Green Deal: România are capacități de stocare a gazelor de seră de 11.000 de ori mai mari decât stochează în realitate

Atingerea țintei UE de neutralitate climatică (zero emisii nete de gaze de seră) implică eforturi considerabile inclusiv de stocare a acestora, dar datele din România privind… Mai mult›
10.01.2021
Locuirea în UE – România, cu cele mai aglomerate locuințe și cu facilități amânate de constrângerile bugetare

România este țara din UE cu cea mai mare pondere a persoanelor care locuiesc în condiții de supraaglomerare, potrivit datelor publicate pentru anul 2019 de… Mai mult›
10.01.2021
România – locul 7 în UE la ponderea energiei electrice din surse regenerabile, dar în regres pe ultimii patru ani

România s-a situat în 2019 pe locul 7 în UE la ponderea energiei electrice obținute din surse regenerabile, potrivit datelor publicate de Eurostat, înaintea Germaniei… Mai mult›
10.01.2021
Cifra de afaceri din comerț: +2,1% pe primele 11 luni din 2020, prin revenirea vânzărilor de produse nealimentare

Comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a înregistrat o creștere de 2% în volum brut a cifrei de afaceri cumulat pe primele unsprezece luni… Mai mult›
07.01.2021
Armata face 6.400 de angajări pentru a acoperi deficitul creat de pensionările de anul trecut
de Mariana Bechir , 4.3.2018
Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a anunţat vineri că vor fi deblocate aproximativ 6.400 de posturi în Armata Română, în baza unui memorandum aprobat săptămâna trecută în Guvern.
Încadrările se vor face pentru a acoperi parțial deficitul de personal creat anul trecut de pensionarea a aproximativ 8.000 de angajați, adică a circa 10% din totalul personalului, militar și civil.
“A fost legislaţie, au putut opta pentru plecare. Cine a dorit să facă această opţiune, a făcut-o şi a plecat, nu pot eu explica de ce au luat această decizie.
Eu, sincer să fiu, mi-aş fi dorit să nu plece foarte mulţi. Consider că n-ar trebui pentru militarul român totul să se rezume la retribuţie şi nici nu cred că se întâmplă aşa. Cred că marea masă a militarilor români, dacă nu chiar toţi, simt altfel lucrurile decât doar salarial. (…) Vestea bună este că salariile au crescut în Armata Română în medie cu 3,6%”, a explicat vvineri ministrul Fifor.
Purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spînu, a confirmat pentru cursdeguvernare.ro că acesta este numărul aproximativ al celor pensionați anul trecut, pe cele două categorii care îndeplineau condițiile legale:
- cei care au ieșit având vârsta standard
- și cei care și-au completat vârsta standard cu prevederile pivind reducerile acordate, mai multor ocupații, pentru condițiile de muncă
Angajările vor fi făcute în perioada imediat următoare, pe funcții din toate categoriile – soldaţi, subofiţeri, maiştri militari şi ofiţeri.
De asemenea, vor fi încadrați 400 de posturi de medici aproximativ 50 de psihologi, a mai anunțat ministrul Apărării.
Reamintim că aceste pensionări au avut loc pentru a beneficia de condițiile mult mai favorabile care au existat până în septembrie 2017, când s-a a fost schimbată legislația în domeniu.
Până în septembrie, personalul din servicii (SRI, SIE, STS), MApN și MAI cum arată legislația la ora actuală, putea ajunge la o pensie de 120 % față de salariu, după care după care urma actualizarea sumei în funcție de creșterile salariale pe care le aveau activii.
Din 15 septembrie 2017, pensiile s-au plafonat la salariul/solda în plată pentru cei aflați încă în activitate.
Calculele care creșteau pensia la 120% din salariu: baza de calcul se forma pornind de la 85% din brut, la care se adaugau și sporurile.