România ar trebui să înregistreze mai puțin de 1.000 de noi cazuri de coronavirus pe zi pentru ca anul școlar să înceapă cu elevii în clase, a declarat la Digi24 Adriana Pistol (foto), directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.
Dacă se vor redeschide școlile se va afla abia la începutul lui septembrie, iar decizia va fi luată de autoritățile locale, în funcție de evoluția epidemiei în zonă, a mai explicat Adriana Pistol:
Cu două săptămâni înainte poți să-ți dai seama care este tendința, care sunt județele cele mai afectate, localitățile cele mai afectate și, ministerul, cu inspectoratele vor putea decide cum se deschide, pe localități.
Toată lumea vrea să știe cum, numai că acest cum este așa de variabil.
În 15 septembrie, școala poate începe într-un mod anume, pe baza prognozelor de la acel moment, după care în octombrie să se schimbe, să se întâmple ceva în alta parte și să facă online.
Există mari șanse ca anul școlar să fie când așa, când așa.
Reluarea școlii va duce la apariția unor focare de Covid-19, deoarece boala va circula printre elevi după modelul gripei – focarele vor fi reduse la clase și, cel mai probabil, nu se vor extinde în întreaga școală.
De aceea, și răspunsul autorităților vor acționa în cazul gripei, vor închide doar clasele respective, a mai declarat directoarea CNSCBT.
O decizie diferită, de suspendare a cursurilor dintr-o școală, se va lua în funcție de evoluția locală a epidemiei de coronavirus.
„Focare vom avea în școli, garantat. Punctual, închideri de o clasă, cum e și la gripă, se vor întâmpla, dar vor fi punctuale și de scurtă durată, vor fi de neevitat. Dacă suntem într-un scenariu foarte rău, toată lumea ar trebui să meargă online. Cred că trebuie făcute raționamente în funcție de numărul de copii, de situația epidemiologică locala și implementat ceea ce trebuie conform cu starea fiecărui județ”, a spus Adriana Pistol.
Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat de mai multe ori că cel mai probabil scenariu pentru începerea anului școlar în formulă hibridă, cu o parte a elevilor în clasă și ceilalți, online, cu schimbarea grupurilor la anumite intervale de timp.