marți

19 martie, 2024

21 decembrie, 2018

Indicele de cost suportat de fiecare participant la fondurile de pensii obligatorii (Pilonul 2) din România a fost de 1,1% din activul net în 2017, potrivit unui raport al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) emis vineri.

Indicele rezultă din cumularea comisionului de maxim 2,5% din fiecare contribuție și a celui de maxim 0,6% din valoarea activului net pe an.

Este cel mai mic comision de administrare din categoria fondurilor de investiţii din România şi nu numai, care au acelaşi tip de plasamente ca fondurile Pilonului 2.


Pilonul 2 din România înregistrează indicatori cu 25% mai mici decât media celorlalte 42 de sisteme similare de economisire din statele membre IOPS (organizația mondială a supraveghetorilor din pensii private), în cazul valorii cumulate a comisioanelor pe 20 de ani (8,67% în România), pe 30 de ani (12,29%) și pe 40 de ani (16,1%), potrivit unui raport IOPS din 2014.

Totodată, fondurile de pensii private obligatorii din România (Pilonul 2) au printre cele mai reduse comisioane și costuri administrative dintre statele cu sisteme similare și potrivit Raportului OECD Pension Markets in Focus 2013, citat de un studiu al APAPR.

Afirmația este încă valabilă având în vedere că proporția neschimbată se raportează la o bază de referință devenită mai mare între timp.

Tabloul comisioanelor în domeniu


Comisioanele fondurilor de pensii Pilon 2 din România sunt mai mici decât cele ale altor fonduri de investiții de aceeași categorie după tipul plasamentului. Fondurile din Pilonul 2 au structuri de portofoliu și mandate investiționale situate între fondurile mutuale de obligațiuni și cele diversificate.

Astfel că, comision total mediu de 1,1% pe an al fondurilor Pilonului 2 le face „extrem de competitive” cu celelalte fonduri de obligațiuni și diversificate care au următarele comisioane:

  • Fonduri de obligațiuni România: medie de 1,28%, minim 0,6%, maxim 6,96%;
  • Fonduri diversificate România: medie de 3,38%, minim: 1,2%, maxim 9,96%;
  • Fonduri de obligațiuni Europa: medie de 1,17%;
  • Fonduri diversificate Europa: medie de 1,42%;
  • Fonduri de obligațiuni SUA: medie de 0,94%;
  • Fonduri diversificate SUA: medie de 1,29%.

APAPR a citat date din 2017 ale Asociației Administratorilor de Fonduri din România (AAF), ale Asociaţiei pan europene a fondurilor (EFAMA) şi ale Investment Company Institute (ICI) din Statele Unite ale Americii.

„Toate aceste informații poziționează Pilonul II din România ca o piață extrem de competitivă, concurențială, cu randamente investiționale foarte bune, cu costuri administrative și comisioane foarte reduse”, spune APAPR.

Comisioane mai mici, pentru o piață în dezvoltare

Mai mult, APAPR demontează retorica guvernamentală privind costul sistemului de pensii privat obligatoriu (Pilon 2), amintind că toate costurile de administrare și tranzacționare sunt suportate de către compania de administrare și nu de către fondul de pensii însuși”.

Faptul „reduce în realitate și mai mult nivelul efectiv de cost suportat de clientul final, comparativ cu practica internațională, unde aceste costuri administrative sunt suportate din fondurile de pensii sau de investiții, deci direct de către clienți”, spune studiul APAPR.

Fondurile de Pilon 2 din România „sunt încă subdezvoltate conform standardelor europene și internaționale”, din cauza lansării tardive comparativ alte țări din Europa Centrale și de Est.

Activele nete administrate de fondurile de pensii private de Pilon 2 din România reprezintă doar 4,5% din PIB la finalul lunii septembrie 2017, comparativ cu o medie de peste 80% din PIB la nivelul statelor membre OECD, potrivit rapoartelor OECD Pension Markets in Focus și Towers Watson Global Pension Assets Study, citate de APAPR.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: