Deși România are o rată a șomajului relativ redusă la nivel european, valorile consemnate pentru șomajul pe termen lung au depășit anul trecut această medie. Procentajul este mai ridicat față de uzanțele din statele UE și mult peste media regională la grupa de vârstă 15 – 24 de ani. Grupă la care ne poziționăm detașat pe ultimul loc în blocul central-estic, potrivit datelor publicate de Eurostat.
Pe regiuni, oarecum surprinzător, nivelul cel mai redus al șomajului la toți cei trei indicatori menționați se înregistra pe 2019 în Regiunea de Nord-Est, de altfel și singura în care stăteam mai bine la tineret decât media UE ( datele pentru Nord-Vest sunt publicate cu anumite rezerve de către Eurostat).
De-abia pe locul doi vine regiunea Capitalei, cu date insuficiente privind șomajul în rândul tinerilor și care avea o creștere absolut îngrijorătoare a ponderii șomajului pe termen lung, ÎNAINTE de declanșarea pandemiei de coronavirus. Pe ultimul loc la nivel național se afla Regiunea Sud-Est (Vrancea, Buzău, Galați, Brăila, Tulcea, Constanța), aflată paradoxal în aceeași macroregiune cu fruntașa Nord-Est.
De remarcat o altă situație neașteptată, prezența pe primul loc și în creștere a șomajului la tineri în Regiunea Centru (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu), unde, pe un trend de creștere evident, a fost traversat pragul de 30%. Cât privește obișnuința de plasare în șomaj, campioana categoriei este Regiunea Sud-Vest Oltenia, în scădere dar singura rămasă peste nivelul de 50%.
Pentru referință, dincolo de raportarea per total favorabilă la media UE, ar fi mai util să ne poziționăm printre țările similare din regiune. Unde apărem, de fapt, pe penultiumul loc, cu toate că ( nota bene !) avem cea mai mare pondere a forței de muncă plecate în străinătate.
Semnal de alarmă pentru viitor, am pierdut complet plutonul central-estic la categoria de tineret, adică cei care ar trebui să vină din urmă, să înlocuiască forța de muncă matură și să mențină un grad de ocupare rezonabil, cerut de necesitățile de dezvoltare ale țării pe termen mediu și lung.
În context și pentru a vedea cine se străduie realemnte să reducă decalajele față de Occident, ar fi de reținut că cele mai reduse rate ale șomajului se regăsesc în cinci regiuni din Cehia ( cu doar 1,3% în Praga, și una din Ungaria (Transdanubia de Vest). Regiunile din Cehia domină topul și la tineret, cea mai bună valoare fiind cea din nord-estul țării, cu doar 2,8%.
De altfel, trei dintre ele figurează între primele patru din UE, cu Bavaria de Sus (Germania) intercalată pe locul 2-3 (3,3% la grupa 15 – 24 ani, la fel ca în Praga !!). La polul opus, cu procentaje de peste 50%, sunt regiuni din Spania, Franța, Italia și Grecia, ceea ce, inclusiv din perspectivă socio-culturală ar trebui să ne dea de gândit, noi fiind și latini și balcanici.
Una peste alta, în loc să ne mulțumim cu raportarea la situația din statele occidentale dezvoltate, care își permit să susțină un număr relativ ridicat de șomeri, ar fi mai bine să ne plecăm mult mai hotărât asupra problemei care se conturează tot mai clar, cea a locurilor de muncă create în țară.
Mai ales pentru tineri, unde dată fiind și poziția incontestabilă, deținută de mai mulți ani, de campioni europeni la abandon școlar, ar trebui să lucrăm și pe partea de educare prin muncă și pentru muncă, cum suna cândva un slogan pentru construirea societății multilateral dezvoltate. Valabil și pentru o societate poate fi și capitalistă, nu neapărat socialistă.