cursdeguvernare

miercuri

9 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Ariton: România începe să scape de intermediarii gazelor Gazprom

14 octombrie, 2011

România va cumpăra gaze direct de la producătorul rus Gazprom, în condiţiile în care din anul 2012 vor expira contractele unora dintre intermediari, a declarat, vineri, la Sibiu, ministrul Economiei, Ion Ariton, citat de Agerpres.

Ministrul a precizat că în această iarnă gazele vor rămâne la acelaşi preţ în România, dar după aprilie 2012 nu se cunoaşte evoluţia costurilor, urmând ca viitoarele preţuri să fie negociate cu ruşii.

”Preţurile sunt pe piaţă, cererea şi oferta vor stabili acest preţ. Chiar ieri am stabilit stocurile pentru iarnă. În această iarnă nu va fi nicio creştere a preţului gazului”, a spus ministrul Economiei.


Unele contracte cu intermediarii care cumpără gaz de la Gazprom pentru România încetează în 2012, altele în 2016, iar altele abia în 2020, România urmând să cumpere gaz direct de la Gazprom pe măsură ce se finalizează aceste înţelegeri cu intermediarii.

Pe de altă parte, Gazprom este interesată de tranzitul şi depozitele de gaze din România. Potrivit ministrului Economiei, iar compania românească de stat Romgaz a prezentat o ofertă de zece depozite cu mare capacitate de înmagazinare a gazelor.

Potrivit ministrului, compania de stat Transgaz şi-a arătat interesul să transporte gazul rusesc pe teritoriul României.

Șeful Gazprom: România e un consumator important și o țară de tranzit pentru gaze

Anunţul lui Ariton vine la o săptămână după vizita sa în Rusia, unde s-a întâlnit și cu directorul Gazprom, Aleksei Miller, interesat de creșterea consumului de gaze al României, dar și de căile de tranzit către sud-estul Europei, pe care le-ar putea oferi România.


„România joacă un rol important pe piaţa gazelor din Europa. În afară de faptul că este un consumator important, este şi o ţară de tranzit pentru pentru statele din sud-estul Europei”, spunea, pe 4 octombrie, Aleksei Miller, afirmând că îşi doreşte o cooperare reuşită în continuare, potrivit Agerpres.

Joi, la București, premierul Emil Boc a primit la Palatul Victoria o delegaţie a companiei NIS, subsidiară a Gazprom Neft (petrol).

Kirill Kravchenko, directorul general pentru Serbia şi director general adjunct pentru activele din străinătate al Gazprom Neft, i-a spus lui Boc că ălanurile NIS pentru România ”includ investiţii în domeniul petrolier de câteva sute de milioane de euro până în 2015 şi crearea de aproximativ 500 de locuri de muncă”, susţine Guvernul României, într-un comunicat oficial.

Investiţiile vizate de divizia petrolieră a Gazprom se referă la deschiderea a circa 150 de benzinării în România, începând cu anul 2012.

La întâlnirea de la Palatul Victoria, însă a fost prezent şi Alexandru Pătruţi, preşedinte Autorităţii Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), cel care gestionează licenţele de explorare şi exploatare a perimetrelor petrolifere şi gazeifere ale României, ceea ce dă anumite indicii legate de o posibilă investiţie de acest tip din partea Gazprom.

Ce zicea Putin în 2009?

În ianuarie 2009, premierul rus Vladimir Putin declara, într-o conferinţă de presă, la Novo-Ogarevo, că Rusia este de acord să furnizeze direct României gaze, în contextul disensiunilor Moscova-Kiev pe tema transportului de gaze ruseşti prin Ucraina.

”Nu nu împotrivim ca România să participe sau să facă parte din proiectul South Stream. Suntem de acord să trecem la relaţii directe în furnizarea de gaze cu companiile de stat. Dar eu am pentru România o contraofertă care cred eu că va fi greu s-o refuzaţi. Transmiteţi-i, vă rog, acest lucru preşedintelui Băsescu. Tot volumul de gaz rusesc de care Ucraina are nevoie într-un an suntem dispuşi să-l vindem companiei de stat din România şi după aceea să-l vindeţi mai departe Ucrainei. E bună oferta? Sper c-aţi notat”, i-a spus atunci Putin corespondentului TVR în Rusia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: