20 mai, 2016

itMarea majoritate a veniturilor realizate în 2014 de către companiile românești de software și servicii IT au fost realizate în 2014 din exporturi și proiecte pentru administrația publică, potrivit studiului „Software and IT Services in Romania”, realizat la comanda Asociației Patronale a Industriei de Software și servicii (ANIS).

Creșterea industriei și-a accentuat ritmul, veniturile din 2014 fiind cu 13% mai mari în 2014 față de 2013, ajungând la 2,42 miliarde euro.

Pentru 2015 se estimează o majorare a veniturilor cu 14%, comarativ cu anul precendent.


Din totalul veniturilor, aproximativ 65% au provenit în 2014 din exporturi, în creștere față de anul anterior, când ponderea exporturilor în veniturile din software și servicii ale companiilor românești era de 60%.

Structura vânzărilor la export:

  • 40% din venituri provin de la clienți din industria producătoare
  • 17% de la clienți din domeniul serviciilor
  • 16% din zona financiar-bancară
  • 11% din retail
  • 5% din asigurări.

Veniturile realizate în țară:

  • provin în proporție de 32% din proiecte derulate pentru administrația publică
  • 16% pentru clienți din industria producătoare
  • 14% pentru clienți din zona financiar-bancară
  • 9% pentru companii telecom și 8% pentru clienți din domeniul utilităților.

În următorii ani, arată studiul realizat pentru ANIS, cele mai importante oportunități vor veni din dezvoltarea de produse software de nișă, proiecte de tip spin-off din companiile mai mari, construirea unui business mai mic, dar de încredere și care să furnizeze servicii IT pentru anumite verticale, importarea de tehnologii de viitor și educarea pieței locale.

“Industria de software și servicii este una dintre cele mai performante pe care România le are în prezent, dată fiind rata de creștere de 4 ori mai mare decât cea estimată pentru întreaga economie.

În 2014, industria IT&C a înregistrat cea mai mare pondere în PIB de până acum – 6%, din care 2,5% este generat de software și servicii.


Studiul efectuat de către partenerii de la PAC ne arată că tendințele de creștere, mai ales la export, sunt solide și nu sunt bazate pe oportunități trecătoare”, a declarat Teodor Blidăruș, vicepreședinte ANIS, citat în comunicatul Asociației.

Industria de software și servicii informatice din România are astăzi o singură barieră foarte solidă care o împiedică să crească în continuare cu peste 15-20% pe an: numărul și gradul de pregătire a specialiștilor.

România se află astăzi în fața unei șanse uriașe de a deveni un motor regional pentru servicii IT și produse software, cu condiția ca sistemul de educație să evolueze rapid, iar facilitățile fiscale să ajute la crearea de valoare adăugată.

Potențialul teoretic al industriei de software și servicii informatice este de peste 6 miliarde de euro până în 2020, însă acest nivel nu se va atinge într-un mod haotic, ci doar într-un cadru extrem de organizat, de la nivel de sistem educațional, curriculum, facilități fiscale, fonduri europene folosite corect și atragere de investiții masive.”, explică Eugen Schwab, vice-President Romania & CEE în cadrul Pierre Audoin Consultants (PAC), realizatoarea studiului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: