UPDATE. Un ultim bilaț prezentat de The Guardian, care îl citează e purtătoul de cuvânt al ministerului Sănătății, indică cel puțin 80 de morți și 360 de răniți.
UPDATE.
Cel puţin 64 de civili au fost ucişi, iar alţi 320 au fost răniţi în atentatul cu bombă care a zguduit miercuri dimineaţa cartierul diplomatic de la Kabul, potrivit unui nou bilanţ prezentat de Ministerul afgan de Interne, relatează AFP.
Știrea inițială.
Un atentat cu mașină-capcană produs miercuri dimineață în cartierul diplomatic situat în centrul capitalei afgane Kabul, a produs 49 de morți și peste 300 de răniți, anunță AFP, care îl citează pe purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Waheed Majroh.
Ambasadele Franței și Germaniei au suferit ”pagube materiale” în urma atentatului, a declarat ministrul francez al afacerilor europene Marielle de Sarnez, citat de Reuters, cu precizarea că, deocamdată,”nu sunt alte informații cu privire la personalul” francez.
”O mașină-capcană a explodat în jurul orei 08:25” (ora locală), a fost anunțul oficial al purtătorului de cuvânt al ministerului de Interne afghan, Najib Danish.
Cartierul diplomatic este zona unde se află numeroase ambasade străine. O coloană de fum gros a fost văzută ridicându-se la cer, fără să se știe imediat care a fost ținta atacului.
Potrivit DPA, explozia s-a produs în centrul orașului, în apropiere de intrarea fortificată a Ambasadei Germaniei, într-o zonă unde se află mai multe ministere și ambasade străine. Reuters scrie că în apropiere se află și palatul prezidențial.
Deflagrația a fost într-atât de puternică încât a zguduit o mare parte a capitalei afgane; suflul său a spart geamuri și a semănat panică în rândul populației.
”Mulțumesc lui Dumnezeu, personalul Ambasadei Indiei este viu și nevătămat după explozia puternică de la Kabul”, a scris într-o postare pe Twitter diplomata indiană Sushma Swaraj.
Nicio grupare nu a revendicat deocamdată atacul, dar explozia intervine la puțin timp după anunțarea ”ofensivei de primăvară” a talibanilor. Gruparea jihadistă Statul Islamic a comis de asemenea mai multe atentate sângeroase în capitala afgană.
Șeful Pentagonului, Jim Mattis, a declarat recent că se așteaptă la un ”nou an dificil” pentru armata afgană și militarii străini prezenți pe teritoriul afgan.
Președintele american Donald Trump examinează în prezent ideea trimiterii mai multor mii de militari pentru depășirea situației în impas în Afganistan.
SUA, care sunt angajate în Afganistan în cel mai lung conflict din istoria lor, au 8.400 de militari în această țară, alături de 5.000 ale statele aliate din NATO, a căror misiune vizează în principal instruirea și consilierea soldaților afgani.
Într-un mesaj recent cu ocazia începerii lunii sacre a Ramadanului, șeful Misiunii ONU în Afganistan, Tadichi Yamamoto, a solicitat ”tuturor părților aflate în conflict să respecte obligațiile lor religioase și să înceteze luptele” în timpul acestei perioade.