Digital

România digitalizată: plătești online, apoi mergi la ghișeu ca să dovedești plata

În ciuda nevoii disperate de bani la buget, cu un deficit bugetar care s-a dublat în doar o lună, Fiscul preferă offline-ul cand vine vorba… Mai mult

18.06.2019

Chestiunea

Noul Cod Administrativ: de la ”noua metodă de baronizare” la interesul cetățeanului. Prevederile controversate

“Codul administrativ trebuie adoptat”, a declarat miercuri premierul Viorica Dăncilă, după ce a anunțat amânarea aprobării acestuia prin OUG. Proiectul conține aproximativ 300 de pagini,… Mai mult

17.06.2019

La obiect

”Îți cer un singur lucru: dă Europa Rusiei.” Atunci s-a tranșat și soarta României

Textul de mai jos e o înșiruire de fragmente din articolul ”Îți cer un singur lucru: dă Europa Rusiei”, apărut în revista – exclusiv print… Mai mult

17.06.2019

La obiect

Aprecierea leului maschează temporar dezechilibrele economiei. Când vine scadenţa?

Aprecierea relativ spectaculoasă a leului din ultimele săptămâni a fost mai ales efectul unei conjuncturi favorabile pe pieţele externe, dar dezechilibrul marilor deficite externe nu… Mai mult

17.06.2019

Cronicile

Atena cere ajutor internațional – cel puțin 60 de morți în incendiile de vegetație din ultimele 2 zile

de Iulian Soare , 24.7.2018

Cel puţin 60 de persoane au murit, iar alte peste 150 de răniți au fost inetrnați, în urma incendiilor de vegetaţie izbucnite în apropierea capitalei Greciei, Atena, au anunţat autorităţile elene și voluntari ai Crucii Roşii.

Corpurile arse ale 26 de persoane au fost descoperite marţi dimineaţă în curtea unei vile din satul Mati, aflat la 29 de kilometri de capitala Greciei.

Un membru al Crucii Roșii a declarat că cele 26 de persoane erau probabil rude și au fost descoperite unele lângă altele, îmbrățișate, la aproximativ 30 de metri de plajă.

Mulți dintre locuitorii satului au fost salvați de Garda de Coastă și vase aflate în trecere, care i-au preluat din mare, unde s-au adăpostit de flăcări.

Trei cadavre au fost descoperite în ape – o femeie și doi copii.

Peste 600 de pompieri sunt implicaţi în acţiunile de stingere a incendiilor de vegetaţie care au cuprins zone întinse la vest şi est de Atena.

Premierul Alexis Tsipras și-a întrerupt luni vizita în Bosnia pentru a conduce reuniunea de urgență în care s-au stabilit măsurile necesare stingerii incendiilor.

“Vom face tot ce este uman posibil să ţinem sub control” situaţia, a declarat premierul grec Alexis Tsipras, care a sugerat că există anumite suspiciuni în ceea ce priveşte cauzele acestor incendii. „Sunt îngrijorat de izbucnirea simultană de incendii, atât la est, cât şi la vest de Attica”, a spus el.

MAE a stabilit trei linii telefonice de urgență pentru românii din Grecia

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis marţi că Ambasada României la Atena a făcut, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele afectate de incendiile de vegetaţie din Grecia, iar până acum nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară.

MAE precizează că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României în Republica Elenă:+30 210 6728879, +30 210 6744544,  apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau la numărul de urgenţă al misiunii diplomatice: +30 697 8996222.

Alexis Tsipras a cerut sprijin internațional

Guvernul elen a cerut asistență internațională pentru a face față incendiilor, care au distrus zeci de case, autoturisme, și i-au făcut pe localnici și turiști să fugă spre plajele din estul Atenei pentru a aștepta să fie salvați de nave.

Cipru s-a oferit să trimită pompieri, iar Spania a oferit aeronave care pot descărca apă deasupra zonelor cuprinse de flăcări.

Vântul s-a intensificat și a ajuns la 80 de kilometri pe oră, întețind focurile, deși autoritățile au desfășurat întreaga flotă de avioane și elicoptere care pot descărca apă, pentru a le oferi turiștilor și localnicilor timpul necesar pentru a scăpa.

Au fost folosite drone militare pentru a ajuta autoritățile să-i direcționeze pe cei peste 600 de pompieri care acționează împotriva flăcărilor.

Unul dintre șefii pompierilor a apărut la televizor pentru a face apel la locuitorii din Kineta, în vestul Atenei, care au ales să rămână în zonă, în pofida avertismentelor: “Trebuie să plece, să-și închidă casele și să plece imediat. Nu vor putea face față fumului pentru multe ore,”a explicat oficialul.

Principala autostradă Atena – Corint, una dintre cele două căi spre Peninsula Peloponez, a fost închisă, iar circulația trenurilor a fost orpită.

“N-am avut noroc. Sensul vântului s-a schimbat și a venit spre noi cu o viteză care a distrus zona de coastă în câteva minute”, a explicat Evangelos Bournous, primarul portului Rafina. Potrivit acestuia, cel puțin 100 de case și câteva sute de autoturisme au ars în această localitate.

Incendiile de vegetaţie sunt frecvente în Grecia în timpul verii, însă iarna secetoasă a crescut riscul producerii acestora.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 24.7.2018

Lăsați un comentariu


Stiri

Legea pensiilor – adoptată: impactul bugetar în anul electoral este de 5 miliarde de euro

Razvan Diaconu

Camera Deputaților a adoptat, cu 197 de voturi pentru, niciun vot împotriva și 70 de abțineri, legea pensiilor, reexaminată după ce a fost declarată parțial… Mai mult

Europa

Tabloul de bord privind Inovarea: România se distanțează de UE, Estonia devine inovator puternic, Uniunea depășește SUA

Mariana Bechir

Tabloul Inovării în UE 2019 confirmă consolidarea contraperformanțelor României: rămâne statul membru cu cel mai mic scor, cea mai mare scădere față de 2011 și… Mai mult

Europa

Republica Moldova / Judecătorii Curții Constituționale au demisionat “in corpore”

Iulian Soare

Toți judecătorii Curții Constituționale din Moldova au demisionat miercuri, anunță un comunicat al acestei instituții de la Chișinău: Astăzi, 26 iunie 2019, judecătorii Curții Constituționale… Mai mult

Stiri

Renate Weber – noul Avocat al Poporului

Vladimir Ionescu

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a votat, miercuri, numirea fostului europarlamentar Renate Weber (foto) în funcția de Avocat al Poporului. Mandatul are o… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis a invitat-o pe Maia Sandu în România, săptămâna viitoare

Vladimir Ionescu

Președintele României, Klaus Iohannis, a invitat-o pe premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, la București. Anunțul a fost făcut de către prim-ministrul statului vecin. ”Astăzi am… Mai mult

Stiri

CCR declară constituţională legea de repatriere a rezervei de aur

Adrian N Ionescu

Curtea Constituțională (CCR) a respins miercuri, cu 7 voturi ”pentru” și 2 voturi ”împotrivă” sesizarea depusă de PNL în legătură cu legea care obligă Banca… Mai mult

Stiri

Primele obligaţiuni ipotecare din România – listate la Bursă de Alpha Bank. Ce ar trebui să urmeze

Adrian N Ionescu

  Alpha Bank România a listat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cea dintâi emisiune de obligaţiuni ipotecare realizată în România, o premieră care ar… Mai mult