vineri

19 aprilie, 2024

6 noiembrie, 2017

Asociația Municipiilor din România i-a cerut luni premierului Mihai Tudose să renunțe la măsura scăderii impozitului pe venit, de la 16% la 10%, pentru a nu fi afectate investițiile autorităților locale dezvoltate.

Impactul cel mai mare al acestei diminuări va fi înregistrat în cele 22 de orașe care produc peste 60% din PIB-ul României – Clujul, de exemplu, va pierde 26 de milioane de euro, anul viitor.

„Pentru toate primăriile de municipiu, acest pachet de modificări fiscale nu va aduce lucruri bune pentru că vor fi bani mai puţini la buget pentru investiţii, avem foarte multe proiecte în derulare pe care vrem să le finalizam.


Avem proiecte noi, care sunt acum în faza realizării studiilor de fezabilitate. Ar fi o lovitură foarte mare pentru toate comunităţile şi premierul ne-a dat un răspuns pozitiv, fie va fi îmbunătăţit acest proiect, fie, dacă rămane în stadiul actual, este nevoie de stabilirea unui sistem de compensări„, a declarat Gabriela Firea, primarul Municipiului București, citată de Mediafax.

„Este o lovitură pentru investițiile din localitățile mari, cu număr mare de salariați. Noi am solicitat să nu se aplice diminuarea, altfel va crește dependența autorităților locale de Guvern. Vom fi o țară integral dependentă, atât ca persoane fizice, cât și ca sisteme administrative. Dacă nouă (orașului Arad – n. red.) ne iau 16 milioane de euro pe an, asta înseamnă aproape un sfert din investițiile de anul acesta”, a declarat pentru cursdeguvernare.ro primarul Aradului, Gheorghe Falcă.

În opinia acestuia, cel mai grav este că se lovește exact în administrațiile care au reușit să atragă investitori, să ajute mediul de afaceri să creeze locuri de muncă, în polurile de dezvoltare.

Exemple de pierderi anuale ale marilor orașe:

  • Cluj – 26 de milioane de euro
  • Arad – 16 milioane euro
  • Craiova – 11 milioane euro
  • Constanța – 16 milioane euro
  • Iași – 15 milioane euro

Cum se împart fondurile provenite din impozitul pe venit


Bugetul de stat păstrează de 30% din impozitele pe venit, iar 70% din acestea sunt restituite către administrațiile locale, potrivit  Legii 273 a finanțelor publice locale, după cum urmează:

  • 41,75% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit;
  • 11,25% la bugetul local al judeţului;
  • 18,5% într-un cont distinct, pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, ale oraşelor şi ale municipiilor, precum şi a bugetului local al judeţului.

Concret, pe datele operative publicate de Ministerul Finanțelor la sfârșitul lunii ianuarie anul acesta, bugetul central a colectat în 2016 27,8 miliarde de lei din impozitul pe venit, din care 18,3 miliarde de lei au plecat spre administrațiile locale, iar 9,5 miliarde au rămas la bugetul de stat:

O măsură uitată pe parcursul guvernării

La începutul guvernării PSD – ALDE, oficialii anunțau că, începând cu 1 ianuarie 2018, impozitul pe venit va merge direct și integral la administrațiile locale (primării, consilii județene).

Declarația din luna martie a fostului ministru al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE), Sevil Shhaideh:

“Conform programului de guvernare, în zona de finanțare a autorităților locale, în acest moment lucrăm la modificarea Legii 273 a finanțelor publice locale și în acest sens, începând cu 1 ianuarie 2018, impozitul pe venit va deveni sursă a bugetelor locale.

Acolo unde aparatul propriu al primarului sau al președintelui Consiliului Județean nu va reuși să colecteze această sursă, vom fi sprijiniți de către ANAF, dar sumele vor fi virate exclusiv către bugetele locale.

Aceasta este prima modificare majoră pe care o vom aduce la Legea Finanțelor Publice”, declara Sevil Shhaideh.

Ce a promis premierul luni – o nouă întâlnire

Singurul lucru pe care l-a promis premierul Mihai Tudose a fost o nouă întâlnire, la care guvernanții să vină cu propriile lor calcule și să discute metode de echilibrare a bugetelor locale (suplimentarea de la bugetul de stat a golurilor provocate).

De asemenea, el le-a reproșat primarilor că au sume uriașe de bani neinvestite:

”Dumneavoastră toţi aveţi peste 10 miliarde de lei în bugetele dumneavoastră, care nu sunt folosiţi, care pur şi simplu stau (…) Nu a fost nicio şedinţă nici ieri, nici alaltăieri, nici astăzi, şi acest lucru nu va fi reglementat până când, împreună cu dumneavoastră, nu vom cădea de acord pe acea formulă de echilibrare de care vorbeaţi. Infrastructura şi alte servicii au fost făcute din banii întregii ţări. Atunci când terminăm simulările pe această formulă de echilibrare a bugetelor, o vom valida împreună cu dumneavoastră. Este nevoie de o dezvoltare echilibrată a ţării”, a spus Mihai Tudose.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: