duminică

2 octombrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 decembrie, 2018

Leonardo Badea, preşedintele ASF recent ales de Parlament

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat că începe o analiză a tranzacțiilor din ziua 19 decembrie 2018 de la Bursa de Valori București (BVB).

În acea zi, valoarea companiilor listate a înregistrat pierderi de peste 3 miliarde de euro, după ce, în ajun, ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, anunțase modificări drastice de taxe și în sistemul pensiilor private obligatorii.

ASF cercetează „posibilitatea existenței unor elemente care intră sub incidența abuzului pe piață, prevăzut de Legea nr. 24/2017, a pieţei de capital, potrivit unui comunicat emis vineri.


Totuşi, asprimea măsurilor anunțate şi lipsa de transparenţă în luarea deciziilor explică căderea indicilor bursieri cu 11% în medie, potrivit operatorilor de pe piaţă.

Însăşi Bursa şi-a exprimat, chiar în acea zi, îngrijorarea faţă de „efectele negative reflectate în scăderi importante ale indicilor bursieri ca urmare a proiectului de OUG anunţat recent de către Guvern”.

Cele mai mari căderi au fost ale acţiunilor Bănci Transilvania (TLV, -19,91%), BRD (-16,62%) şi OMV Petrom (SNP, -12,97%), toate fiind direct afectate de măsurile prevăzute de Guvern.

Piaţa de capital locală „a intrat într-o zonă care poate pune în pericol perspectivele de dezvoltare viitoare, incluzand aici şi o eventuala promovare a bursei la statutul de piaţă emergentă”, spunea un comunicat BVB, din 19 decembrie.


Bursa şi-a continuat scăderea pentru a treia zi consecutiv, cu indicii pierzând mai mult de 3%, vineri după amiază şi cu pierderi de valoarea ale companiilor de până la 17%, ca în cazul Nuclearelectrica (SNN).

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

13 state membre UE au semnat o scrisoare prin care solicită Bruxelles-ului să propună un plafon de preț la gaz la reuniunea miniștrilor UE de energie de săptămâna

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: