Asociația Națională a Exportatorilor și Importatorilor din România (ANEIR) acuză ”o gravă dovadă de obscuritate economică la recenta rectificare bugetară”, anunțând tăierea fondurilor pentru promovarea exporturilor din România.
Un comunicat semnat de Mihai Ionescu, președintele executiv al ANEIR și co-preşedintele Consiliului de export al României, anunță ”o premieră națională (poate chiar europeană?!): Guvernul țării a tăiat fondurile Programului de promovare a exporturilor (PPE)”.
Potrivit comunicatului, la recenta rectificare bugetară, din cele 20 milioane lei – credite bugetare și 45 milioane lei – credite de angajament solicitate de mediul de afaceri (și însușite de Ministerul de resort MMACA, care gestionează PPE) s-au alocat 0 (zero) lei – credite bugetare și după îndelungi insistențe 15 milioane lei (adică 1/3) – credite de angajament. Inițial se preconizaseră tot 0 (zero) lei credite de angajament.
Comunicatul transmite:
În decizia Guvernului nu este vorba doar de miopie economică, ci și de încălcarea reglementărilor legale: prin Legea nr.30/1999, la art.2, al (3) se prevede că ”sumele necesare finanțării acțiunilor de promovare a exporturilor, prin organizarea de târguri și expoziții … nu vor fi mai mici de 0,1% din volumul în valută al exportului realizat în anul anterior”, ceea ce ar fi însemnat – la cursul oficial al BNR – un nivel de peste 300 milioane lei.
Dacă s-ar fi dat curs tuturor solicitărilor mediului de afaceri, PPE ar fi urmat să atingă pragul valoric stabilit prin legea sus-invocată. Numai că, ținând cont de capacitatea limitată a MMACA de gestionare a acestui program (oricum mai mult decât dublată – merituos – în ultimii doi ani), în cadrul Consiliului de export al României s-a luat decizia limitării aproape la jumătate a PPE. Culmea ironiei: de la conducerea MFP ni s-a dat de înțeles că factori de decizie din MMACA au transmis să nu se mai aloce sumele solicitate de mediul de afaceri!!
Concurența comercială este extrem de acerbă în această perioadă pe plan internațional. Lipsa firmelor românești de la târgurile și expozițiile externe va genera glisarea comenzilor din România către alte destinații. De aici și un impact intern în cascadă: în lipsă de comenzi externe, producătorii români vor fi nevoiți să-și reducă activitatea (șomaj, perderi de încasări bugetare etc), încasări valutare diminuate pentru balanța comercială și de plăți a României, cu creșterea de rigoare a datoriei externe lăsată moștenire generațiilor viitoare.
Nimeni nu neagă importanța caracterului social al actualului Program de guvernare. Dar, orice măsură cu caracter social, de creștere a capacității de apărare militară a țării ori de îmbunătățire a activității serviciilor secrete nu se poate baza doar pe împrumuturi, pe deficite, prin ignorarea legităților economice și tragerea pe linie moartă/secundară a principalei locomotive de încasări valutare: exportul de bunuri și servicii.
Sperăm că acest mesaj (semnal de alarmă) să ajungă și să fie înțeles la Palatul Victoria.
Guvernul a aprobat, luni, proiectul de rectificare bugetară 2019.