13 decembrie, 2016

dragnea-iohannisLa două zile după alegerile din 11 decembrie, principalii actori cu atribuții în formarea noului guvern deja fac primele mutări: președintele Iohannis anunță consultări politice oraganizate miercuri, PSD, prin vocea lui Liviu Dragnea, refuză participarea, iar Avocatul Poporului afirmă că ”în 2-3 zile” va anunța dacă atacă la CCR legea care îi interzice accesul la Palatul Victoria a unui candidat condamnat penal: adică a lui Liviu Dragnea. .

O scurtă recapitulare a evenimentelor de marți:

Anunțul lui Klaus Iohannis

Președintele Iohannis anunță, la Palatul Cotroceni: ”Pentru claritate asupra evenimentelor: mâine (miercuri- n. red.) va avea loc prima rundă de consultări cu partidele care au intrat în noul Parlament. Vom vedea cum vede fiecare continuarea, care are de a face cu guvernarea. Foarte probabil, săptămâna viitoare voi convoca viitorul Parlament.”


Din răspunsurile la întrebările presei oferite de președinte aflăm: ”În primul rând, mâine vom vedea ce își imaginează fiecare partid. În al doilea rând, criteriile de integritate le-am anunțat înainte de campanie, ca să nu fie discuții după. Aceste criterii rămân în vigoare (…) Cred că toată lumea se va calma și va reveni cu picioarele pe pământ. Responsabilitatea mea este să găsesc cea mai bună soluție pentru guvern”.

Observații:

Primul mesaj clar transmis de președinte este acela că nu va renunța la criteriile de integritate în desemnarea viitorului premier. Precizarea președintelui, anunțată inclusiv corpului diplomatic acreditat la București în cursul zilei de marți, este făcută pe fondul insistenței cu care lideri ai PSD afirmă, în ultimele 24 de ore, că președintele Iohannis trebuie să respecte ”voința electoratului” și trebuie să desemneze premierul propus de PSD: Liviu Dragnea.

Președintele încearcă să grăbească procedura consacrată– convocarea noului Parlament și demararea în paralel a consultărilor.

Reacția lui Liviu Dragnea


La 4 ore după anunțul președintelui, liderul PSD, Liviu Dragnea, anunță că partidul pe care îl conduce nu va participa la consultările politice convocate de Administrația Prezidențială.

Motivul invocat de Liviu Dragnea: ”Consultările se pot face doar în baza art. 103 și acolo se spune foarte clar că se fac în funcție de majoritățile de la parlamentare, iar despre asta nu se poate vorbi decât după validarea unui nou parlament. Nu putem merge la aceste consultări, pentru că, așa cum am spus, vrem să respectăm cu strictețe Constituția. Nu mergem pentru a face exerciții de imaginație. Eu cred că după ce fiecare deputat și senator este validat se pot face consultări. Noi nu puteam da curs la invitația fundamentată pe un articol greșit din Constituție”.

Observații:

Liviu Dragnea încearcă să amâne confruntarea cu președintele Iohannis, probabil încă nehotărât în legătură cu persoana care va fi prezentată drept propunere a PSD pentru poziția de prim-ministru. Dragnea este împins de PSD să preia guvernarea: dacă refuză va avea probleme ”interne”, de partid, dacă acceptă va pierde bătălia în condițiile legislației la zi.

Formal, lui Liviu Dragnea nu i se poate reproșa nimic: consultările sunt convocate înainte de validarea alegerilor, înainte de redistribuirea mandatului și înainte de expirarea mandatului actualului Parlament. La Cotroceni nu se pot organiza deci consultări pentru formarea viitorului guvern, ci consultări la modul general.

Intervenția Avocatului Poporului

Problemele lui Liviu Dragnea pot dispărea relativ simplu: dacă Avocatul Poporului va sesiza CCR cu privire la neconstituționalitatea Legii 90/2001, care interzice persoanelor condamnate penal să fie membri ai Guvernului, și dacă CCR va decide că respectiva reglementare contravine Constituției.

„Am dat în lucru la serviciul de contencios constituţional să văd dacă e cazul să mă sesizez din oficiu sau nu. Azi, mâine, poimâine cel târziu, pentru că analizăm toate aspectele care au fost învederate în mass-media, altele ce ţin de jurisprudenţa Curţii Constituţionale, jurisprundeţa CEDO. Ar fi fost binevenită o sesizare, fie din partea cetăţenilor, fie din partea unor instituţii, şi aşa mai departe, să văd exact argumentele, motivele pe larg, nu numai cele pe care le-am văzut în mass-media”, a declarat marți Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, pentru Digi24.

Observații:

Presa a sesizat încă de săptămâna trecută, joi, existența unei reglementări care îl împiedică pe Liviu Dragnea să fie prim-ministru. I-au trebuit așadar 6 zile lui Victor Ciorbea să descopere că o lege veche de 15 ani are probleme de constituționalitate.

Precizare de final: După alegerile din 2012, președintele în funcție de la acea dată, Traian Băsescu, a anunțat convocarea noului Parlament și a prezentat programul consultărilor cu partidele parlamentare.

Convocarea la consultări a fost făcută în baza art. 103 din Constituție.

(Notă: accentele/sublinierile din text aparțin redacției)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: