luni

20 mai, 2024

27 august, 2022

Infrastructura digitală a instituțiilor din Muntenegru a fost ținta unui atac cibernetic fără precedent. Autoritățile au intervenit rapid, vineri, pentru a limita pagubele, anunță Reuters.

Agenția pentru Securitate Națională (ANB) a anunțat că Muntenegru este „într-un război hibrid în acest moment”.

Statul de la Marea Adriatică, considerat cândva un puternic aliat al Rusiei, a aderat în 2017 la NATO, în ciuda opoziției puternice din partea Moscovei.


Muntenegru s-a alăturat sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei pentru invazia sa în Ucraina. Pe lângă majoritatea țărilor europene, Rusia a adăugat și Muntenegru pe lista sa de „state inamice” pentru că a acționat împotriva intereselor Kremlinului.

Guvernul muntenegrean a anunțat la începutul acestei săptămâni primul dintr-o serie de atacuri cibernetice asupra serverelor sale, asigurând că a reușit să prevină orice daune. Totuși, atacul pare să fie în desfășurare.

„Servicii coordonate din Rusia se află în spatele atacului cibernetic. Acest tip de atac efectuat pentru prima dată în Muntenegru a fost pregătit o perioadă lungă de timp”, a spus ANB într-un comunicat.

Dusan Polovic, un oficial guvernamental, a declarat: „Pot spune cu certitudine că acest atac împotriva Muntenegru vine direct din Rusia”.


Ambasada SUA în Muntenegru și-a avertizat cetățenii aflați în statul balcanic că ”un „atac cibernetic persistent este în curs de desfășurare”.

„Atacul poate include întreruperi ale sectoarelor de utilitate publică, transport (inclusiv punctele de trecere a frontierei și aeroport) și telecomunicații”, se arată în comunicatul emis de ambasada americană.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: