vineri

21 iunie, 2024

15 iulie, 2016

Atentat-Nisa-Franta-Camion

UPDATE 21.00: Spania, țară cu turism puternic, instituie și ea noi măsuri de precauție după atentatul de la Nisa.

Ministrul de interne spaniol, Jorge Fernandez-Diaz, a anunțat că se mențin și după 26 iulie măsurile de securitate instituite pentru Euro 2016 și Turul Franței.


Nivelul de alertă antiteroristă în Spania este în prezent la patru din cinci, din iunie 2015, ceea ce înseamnă risc ridicat de atentat.

UPDATE: Fosta soție a suspectului a fost reținută vineri de anchetatorii francezi.

LahouaiejUPDATE: Procurorul Francois Molins a declarat într-o conferință de presă organizată vineri seara că suspectul Lahouaiej-Bouhlel (foto) s-a aflat în atenția poliției, din 2010, din cauza comportamentului violent și a unor furturi mărunte.

În martie a fost condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare pentru că l-a agresta pe un motociclist în timpul unei altercații.


Joi seara, el a intrat cu camionul pe Promenadă și a parcurs doi kilometri în viteză și schimbând direcția dintr-o parte în alta a troturarului pentru a face cât mai multe victime.

În camion, polițiștii au găsit un pistol automat și gloanțe, precum și câteva arme false.

Molins a mai spus că Lahouaiej-Bouhlel era „total necunoscut” serviciilor de informații franceze și nu a ridicat niciodată suspiciunea că ar fi radicalizat.

„Chiar dacă atacul nu a fost revendicat, tipul acesta de acțiune corespunde perfect îndemnurilor unor organizații teroriste”, a mai spus procurorul.

Orice persoană considerată un risc la securitatea Franței are ceea ce se numește „fișă S”.

Majoritatea atentatelor din Franța de după ianuarie 2015 au fost puse la cale și executate de persoane care aveau aceste „fișe S” și, de asemenea, aveau legături cu Statul Islamic.

UPDATE: Suspectul era divorțat, iar foștii săi vecini spun că cei doi nu se înțelegeau și că bărbatul nu era religios – nu mergea la moschee, consuma carne de porc, bea alcool și chiar lua droguri, scrie The Guardian.

nisa camion atentat traseu

UPDATE: Ultimul bilanţ al victimelor atacului de la Nisa este de 84 de morţi, dintre care 10 copii, şi peste 100 de răniţi dintre care 50 sunt în stare gravă, a declarat François Hollande, citat de Mediafax. Printre victime se numără cetăţeni americani, ucrainieni şi germani.

UPDATE: În Franța au fost anulate mai multe festivaluri și spectacole, în semn de solidaritate cu victimele atentatului din Nisa.

Pentru spectacolele care urmează să aibă loc în Franța și în alte mari orașe din Europa au fost sporite măsurile de siguranță.

UPDATE: Autoritățile franceze nu au descoperit până acum niciun fel de dovezi ale unei eventuale radicalizări a celui suspectat a fi autorul atentatului.

El se afla în divorț și se pare că avea probleme cu familia sa rămasă în Tunisia, potrivit presei franceze.

UPDATE 14,45: Acest ultim atentat din Franța a provocat reuniuni de urgență ale structurilor de securitate din mai multe state europene, pentru a lua măsuri noi de prevenire a unor atacuri teroriste.

Prim-ministrul britanic Theresa May a convocat pentru vineri o reuniune de urgență la o zi după atentatul de la Nisa, în timp ce primarul Londrei, Sadiq Khan, a declarat că va trece în revistă măsurile de securitate din capitală.

Autoritățile belgiene își vor adapta și ele planurile de protecție pentru a ține cont de modul de operare din atentatul de la Nisa, a declarat premierul Charles Michel.

Metoda folosită în Nisa este una practicată des de teroriști, însă nu a fost niciodată folosită în Europa, explică analiștii.

UPDATE: Preşedintele francez Francois Hollande a anunţat că Franţa va continua şi chiar va intensifica acţiunile militare în Siria şi Irak, care vizează gruparea teroristă Stat Islamic, informează site-ul The Local.

UPDATE: Mohamed Lahouaiej Bouhlel era căsătorit și are trei copii. Nu era cunoscut ca fiind o persoană religioasă, lucra ca șofer pentru o companie de livrări la domiciliu și ultima dată a apărut în fața instanței în luna martie, când a fost pus sub control judiciar, scrie The Independent.

El a închiriat un camion în urmă cu două zile și a reușit să intre joi seara pe Promenada din Nisa după ce le-a spus polițiștilor care erau la în zonă că vinde înghețată.

Momentul când polițiștii l-au împușcat pe suspect:

ucidere atacator nisa

UPDATE 13,00: Germania va înăspri controalele pe aeroporturi, precum și la punctele de trecere rutiere și feroviare la granița cu Franța după atentatul terorist de la Nisa.

UPDATE 12,55: La Nisa s-au luat anul acesta măsuri de securitate excepționale pentru a face față amenințărilor teroriste în timpul Carnavalului (al treilea din lume, ca proporții, și a avut loc în februarie) și al Campionatului de fotbal.

UPDATE 12,40: Atentatorul este Mohamed Lahouaiej Bouhlel, potrivit Nice-Matin. Oficialii nu au confirmat informația.

Acesta era cunoscut poliției, din cauza mai multor infracțuni cu violență.

Acum, autoritățile se străduiesc să afle dacă el avea complici.

UPDATE 12,30: Nice-Matin spune că 54 de copii răniți în atac au fost internați joi noaptea la spitalul Lenval.

UPDATE 11,45: Premierul francez Manuel Valls a anunțat trei zile de doliu național, începând de sâmbătă.

UPDATE 11, 30: Au fost rănite aproximativ 150 de persoane, din care 18 sunt în stare gravă, potrivit autorităților franceze

nisa atentat

UPDATE 10,45: Șoferul, un bărbat de 31 de ani, cu cetățenie tunisiană și franceză, nu se afla în atenția serviciilor secrete, ci doar a poliției, scrie Reuters.

El locuia în Nisa, iar poliția percheziționează acum locuința acestuia.

UPDATE 10,20: MAE pune la dispoziție următoarele numere pentru a cere informații de la Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români în Străinătate:

Consulatul General la Marsilia +33 491221741

Ambasada Romaniei la Paris +33 (0)147052966; +33 (0)147052755; +33 (0)145503997; +33 (0)147051040

UPDATE 10,18: Din iulie 2012, în Europa au avut loc 12 atentate teroriste, din care 7 în Franța.

În aceste 7 atacuri au murit 244 de persoane, de 5 ori mai multe decât în toate celelalte atentate de pe continent.

În privința acestui eveniment, presa folosește termenul de atentat terorist, însă deocamdată nu se cunosc motivele atacului.

În continuare, nu există nicio revendicare a atentatului.

nice victime atentat camion

UPDATE 9,50: Italia a anunțat că va spori controalele la punctele de trecere a frontierei cu Franța și pe trenurile care fac legătura între cele două țări.

UPDATE 9,40:

10 copii morți în atentat – anunță autoritățile locale de la Nisa.

UPDATE 8,40:

Potrivit martorilor citați de televiziuni, șoferul ar fi condus prin mulțime circa 2 din cei 5 km ai promenadei pe care se sărbătorea Ziua Națională, ucigând oameni pe tot acest traseu.

Atentatul încă nu a fost revendicat.

UPDATE – 8,30:
MAE român anunță că printre victimele rănite și spitalizate în urma atentatului se afla și doi cetățeni români. Niciun cetățean român printre victimele decedate.

MAE anunță că echipa consulară de la Marsilia s-a deplasat la nisa pentru a le acorda asistență consulară victimelor și familiilor acestora.

***

Informația de bază:

Un camion a intrat joi seară, la Nisa, în mulțimea adunată la jocul de artificii de ziua Națională a Franței. Bilanțul – 84 de morți și mai multe sute de răniți, din care câteva zeci în stare gravă.

Atentatul s-a produs la ora locală 22,30.

Potrivit agențiilor de presă, șoferul a fost împușcat.

Președintele Hollande a anunțat prelungirea stării de necesitate pe tot cuprinsul țării, stare care ar fi urmat săexpire pe 26 iulie.

Potrivit posturilor de televiziune franceze, șoferul era un bărbat tunisian de 31 de ani care trăia la Nisa. El ar fi tras mai multe focuri de armă în polițiști înainte de-a fi împușcat.

Președintele Hollande a anunțat că va apela la rezerviști în cadrul acțiunii de protecție a populației împotriva atentatetelopr teroriste.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: