrului australian va trebui să câştige mandatele-cheie din statul Queensland, situat în proximitatea recifului, pentru a putea să rămână la putere. 

ONU a ameninţat în 2015 cu retrogradarea statutului acordat Marii Bariere de Corali, înscrisă în patrimoniul mondial din 1981, dar Australia a lansat un plan pentru a combate deteriorarea recifului, transmite Agerpres.

De atunci, acesta a fost afectat de trei episoade foarte grave de albire a coralilor, în 2016, 2017 şi 2020.

Albirea este un fenomen de „ofilire” a coralilor, care se traduce printr-o decolorare a acestora. El este provocat de creşterea temperaturii apei, care reprezintă o consecinţă a schimbărilor climatice. Acest proces duce la expulzarea algelor simbiotice, microorganismele ce oferă coralilor diverse culori aprinse.


Potrivit unui studiu recent, albirea a afectat 98% din Marea Barieră de Corali din Australia după anul 1998, scutind doar o parte infimă a recifului. 

Potrivit unui sondaj realizat în 2021 de Institutul Lowy din Sydney, 60% dintre australieni consideră că schimbările climatice reprezintă o problemă gravă şi urgentă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: