sâmbătă

13 iulie, 2024

2 decembrie, 2015

refugiatUniunea Europeană a avertizat Grecia că va fi suspendată din zona de liberă circulație europeană dacă, până la jumătatea lunii decembrie, nu reușește să demonstreze eficiența în gestionarea valului de migrație ilegală, anunță Financial Times.

Potrivit publicației britanice, o serie de miniștri și lideri europeni consideră că amenințarea cu excluderea Greciei din Schengen este singura cale de a-l convinge pe premierul Alexis Tsipras să accepte solicitarea ca UE să contribuie la securizarea granițelor grecești.

În situația în care Grecia nu va accepta cererea UE iar amenințarea va fi pusă în practică, ar fi pentru prima dată din 1985, de la constituirea zonei europene de liberă circulație, când un stat semnatar al Acordului Schengen este exclus.


Provocarea lansată Atenei vine într-o perioadă de reconsiderare a modului în care se desfășoară controalele la granițele Europei, Comisia Europeană urmând să propună ca securitatea frontierelor externe ale Schengen să fie asigurată, acolo unde este necesar, de Frontex- agenția europeană a frontierelor.

grafAdministrația Greciei a fost copleșită de un val de aproximativ 700.000 de persoane care i-au trecut granițele în 2015.

Oficiali ai UE sunt nemulțumiți că, pe fondul crizei grave, Atena a refuzat să ceară sprijinul Frontex, nu a acceptat ajutoarele umanitare oferite de UE și a eșuat să își modernizeze sistemul de înregistrare al refugiaților.

Miniștrii de Interne ai UE, care au discutat situația la zi în criza migrației săptămâna trecută, iar vineri urmează să anunțe că vor fi impuse măsuri severe împotriva Greciei dacă nu schimbă nimic în materia securității frontierelor în următoarele 2 săptămâni.


FT citează 4 oficiali europeni care afirmă că repetate avertismente au fost transmise Greciei în aceste zile, inclusiv de către, Jean Asselborn, ministrul de Externe al Luxemburgului, stat care deține în prezent președinția rotativă a UE.

greciaPublicația britanică citează un oficial de la Atena care admite reticența Greciei în a colabora cu UE în chestiunea controlului la frontiere și care explică motivele acestei poziții: ar fi vorba, în primul rând, de prevederea legală potrivit căreia controlul frontierelor este un atribut exclusiv al statului elen, apoi de sensibilități ale relației cu Macedonia și de suspiciuni la adresa Turciei cu privire la intențiile statului vecin în legătură cu câteva insule grecești, inclusiv Lesbos, una dintre principalele locuri de destinație ale migranților.

Suplimentar, cum Grecia nu are o frontieră terestră cu un alt stat membru Schengen, oficialii de la Atena afirmă că o eventuală suspendare din zona de liberă circulație nu ar avea niciun impact asupra fluxurilor de migrație. ”Nu există migranți care să ia avionul spre Europa”, spune oficialul grec citat de FT.

Oficialii europeni recunosc această realitate, dar afirmă că retragerea dreptului de liberă circulație pentru greci este în acest moment singura ”armă” care poate fi folosită împotriva lui Alexis Tsipras.

Grecia a refuzat recent o cerere a UE ca 400 de angajați ai Frontex să patruleze granița greco-macedoneană, argumentând la Bruxelles că mandatul Frontex este mult prea ”larg”, depășind simplele aspecte birocratice ale controlului la frontiere.

Oficialii greci sunt așteptați să decidă și în legătură cu invitația de a solicita o schemă de ajutor de urgență, în baza căreia UE ar urma să acorde suport umanitar insulelor grecești și zonelor de frontieră asaltate de migranți.

Diplomații europeni se mai plâng și de faptul că Grecia nu a reușit să asigure zborurile de relocare a migranților în alte state ale UE. Din cauza problemelor de înregistrare a migranților, doar 159 dintre cei 160.000 planificați să fie relocați au ajuns în alte țări din Europa.

Disputele Grecia-UE pe tema migrației au condus la o decizie neobișnuită a Comisiei Europene, care a hotărât să sprijine Macedonia la construcția gardului de la frontiera cu Grecia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: