vineri

29 martie, 2024

1 august, 2017

Aproximativ un sfert din medicamentele aflate pe piața românească în 2015 au dispărut din cauza unui cumul de cauze care le-a făcut neprofitabile, potrivit Asociației Distribuitorilor Europeni de Medicamente.

ADEM atrage atenția că s-ar putea ajunge la o criză fără precedent, din cauza politicilor eronate în domeniu.

În urmă cu doi ani se distribuiau în România peste 6.000 de medicamente, cu aproximativ 1.500 mai multe decât acum. Dintre cele retrase, peste 600 au fost scoase de producători numai anul acesta, iar pentru alte câteva sute s-au făcut notificările oficiale pentru retragere, spune ADEM, într-un comunicat:


„Dacă la începutul lui 2015 numărul medicamentelor înregistrate în România depășea 6.000, până în prezent un sfert dintre medicamente au fost retrase oficial de producători. Numai din 2016 și până acum, peste 600 de medicamente au fost retrase de pe piață, iar alte câteva sute au fost înregistrate cu notificare pentru retragere.

În ultimele luni, numărul notificărilor de retragere de pe piața românească a crescut considerabil, iar acest lucru va duce în perioada următoare la o criză fără precedent a medicamentelor, în special a celor pentru boli grave sau rare, acolo unde pacienții au nevoie imediată și neîngrădită de acces la tratament”.

Cauza crizei constă în deciziile politice greșite luate în domeniu, în opinia ADEM, în special în prețurile mici stabilite de autorități:

„Acest model economic a fost folosit ca instrument politic de factorii de decizie, indiferent de guvern, prin promovarea ideii că se urmărește scăderea prețului la medicamente și deci un acces mai facil al populației la acestea. Însă, acest model de calcul nesustenabil a dus la decizia producătorilor de retragere de pe piața românească a sute de medicamente”, susțin reprezentanții ADEM.


Asociația precizează în comunicat că este falsă ideea, vehiculată de autorități, potrivit căreia sursa crizei actuale a medicamentelor ar fi exportul paralel intracomunitar.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: