duminică

21 aprilie, 2024

17 februarie, 2014

Lucrările pentru instalarea sistemului Aegis în România au demarat în SUA, potrivit site-ului DefenceNews.

Clădirea care va găzdui elementele scutului antirachetă de la Deveselu va fi dezmembrată dintr-o bază militară din New Jersey și urmează să fie recompusă în România peste câteva săptămâni.

Muncitorii s-au apucat de dezasamblat toate cele trei etaje ale clădirii care este construită modular. Se lucrează la decuplarea sistemelor electrice, a computerelor, a radarelor, dar și a pereților și podelelor. Tot ansamblu va fi împachetat în 60 de containere și va fi adus în câteva săptămâni, cu vaporul, în România.


În aproximativ un an, totul va fi remontat și elementul scutului antirachetă din România va fi pus în funcțiune, ca parte a sistemului american care protejează Europa împotriva amenințării cu rachetă.

”Viteza cu care se mișcă lucrurile este uimitoare” a spus Nick Bucci, director al Departamentului apărare antirachetă de la Lockheed Martin, cel care a coordonat construirea sistemului de la baza din New Jersey. Cu câteva zile înainte sistemul a fost pornit și a fost pus să caute ținte ostile pe granița maritimă din estul Statelor Unite.

Sistemul este prima versiune a unei baze terestre Aegis, o sofisticată colecție de radare, sisteme de control a tirului, computere și rachete de interceptare care împreună cu cele de pe vasele de luptă ale US Navy, dar și pe vase militare ale aliaților este capabil să apere spațiul aerian de atacuri inamice. Sistemul Aegis este capabil să anihileze simultan peste 100 de ținte.

Pentru mai mult de 10 ani, Locheed Martin, producătorul de rachete Raytheon, US Navy și Agenția pentru luptă Antirachetă lucrează împreună pentru a crea sistemul Aegis pentru misiuni de luptă antirachetă. De la sfârșitul lui 2013, 30 de nave de luptă americane, 25 de distrugătoare și 5 crucișătoare au fost modificate pentru misiuni de luptă antirachetă.


Primul vas echipat pentru acțiuni antirachetă a patrulat în Pacific dar, din martie 2011, navele înarmate pentru lupta antirachetă au activat și în zona Europei. Patru nave cu sistem Aegis vor fi transferate și vor staționa în portul spaniol Rota pentru a face parte din scutul american antirachetă desfășurat în Europa. Primul dintre cele patru vase militare, USS Donald Cook, a ajuns deja la destinație pe 11 februarie. USS Ross va ajunge spre sfârșitul anului. USS Carney și USS Porter vor fi transferate în Mediterana anul viitor. Instalarea navelor, împreună cu rachetele Standard Missle (SM) – 2 Block IV și SM 3 Block IA și a radarelor terestre, constitue faza 1 a instalării scutului antirachetă în Europa care este capabil să intercepteze rachete cu rază medie de acțiune.

Faza a doua include amplasarea elementelor scutului în România pentru a oferi protecție antirachetă pentru sudul Europei. Vor fi folosiți interceptori SM – 3 Block IB.

Faza a treia include instalarea bazei Aegis în Polonia pentru a proteja nordul Europei. Baza va deveni operațională în 2018 și va include amplasarea interceptorilor SM – 3 Block IIA care sunt mai mari și mai rapizi decât versiunile anterioare.

În timpul unei vizite din ianuarie în Polonia secretarul apărării Chuck Hagel a vorbit despre planul de apărare antirachetă din Europa, cu accent pe faza a treia din Polonia: ”Țările noastre continuă să conlucreze, atât bilateral cât și în cadrul NATO, ca răspuns la amenințările balistice. SUA își reafirmă angajamentul de a instala elemente ale scutului antirachetă în Polonia.”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: