Valoarea activelor administrate de fondurile private obligatorii (Pilonul 2) a scăzut cu 6,7% în primul trimestru din acest an, mai ales ca urmare a scăderii cu 24% a cotațiilor de la Bursa de Valori București (BVB), pe fondul tendinţei globale, potrivit Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
La 31 decembrie 2019 activele celor 7 fonduri de pensii private din Pilonul 2 erau de peste 61,96 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că deprecierea lor înseamnă o scădere de valoare de 4,15 miliarde de lei, conform proporţiei anunţate de APAR în comunicatul emis joi.
APAR spune că această sumă nu este o pierdere, ci o depreciere temporară, din moment ce „fondurile de pensii private sunt printre actorii financiari cel mai puțin afectați de volatilitate (variaţia cotaţiilor curente pe pieţele financiare, n.r.), întrucât își investesc activele și fac plăți pe termen foarte lung”.
„Odată cu revenirea economică, piețele financiare își vor reveni și ele, la fel și rezultatele fondurilor de pensii și de investiții, așa cum s-a întâmplat de fiecare dată, inclusiv după criza financiară din 2007-2009. Cel mai recent exemplu de revenire îl avem chiar în anul 2019, când performanța medie a fondurilor de pe Pilonul II de pensii a fost de 11,8% după cea de doar 1% în 2018, cauzată de efectele nefaste ale OUG 114/2018”, spune comunicatul citat.
APAPR mai argumentează şi cu faptul că rezultatele investiționale ale tuturor fondurilor de pensii private rămân în continuare pozitive „pe un orizont de timp relevant”: medii anuale de +2,2% în ultimii 3 ani, de + 3% în ultimii 5 ani și de 5,6% în ultimii 10 ani.
„Performanțele fondurilor de pensii trebuie judecate pe termen lung. Panica nu este justificată în cazul unor scăderi pe termen scurt, cauzate de evenimente obiective precum actuala criză globală”, conchide APAPR.