Luptele din estul Ucrainei s-au diminuat considerabil însă nu au încetat ca urmare a intrării în vigoare a acordului de pace, admit ambele părţi în conflict. Purtători de cuvânt ai guvernului de la Kiev şi ai rebelilor pro-ruşi admit că în ultimele ore încă se mai desfăşoară bombardamente, în special în zona oraşului Debaltseve.
Ambele tabere afirmă că armistiţiul intrat în vigoare în noaptea de sâmbătă spre duminică „este respectat în linii mari”, fapt recunoscut şi de OSCE, care reclamă suplimentar că separatiştii refuză accesul resprezentanţilor săi în zona Debaltseve.
Oraşul Debaltseve- important nod rutier- a fost obiectul unor încleştări furibunde în ultimele săptămâni, iar luptele care continuă aici par să fie, potrivit BBC, principalul obstacol în calea armistiţiului decis săptămâna trecută, la Minsk.
Analiştii consultaţi de BBC afirmă că şi precedentul acord de pace a părut iniţial să fie respectat şi că următoarele 48 de ore sunt critice pentru succesul implementării acestei iniţiative.
Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, preşedintele rus Vladimir Putin, preşedintele francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel au parafat un nou acord de pace joi, săptămâna trecută, după negocieri-maraton purtate în capitala Belarus, Minsk.
Petro Poroşenko a avertizat la acel moment că Ucraina nu este dispusă să „întoarcă şi celălalt obraz” în cazul în care şi acest acord este încălcat de separatişti.
Locurile în care nu s-a auzit despre armistiţiu
Într-o intervenţie televizată după intrarea în vigoare a acordului de pace, preşedintele Petro Poroşenko a anunţat că forţele guvernamentale din Debaltseve au fost aprovizionate cu muniţie de luptă în condiţiile în care doi comandanţi rebeli au afirmat că sunt îndreptăţiţi să deschidă focul: unul a spus că armistiţiul este valabil numai pe linia frontiului, iar celălalt că oraşul le aparţine de drept.
SUA, care au avertizat că ar putea să furnizeze armament trupelor ucrainene dacă acordul de pace eşuează, au anunţat duminică că deţin probe conform cărora militari ruşi au amplasat artilerie în jurul localităţii Debaltseve, contrar tuturor declaraţiilor Moscovei, care afirmă că nu are niciun rol direct în conflictul din Ucraina.
Ertugrul Apakan, şeful misiunii de monitorizare a OSCE, a anunţat duminică faptul că, în primele 12 ore ale armistiţiului, luptele au încetat, cu excepţia zonelor Debaltseve şi Luhansk. Ertugrul Apakan a mai solicitat public ca rebelii să permită accesul misiunii OSCE în toate zonele în dispută.
Duminică dimineaţa, Anatoly Stelmakh, purtător de cuvânt ar armatei guvernamentale, a afirmat că de la intrarea în vigoare a armistiţiului s-au raportat 10 încălcări ale acordului, majoritatea în zona Debaltseve. Forţele guvernamentale, a completat Anatoly Stelmakh, au mai respins câteva atacuri în sud, la Shyrokyne, localitate aflată lângă Mariupol.
Reporteri ai BBC aflaţi la Doneţsk transmit că oraşul este cuprins de acalmie şi de scepticism, puţini fiind cei care sunt convinşi că armistiţiul va dura mai mult de câteva zile.
Potrivit acordului Minsk II, încetarea focului este doar un prim pas, care ar trebui urmat de creearea unei zone demilitarizate, între 50 şi 140 de km, începând de luni.
Rusia a trimis „ajutoare umanitare”
Două convoaie cu „ajutoare umanitare” de la Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă au traversat frontiera cu Ucraina şi se îndreptau, duminică dimineaţa, către regiunile separatiste, a anunţat un purtător de cuvânt al ministerului, citat de portalul Sputnik.
„Formalităţile vamale au fost îndeplinite la două puncte de trecere a frontierei. Două coloane de camioane au traversat frontiera, una către Doneţk, cealaltă către Lugansk”, a declarat Oleg Voronov, adjunctul şefului Centrului de management pentru situaţii de criză din cadrul ministerului, precizând că este vorba despre cea de a paisprezecea acţiune de acest fel pe care Rusia o întreprinde de la începutul conflictului ucrainean.
Potrivit oficialului, fiecare coloană livrează aproximativ 900 de tone de ajutoare, constând în hrană, medicamente, materiale de construcţie şi manuale şcolare, iar din convoi fac parte peste 170 de vehicule.
Rusia a trimis cu cele 13 convoaie anterioare peste 18.000 de tone de ajutoare, începând din august. Al treisprezecelea convoi s-a întors în ţară săptămâna aceasta, după ce a livrat o încărcătură de peste 1.100 de tone în Donbas, unde rebelii separatişti proruşi luptă împotriva forţelor guvernamentale ucrainene din aprilie.
Kievul şi Occidentul acuză Moscova că susţine cu armament şi trupe insurgenţii proruşi din estul Ucrainei, acuzaţii dezminţite de către ruşi
Convoaiele au pătruns în estul Ucrainei imediat ce în regiune a intrat în vigoare, la miezul nopţii de sâmbătă spre duminică, armistiţiul de la Minsk.