joi

25 aprilie, 2024

6 ianuarie, 2014

Economia globală va crește mai repede în 2014 dar, exceptând SUA, creșterea va fi anemică în toate statele dezvoltate.
Problemele zonei euro vor rămâne nerezolvate și în 2014, mai prognozează profesorul Nouriel Roubini. Toate crizele care urmează vor avea origine politică, potrivit miliardarului George Soros, care o acuză pe Angela Merkel că politica sa europeană a dus la creșterea extremismului în Uniune.

Cele două personalități ale lumii economice și-au publicat în Social Europe Journal prognozele privind evoluția economiei globale în anul care tocmai a început.

Nouriel Roubini: UE va pierde din competitivitate

  • Vestea bună este că performanțele economice vor crește ușor, atât în țările avansate, cât și în piețele emergente.
  • Cele mai avansate economii (SUA, zona euro, Japonia, Marea Britanie, Australia și Canada) vor atinge cu greu potențialul de creștere sau vor rămâne sub acest nivel.
  • Problemele fundamentale ale zonei euro vor rămâne nerezolvate și în 2014: potențial mic de creștere, șomaj ridicat, datorii publice mari, pierderea competitivității și reducerea costurilor muncii (care nu este ajutată de un euro puternic). Progresul către o uniune bancară va fi mic și nu se vor face pași către o uniune fiscală, iar la periferia zonei euro vor crește riscurile politice și nemulțumirile legate de austeritate.
  • În Japonia, urmează să fie lansată a treia ”săgeată” a ”Abenomics” (cum a fost numită politica economică a premierului Ahinzo Abe), adică reformele structurale și liberalizarea pieței.
  • Rezultatele economiei SUA în 2014 vor beneficia de revoluția gazelor de șist, îmbunătățirea pieței muncii și a locuințelor. Aici riscurile vin dinspre politică (blocajul din Congres), care va limita evoluția consolidării fiscale pe termen lung.
  • Economiile emergente vor crește mai rapid în 2014 (în jurul a 5%), din câteva motive. Redresarea abruptă a economiilor dezvoltate va impulsiona importurile de piețele emrgente. Pe măsură ce multe dintre piețele emergente continuă să se urbanizeze și industrializeze, clasa mijlocie din aceste economii va consuma tot mai multe bunuri și servicii.
  • Unele piețe emergente, precum India, Indonezia, Brazilia, Turcia, Africa de Sud, Ungaria, Ucraina, Argentina și Venezuela, vor române fragile și în 2014, din cauza deficitului, creșterii lente și tensiunilor politice legate de alegeri.
  • Cele mai performante piețe emergente sunt cele cu cele mai puține vulnerabilități macroeconomice și fiscale: Coreea de Sud, Filipine, Malaezia, Polonia și Cehia în Europa, Cile, Columbia și Mexico – în America Latină, Rwanda și statele exportatoare de petrol.
  • China își va menține creșterea la peste 7%, dar perspectivele pe termen mediu sunt îngrijorătoare, deoarece trecerea  la modelul de creștere bazat pe consumul privat este prea înceată. De asemenea, administrațiile locale și companiile de stat se opun schimbării, iar conducerea țării este împărțită când vine vorba despre cât de repede trebuie implementate reformele.

George Soros: Europa se îndreaptă spre o lungă perioadă de stagnare

  • După 25 de ani de stagnare, Japonia încearcă să-și revigoreze economia angajându-se într-un experiment riscant, premierul Shinzo Abe fiind hotărât să-și asume riscuri, în loc să condamne Japonia la o moarte lentă.
  • Exact contrariul se întâmplă în Europa, care se îndreaptă spre o lungă perioadă de stagnare asemănătoare celei din care Japonia încearcă cu disperare să scape. Dacă statele membre pot supraviețui unui deceniu sau mai mult de stagnare, nu la fel stau lucrurile și cu Uniunea Europeană.
  • Pe de o parte, euro are un defect fatal – există o bancă centrală, dar nu și o trezorerie comună. Problema se putea rezolva simplu, spune George Soros, dacă titlurile de stat ale diferitelor țări ar fi înlocuite cu Eurobonduri, titluri UE, lucru impsoibil din cauza cancelarului Angela Merkel. Aceasta face aceeași greșeală pe care a făcut-o și premierul francez Aristide Briand, după primul război mondial, care a dus mai târziu la ascensiunea lui Hitler; politica Angelei Merkel duce, similar, la creșterea mișcărilor extremismiste din Europa.
  • După crash-ul din 2008, s-a permanentizat divizarea zonei euro în state creditoare și state debitoare.
  • Autoritățile financiare europene au recunoscut tacit că austeritatea este contraproductivă și au încetat impunerea unor constrângeri fiscale adiționale, ceea ce a dus la stabilizarea piețelor financiare, chiar și în lipsa estimărilor de creștere economică.
  • Reapariția amenințării Rusiei este cea care ar putea întoarce trendul de dezintegrare a Uniunii.
  • SUA își consolidează statutul de cea mai puternică economie a lumii, grație gazelor de șist care i-au adus un avantaj competitiv în industria prelucrătoare, în general, și petrochimiei, în special.
  • Marea incertitudine a lumii de azi nu este însă euro, ci direcția înspre care se va îndrepta China în următorii ani, întrucât modelul său de creștere economică ”a rămas fără combustibil”.



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: