joi

20 iunie, 2024

17 februarie, 2024

Forțele armate ucrainene au anunțat vineri seară că s-au retras de pe pozițiile deținute în orașul Avdiivka din regiunea Donețk din estul țării, o poziție-cheie, care devenise în ultimele luni teatrul celor mai aprige lupte de pe frontul de est.

Decizia retragerii a venit ca urmare a intensificării asalturilor Moscovei, care a atacat în valuri cu infanteria și a executat încontinuu foc de artilerie și raiduri aeriene, trupele ucrainene riscând să fie încercuite în interiorul orașului fără nicio cale de aprovizionare.

Deși semnificația strategică a orașului este limitată, Avdiivka este un câștig important pentru Moscova și este un indiciu al modului în care războiul pare să se desfășoare în favoarea lui Putin., scrie CNN.


Avdiivka s-a aflat în prima linie de când separatiștii ruși au ocupat mari porțiuni din regiunea Donbas, inclusiv Avdiivka din apropiere de Donețk, în 2014. Ulterior a fost recucerit de Ucraina dar a fost sub foc continuu după ce Rusia și-a lansat invazia la scară largă în februarie 2022.

Generalul Oleksandr Syrskyi, care a preluat conducerea armatei ucrainene într-o schimbare majoră petrecută săptămâna trecută, a declarat că forțele ucrainene s-au retras pe poziții mai sigure în afara orașului, care avea o populație de 32.000 de locuitori.

„Am decis să ne retragem unitățile din oraș și să trecem la apărare pe linii mai favorabile pentru a evita încercuirea și pentru a păstra viața și sănătatea militarilor”, a spus el într-un comunicat al forțelor armate.

Retragerea din oraș, situat la nord-vest de orașul Donețk, a fost „singura soluție corectă”, a declarat vineri, comandantul forțelor sudice al Ucrainei, Oleksandr Tarnavskyi, într-o postare Telegram, adăugând că unele trupe ucrainene au fost capturate de armata rusă în timpul procesului de retragere.


„Într-o situație în care inamicul avansează peste cadavrele propriilor soldați cu un avantaj numeric de zece la unu, sub un bombardament constant, aceasta este singura soluție corectă”, a spus el. Trupele ruse sunt „superioare numeric atât în ceea ce privește personalul, cât și artileria și aviația”, a adăugat Tarnavskyi.

Forțele Moscovei au efectuat 20 de atacuri aeriene și peste 150 de atacuri de artilerie în zonă în ultimele 24 de ore, a spus el, adăugând că rușii „practic șterg orașul de pe fața pământului”.

Pierderea orașului la aproape doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei i-ar putea oferi președintelui Volodymyr Zelenskii un argument mai puternic pe care să îl prezinte Occidentului pentru un ajutor militar mai urgent, în timp ce se adresează Conferinței de Securitate de la München sâmbătă dimineață.

Președintele american Joe Biden a declarat joi că Avdiivka riscă să cadă în fața forțelor ruse din cauza deficitului de muniții după luni de opoziție republicană a Congresului la un nou pachet de ajutor militar al SUA pentru Kiev.

Într-o postare pe Facebook, sâmbătă, Sîrski a afirmat că a acţionat pentru „a apăra viaţa şi sănătatea militarilor”, pentru a stabiliza situaţia şi a muta trupele pe poziii mai sigure.

„Soldaţii noştri şi-au îndeplinit cu demnitate datoria militară, au făcut tot posibilul pentru a distruge cele mai bune unităţi militare ruse [şi] au provocat pierderi semnificative inamicului în ceea ce priveşte forţele şi echipament”, a spus el. „Viaţa personalului militar este cea mai mare valoare”.

Decizia vine la doar câteva zile după ce noul șef al armateri Oleksandr Sîrski și ministrul Apărării Rustem Umerov au vizitat linia frontului în Avdiivka, angajându-se să trimită întăriri pentru a „preveni inamicul să avanseze mai adânc pe teritoriul nostru”.

Cu toate acestea, până joi, forțele ucrainene care luptau pentru a ține orașul descriau condiții „infernale” și inamicul care atacă „din toate părțile”.

Sîrski a declarat vineri într-o postare pe Facebook că Ucraina „ia măsuri pentru a stabiliza situația și a menține pozițiile”, a spus el, adăugând că „viața personalului militar este de cea mai mare valoare”.

Comandantul Brigăzii a 3-a de asalt a Ucrainei, care, fiind una dintre cele mai bune unități din Ucraina, a fost trimisă să apere Avdiivka, a spus că retragerea înseamnă că trupele ucrainene ar putea „să se întoarcă și să lovească și mai tare”.

„Sunt recunoscător comandamentului pentru decizia luată”, a spus Andrii Biletsky într-o postare Telegram sâmbătă. „Le mulțumesc soldaților pentru lupta curajoasă pe care au dus-o împotriva inamicului la Avdiivka, în fața superiorității numerice absolute a rușilor în personal, echipament și obuze”, a adăugat el.

Și Rusia a suferit pierderi imense în ofensiva pe Avdiivka, dar Moscova pare să fi calculat că, având în vedere avantajul său numeric, acestea au meritat.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: