joi

20 ianuarie, 2022

Armata face 6.400 de angajări pentru a acoperi deficitul creat de pensionările de anul trecut

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 martie, 2018

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a anunţat vineri că vor fi deblocate aproximativ 6.400 de posturi în Armata Română, în baza unui memorandum aprobat săptămâna trecută în Guvern.

Încadrările se vor face pentru a acoperi parțial deficitul de personal creat anul trecut de pensionarea a aproximativ 8.000 de angajați, adică a circa 10% din totalul personalului, militar și civil.

„A fost legislaţie, au putut opta pentru plecare. Cine a dorit să facă această opţiune, a făcut-o şi a plecat, nu pot eu explica de ce au luat această decizie.


Eu, sincer să fiu, mi-aş fi dorit să nu plece foarte mulţi. Consider că n-ar trebui pentru militarul român totul să se rezume la retribuţie şi nici nu cred că se întâmplă aşa. Cred că marea masă a militarilor români, dacă nu chiar toţi, simt altfel lucrurile decât doar salarial. (…) Vestea bună este că salariile au crescut în Armata Română în medie cu 3,6%”, a explicat vvineri ministrul Fifor.

Purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spînu, a confirmat pentru cursdeguvernare.ro că acesta este numărul aproximativ al celor pensionați anul trecut, pe cele două categorii care îndeplineau condițiile legale:

  • cei care au ieșit având vârsta standard
  • și cei care și-au completat vârsta standard cu prevederile pivind reducerile acordate, mai multor ocupații, pentru condițiile de muncă

Angajările vor fi făcute în perioada imediat următoare, pe funcții din toate categoriile – soldaţi, subofiţeri,  maiştri militari şi ofiţeri.

De asemenea, vor fi încadrați 400 de posturi de medici aproximativ 50 de psihologi, a mai anunțat ministrul Apărării.


Reamintim că aceste pensionări au avut loc pentru a beneficia de condițiile mult mai favorabile care au existat până în septembrie 2017, când s-a a fost schimbată legislația în domeniu.

Până în septembrie, personalul din servicii (SRI, SIE, STS), MApN și MAI cum arată legislația la ora actuală, putea ajunge la o pensie de 120 % față de salariu, după care după care urma actualizarea sumei în funcție de creșterile salariale pe care le aveau activii.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Din 15 septembrie 2017,  pensiile s-au plafonat la salariul/solda în plată pentru cei aflați încă în activitate.

Calculele care creșteau pensia la 120% din salariu: baza de calcul se forma pornind de la 85% din brut, la care se adaugau și sporurile.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

rrr