Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a anunţat vineri că vor fi deblocate aproximativ 6.400 de posturi în Armata Română, în baza unui memorandum aprobat săptămâna trecută în Guvern.
Încadrările se vor face pentru a acoperi parțial deficitul de personal creat anul trecut de pensionarea a aproximativ 8.000 de angajați, adică a circa 10% din totalul personalului, militar și civil.
„A fost legislaţie, au putut opta pentru plecare. Cine a dorit să facă această opţiune, a făcut-o şi a plecat, nu pot eu explica de ce au luat această decizie.
Eu, sincer să fiu, mi-aş fi dorit să nu plece foarte mulţi. Consider că n-ar trebui pentru militarul român totul să se rezume la retribuţie şi nici nu cred că se întâmplă aşa. Cred că marea masă a militarilor români, dacă nu chiar toţi, simt altfel lucrurile decât doar salarial. (…) Vestea bună este că salariile au crescut în Armata Română în medie cu 3,6%”, a explicat vvineri ministrul Fifor.
Purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spînu, a confirmat pentru cursdeguvernare.ro că acesta este numărul aproximativ al celor pensionați anul trecut, pe cele două categorii care îndeplineau condițiile legale:
- cei care au ieșit având vârsta standard
- și cei care și-au completat vârsta standard cu prevederile pivind reducerile acordate, mai multor ocupații, pentru condițiile de muncă
Angajările vor fi făcute în perioada imediat următoare, pe funcții din toate categoriile – soldaţi, subofiţeri, maiştri militari şi ofiţeri.
De asemenea, vor fi încadrați 400 de posturi de medici aproximativ 50 de psihologi, a mai anunțat ministrul Apărării.
Reamintim că aceste pensionări au avut loc pentru a beneficia de condițiile mult mai favorabile care au existat până în septembrie 2017, când s-a a fost schimbată legislația în domeniu.
Până în septembrie, personalul din servicii (SRI, SIE, STS), MApN și MAI cum arată legislația la ora actuală, putea ajunge la o pensie de 120 % față de salariu, după care după care urma actualizarea sumei în funcție de creșterile salariale pe care le aveau activii.
Din 15 septembrie 2017, pensiile s-au plafonat la salariul/solda în plată pentru cei aflați încă în activitate.
Calculele care creșteau pensia la 120% din salariu: baza de calcul se forma pornind de la 85% din brut, la care se adaugau și sporurile.