joi

28 martie, 2024

19 decembrie, 2018

Măsurile propuse de proiectul de OUG pentru Pilonul 2 de pensii private „desființează de facto acest sistem de economisire a populației pentru vârsta pensionării, cu efecte devastatoare asupra economiei românești în ansamblul ei”, potrivit Asociației Pensiilor Administrate Privat din România (APAPR).

Efectele devastatoare ale măsurilor anunțate de ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici se răsfrâng asupra veniturilor viitoare ale românilor, asupra pieței de capital și a întregului sector financiar, potrivit unui comunicat APAPR emis miercuri.

APAPR spune că vor avea de suferit:

  • românii care vor prefera să „rămână dependenți de sistemul public de pensii”, prin renunțarea la modul de economisire – investiție al fondurilor private de pensii.
  • piața de capital care va fi discreditată, în loc să se dezvolte pentru a asigura finanțarea economiei.
  • economia întreagă, prin discreditarea mecanismelor de piață.

Comunicatul APAPR:

APAPR apară interesele a peste 7 milioane de români și avertizează că aceia care vor dac curs încurajării de a-și retragă economiile înmulțite în fondurile de pensii „nu își vor mai putea completa veniturile necesare traiului zilnic.

Pe fondul declinului demografic de notorietate această măsură va condamna definitiv românii la sărăcie și captivitate față de sistemul public de pensii, din ce în ce mai împovărat de volumul plăților pe care trebuie sa le onoreze lună de lună.

Cei ce vor renunța vor pierde dreptul de a lăsa moștenire banii economisiți pentru pensie.


În același timp pentru mai bine de 50% dintre români Pilonul II reprezintă singura sursă de economisire. „Odată cu intrarea în vigoare a măsurilor, aceste economii vor dispărea, cei mai mulți dintre români fiind puternic tentați să se îndrepte către un consum imediat.

Noul proiect de OUG va reduce semnificativ cea mai importantă acumulare de capital autohton din istorie, mărind astfel dependența țării, atât a bugetului de stat, cât și a sectorului privat, de finanțările externe.

Măsurile vor avea un impact negativ masiv și imediat asupra pieței de capital și vor crește costul de finanțare a datoriei publice.

În același timp, măsurile compromit promovarea Bursei de Valori București (BVB) la statutul de piață emergentă, ceea ce ar fi însemnat un avantaj semnificativ pentru economia României. În perspectivă, marile proiecte de infrastructură ale României vor fi și ele grav afectate. În acest context, prevederea care își propune să stimuleze investițiile fondurilor de pensii în infrastructură devine goală de conținut.

Prin aceste măsuri Guvernul creează un cadru legislativ ostil de natură să izoleze România față de mediul de afaceri internațional. În același timp, administratorii Pilonului II sunt anihilați de combinația reducerii cu 67% a comisioanelor de administrare, concomitent cu noi cerințe nerealiste de capital.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: