Arabia Saudită este pregătită să înghețe producția de țiței la nivelul actual, fără să aștepte un angajament în acest sens și din partea Iranului, a precizat un oficial Opec, citat de Financial Times.
Decizia Arabiei Saudite ar putea facilita un astfel de acord în rândul marilor producători de petrol din lume.
Reprezentanți ai celor mai mari exportatori de țiței din lume se vor întâlni pe 17 aprilie la Doha pentru a discuta despre restrângerea producției.
Întâlnirea are loc la două luni după încheierea unei înțelegeri de principiu dintre Arabia Saudită, Rusia, Qatar și Venezuela de a îngheța producția la nivelul din ianuarie.
”Există un acord din partea unui număr mare de state de a îngheța producția. De ce l-am face dependent de Iran?”, a comentat reprezentantul Opec.
Luna trecută, oficialii din Golf au sugerat că orice înțelegere depinde de poziția Iranului, rivalul Arabiei Saudite din Opec. Iranul, pe de altă parte, vizează creșterea treptată a producției pentru a atinge nivelurile înregistrate înainte de impunerea sancțiunilor internaționale. Oficialii iranieni nu s-au arătat dispuși să semneze orice acord ce ar periclita aceste ambiții.
Statele producătoare de petrol nu sunt însă convinse că Iranul va reuși să își crească producția la nivelurile ambițioase pe care le vizează, iar această inabilitate ar putea fi unul dintre motivele care ar determina celelalte state exportatoare să semneze acordul.
Circa 15 state Opec și non-Opec ar fi dispuse să semneze acordul de înghețare a producției, a precizat Mohammed Bin Saleh Al-Sada, ministrul Energiei din Qatar, săptămâna trecută.
Unii analiști sunt de părere că înghețarea producției la nivelul din ianuarie nu va avea un impact semnificativ asupra pieței, având în vedere că numeroase state au atins atunci niveluri forte ridicate ale producției, aproape de maximele record.
O înțelegere între producător ar putea însă reversa sentimentul negativ al investitorilor. Cotațiile internaționale ale țițeiului au înregistrat o ușoară revenire, ajungând la 41,72 de dolari pe barili săptămâna această, în creștere cu 54% față de minimul înregistrat în ianuarie, de 27,10 dolari pe baril.