18 decembrie, 2016

galileoPrimele servicii ale sistemului european de navigație prin satelit, Galileo, au fost lansate joi. „Este o realizare majoră pentru Europa (…) Nicio țară europeană nu ar putea face acest lucru singură, a declarat comisarul european pentru industrie”, Elzbieta Bienkowska, citată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Programul Galileo a creat un sistem global de navigație prin satelit îmbunătățit care oferă servicii de poziționare globală garantate, de înaltă precizie.

Precizia sistemului Galileo nu este deocamdată optimă, iar semnalul nu este disponibil permanent.


Acesta va oferi trei servicii: serviciul cu acces liber (gratuit), un serviciu public reglementat (PRS) și serviciul caută-și-salvează. Serviciile suplimentare includ un serviciu comercial și un serviciu de salvare a vieții pentru o rată mai mare a mediei fluxului de date și o acuratețe mai mare a datelor autentificate.

Primii doi sateliți operaționali Galileo au fost lansați în 2011, în momentul de față sunt 15, iar până în 2020 ar trebui să fie pe orbită 30 de sateliți care să asigure funcționarea optimă a sistemului european de navigație.

În prezent există în funcțiune alte trei sisteme de navigație la nivel global: GPS-ul american, Glonass-ul rusesc și Beidou, al Chinei.

Cei care posedă smartphone-ul compatibil cu Galileo — Aquarius X5 Plus al producătorului spaniol BQ, au putut capta semnalul sistemului în cursul zilei de joi.


Utilizatorii respectivi pot folosi sistemul pentru găsirea unei farmacii, a celui mai bun itinerariu pentru a pleca în vacanță sau pentru a ajusta ritmul alergării în timpul unei curse de maraton.

Deocamdată va mai dura până când această nouă tehnologie va fi implementată pe scară largă, potrivit Comisiei Europene.

Galileo este însă compatibil cu sistemul GPS american, utilizatorii putând accesa cele două sisteme simultan pentru a beneficia de o calitate și o fiabilitate mai bună a poziției de localizare.

Programul Galileo, cu un buget de peste 10 miliarde de dolari, a fost lansat în 1999 de Uniunea Europeană și va fi pe deplin operațional în 2020.

Programul asigură competența europeană într-un domeniu tehnologic care devine critic, incluzând sectoare precum distribuția electricității și rețelele de telecomunicații.

Se așteaptă ca sistemul instituit în cadrul programului Galileo să genereze 90 de miliarde EUR de-a lungul unei perioade de 20 de ani, sub forma unor venituri suplimentare pentru industrie, precum și a avantajelor publice și sociale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: