Uciderea ambasadorului rus la Ankara și modul în care au reacționat forțele de ordine pentru anihilarea atacatorului ridică multe semne de întrebare, potrivit presei turce.
Ambasadorul Andrei Karlov (foto) a fost împușcat mortal luni, într-o galerie de artă din capitala Turciei. Asasinul este Mevlüt Mert Altıntaş, un polițist de 22 de ani care făcea parte din trupele de elită antirevoltă turce.
Primul glonț l-a doborât pe diplomatul rus la câteva minute după ce acesta își începuse discursul de la vernisajul „Rusia văzută de turci” și exact după ce a spus că „este ușor să distrugi, dar greu să construiești”.
După ce a tras un prim glonț, din spate, bărbatul, îmbrăcat cu costum și cravată și care părea a face parte din dispozitivul de pază al diplomatului, a tras în tavan și a strigat în limba turcă: ”Nu uitați de Alep. Nu uitați de Siria. Până când orașele noastre nu vor fi sigure, nici voi nu vă veți bucura de securitate. Toți cei care sunt implicați vor plăti.”
Apoi, le-a cerut celor prezenți să părăsească imediat clădirea, după care l-a împușcat din nou pe ambasadorul a căzut la pământ.
Andrei Karlov (60 de ani) a murit pe loc.
Un loc prea bine păzit
Hurriyet Daily News notează că asasinatul a avut loc într-unul dintre cele mai bine păzite perimetre din Ankara – pe o rază de 50 de metri de la clădirea unde a fost ucis ambasadorul se află ambasada SUA, cea a Germaniei și cea a Austriei, biroul procurorului șef al parchetului de pe lângă Curtea de Apel și alte câteva instituții turcești foarte importante.
Un pistol strecurat printre detectoarele de metale
Unul dintre participanții la vernisaj a declarat pentru Voice of America că au fost folosite detectoare de metale la intrarea în galerie, dar nu și alte măsuri sporite de securitate.
Este greu de înțeles cum a trecut cu pistolul Mevlüt Mert Altıntaş, ofițer în cadrul forțelor anti-revoltă, scrie presa turcă, chiar dacă avea legitimație de polițist.
Mai mult, potrivit presei locale, ambasadorul nu avea gardă personală rusă, ci era apărat doar de polițiști turci.
De altfel, Burhan Kuzu, consilier al președintelui Recep Tayyip Erdoğan și adjunct al organizației din Istanbul a AKP, a declarat la o emisiune de luni seara că nu înțelege de ce diplomatul nu era însoțit de gărzi de la ambasada rusă, așa cum se întâmplă cu toți emisarii turci în străinătate.
Dar Hurriyet scrie că ambasadorul rus nu era niciodată însoțit de gărzile personale atunci când participa la evenimente publice. Doar ambasadorul SUA și cel al Israelului sunt mereu însoțiți de gărzile lor, Ankara fiind considerată, până acum, o capitală sigură pentru diplomați.
O „neutralizare” stranie
Grupul de investigatori va fi unul comun, ruso-turc, pentru că ambele părți doresc să afle cine se află în spatele asasinatului, atât Moscova, cât și Ankara identificând vinovații convenabili care ar fi vinovați de uciderea ambasadorului.
Dar, scrie un analist de la Hurriyet Daily News, ar fi fost mult mai ușor să se ajungă la aceste răspunsuri dacă atacatorul ar fi fost prins viu și inetrogat.
Rămâne însă un mister de ce polițistul a fost „neutralizat” și acest aspect ar trebui investigat la fel ca și crima, scrie jurnalistul – de ce după ieșirea celor prezenți la vernisaj (adică atunci când nu mai exista niciun risc pentru civili), într-o clădire mică și într-o confruntare cu un om ce deținea doar un pistol, poliția nu a folosit gaze, nu l-a împușcat pe atacator în picior sau nu l-au încercuit pur și simplu, ci l-a ucis “în schimbul de focuri”.
A fost ucis într-o încăpere goală, în care nici măcar nu avea unde să se ascundă pentru a se proteja de tirul forțelor de intervenție. Imaginile arată un corp ciuruit de gloanțe:
Un asasinat pentru folosul tuturor
Recep Tayyip Erdogan susține că Mevlüt Mert Altıntaş făcea parte din rețeau lui Fethullah Gulen, clericul pe care Ankara îl acuză că ar fi pus la cale lovitura militară eșuată din vara acestui an.
Dar Hurriyet se întreabă cum a reușit tânărul să scape după concedierile masive și vânătoarea ce a urmat puciului ratat?
Vladimir Putin, pe de altă parte, spune că “Va trebui să aflăm cine a ghidat mâna criminală”, iar oficiali ruși citați de The Washington Post vorbesc despre un complot larg ce va fi dezvăluit și sugerează că vinovații sunt occidentalii care susțin facțiunile rebele moderate din Siria.
Un lucru este cert după acest asasinat, potrivit presei internaționale – Turcia și Rusia, care până acum se poziționau diferit față de problema Siria și regimul de la Damasc, și-ar putea apropia și mai mult decât în ultimele luni punctul de vedere pe această chestiune, ceea ce riscă să îndepărteze mai mult Ankara de SUA și NATO.
Marți, la Moscova, miniștrii apărării și de externe din Turcia, se vor întâlni cu omologii ruși și iranieni, principalii susținători al lui Bashir al-Assad.