sâmbătă

27 iulie, 2024

5 septembrie, 2017

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) cere un audit independent la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și eliminarea taxei clawback în cazul genericelor, a anunțat marți, într-o conferință de presă, directorul executiv al organizației, Laurențiu Mihai.

„Am avertizat autorităţile de ani de zile că sistemul de sănătate din România se îndreaptă către o criză fără precedent.

Am vorbit despre efectele negative ale taxei clawback asupra pacienţilor şi industriei, şi am luptat împotriva lipsei de transparenţă a statului român în ceea ce priveşte cheltuielile cu medicamentele.


Am aflat acum de la procurori că, în timp ce statul român presa producătorii să finanţeze cheltuielile cu medicamente prin taxa clawback, ignorând faptul că acest lucru ducea la dispariţia medicamentelor ieftine de pe piaţă şi falimenta producătorii de medicamente generice, la CNAS aceşti bani erau furaţi”, a declarat Laurenţiu Mihai.

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România solicită Guvernului ca imediat să dispună:

  • un audit independent la CNAS prin care să se verifice folosirea banului public, inclusiv prin verificarea şi transparentizarea datelor folosite pentru calculul taxei clawback. De asemenea, auditul ar trebuie să abordeze și aspectele legate de securitatea sistemului informatic, după ce ancheta DNA privind decontarea unor servicii de îngrijire la domiciliu niciodată efectuate a dovedit sistemul „este foarte ușor de accesat fraudulos”.
  • suspendarea imediată a plăţii taxei clawback pentru medicamentele generice, ca să se asigure că medicamentele esenţiale pentru milioane de pacienţi rămân pe piaţă, iar locurile de muncă din industria locală sunt păstrate.

Președintele APMGR, Adrian Grecu, a explicat că ultimele dezvăluiri, cuprinse în dosarul de la DNA în care a fost arestat fostul președinte al CNAS Marian Burcea, vor avea încă un impact adițional asupra „sustenabilității business-ului”.

„Vrem ultimele tratamente în România, însă acest lucru trebuie finanțat corespunzător, nu pe spinarea producătorilor. (…) Ultimele evenimente ne îngrijorează și mai tare. Nu numai că plătim pentru tratamente noi, deși noi, producătorii de generice, nu beneficiem de acest segment, dar acum aflăm că mai sunt și fraude în sistem.


Sistemul de clawback, așa cum este stabilit la acest moment, nu motivează deloc nicio autoritate, nici ministerul Sănătății, nici CNAS să facă ceva, să eficientizeze sistemul, să se asigure că nu se produce nicio fraudă și că toți banii sunt folosiți corespunzător pentru că oricum, indiferent de ineficiența sistemului, tot ce se duce în plus e plătit de industrie. Evenimentele recente vor avea încă un impact adițional asupra clawback-ului, asupra sustenabilității business-ului”.

Conform Cegedim, 60% dintre cele peste 2.300 de medicamente care riscă să dispară de pe piaţa românească în perioada următoare costă sub 25 de lei. Multe dintre acestea sunt produse în România, de producători români, care fabrică doar medicamente generice.

Articole recomandate:

Etichete:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: