Secreatul de stat al SUA Antony Blinken a declarat sâmbătă că Turcia este angajată să joace „un rol pozitiv, productiv” în Gaza după terminarea conflictului militar cu Israelul și că este pregătită să-și folosească întreaga influență în regiune pentru a preveni extinderea și mai mult a conflictului Israel-Hamas, transmite AP.
Actuala misiune în Orientul Mijlociu a principalului diplomat al Americii a început cu discuții în Turcia și Grecia, înainte de a merge în alte țări din regiune pentru „conversații nu neapărat ușoare” cu aliații și partenerii despre ceea ce sunt dispuși să facă „pentru a construi pacea și securitatea durabilă”.
A patra vizită a lui Blinken în Orientul Mijlociu în doar trei luni vine în timp ce situația din Liban, nordul Israelului, Marea Roșie și Irak au pus presiune asupra a ceea ce este deocamdată un succes modest al eforturilor SUA de a preveni extinderea conflictului în regiune după ce Hamas a atacat Israelul în 7 octombrie 2023, iar criticile la adresa operațiunilor militare ale Israelului sunt în creștere pe plan internațional.
Blinken a avut întâlniri cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și cu ministrul de externe, Hakan Fidan, la Istanbul despre ceea ce Turcia și alții pot face pentru a exercita influență, în special asupra Iranului și a aliaților săi, pentru a reduce tensiunile, pentru a accelera livrările de ajutor umanitar în Gaza și pentru a începe planificarea reconstrucției și guvernării Gazei postbelice. O mare parte din teritoriu a fost redus la ruine de către bombardamentele israeliene.
În Chania, un oraș-port de pe insula mediteraneană Creta, Blinken l-a vizitat ulterior pe prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, la reședința sa. „Sunt vremuri dificile și provocatoare”, a spus Mitsotakis.
Ministrul grec de externe Giorgos Gerapetritis a afirmat sâmbătă că este doar o chestiune de timp până când Grecia se va alătura programului american de avioane de luptă F-35, în timp ce Atena aşteaptă furnizarea lor de ceva timp.
„Modernizarea forţelor armate este o problemă importantă”, a subliniat şeful diplomaţiei elene pe canalul Skai.
Turcia cere „încetarea imediată a focului” în Gaza
La Istanbul, întâlnirea dintre Blinken şi Erdogan într-una dintre reşedinţele prezidenţiale de pe Bosfor a durat peste 75 de minute, potrivit unor surse diplomatice americane, după o primă întâlnire a lui Antony Blinken cu omologul său turc Hakan Fidan.
Acesta din urmă, potrivit unei surse diplomatice, a pledat pentru „o încetare imediată a focului” pe teritoriul Fâşiei Gaza.
Discuţiile cu preşedintele turc s-au concentrat pe situaţia din Gaza şi intrarea Suediei în NATO, potrivit unui comunicat de presă al Departamentului de Stat.
Blinken a insistat pe lângă preşedintele turc asupra „necesităţii de a împiedica o extindere a conflictului, de a creşte ajutorul umanitar, de a reduce numărul de victime civile, de a lucra la o pace regională durabilă şi de a avansa spre stabilirea unui stat palestinian”.
Mai mult, conform unui scurt comunicat de presă, oficialul american a cerut „finalizarea (procesului) de aderare a Suediei la NATO”, care încă nu are acordul Turciei şi Ungariei.
Al patrulea turneu al secretarului de stat în Orientul Mijlociu în trei luni
Blinken vrea să-şi cheme interlocutorii să-şi folosească canalele de comunicare cu Iranul pentru a transmite că SUA nu caută escaladarea, dar că îşi vor apăra interesele atunci când vor fi atacate, potrivit unui oficial american care a vorbit sub condiţia anonimatului.
În Siria şi Irak, atacurile asupra bazelor militare americane s-au multiplicat în ultimele săptămâni, iar rebelii houthi din Yemen, sprijiniţi de Iran, îşi înmulţesc atacurile în Marea Roşie împotriva navelor comerciale, pentru a împiedica traficul maritim internaţional în semn de „sprijin” pentru cauza palestiniană.
În ceea ce priveşte aderarea Suediei la NATO, cealaltă problemă ridicată de Antony Blinken în timpul escalei la Istanbul, Comisia de afaceri externe a parlamentului turc a făcut un prim pas la sfârşitul lunii decembrie. Dar legislativul trebuie să aprobe protocolul cu o majoritate pentru a pune capăt celor 20 de luni de suspans.
Ankara reproşează Stockholmului o presupusă clemenţă faţă de militanţii kurzi care s-au refugiat pe teritoriul Suediei şi că ar face uz de puterea sa de blocare a livrării a 40 de avioane americane de luptă F-16 către Turcia şi a kiturilor de modernizare pentru aparatele pe care Turcia le are deja.
Guvernul american nu este ostil vânzării de F-16 Turciei, dar Congresul s-a opus până acum, potrivit unei surse de la Departamentul de Stat, condiţionând-o de intrarea Suediei în NATO.
Din cauza tensiunilor recurente între Turcia şi Grecia – de asemenea membră NATO – Atena este îngrijorată de aceste livrări, chiar dacă relaţiile dintre cei doi vecini s-au mai încălzit recent.
„Nu sunt discuții ușoare”
Turneul diplomatic al lui Blinken continuă în Iordania, cu escale în Qatar, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită duminică și luni. Blinken va vizita Israelul și Cisiordania marți și miercuri înainte de a încheia călătoria în Egipt. El a spus că prioritățile sale sunt protejarea civililor – „au fost uciși mult prea mulți palestinieni” – primirea de mai mult ajutor umanitar în Gaza, asigurarea că Hamas nu poate lovi din nou și dezvoltarea unui cadru pentru guvernarea condusă de palestinieni în teritoriu și „un stat palestinian cu asigurări de securitate.”
Scopul final, a spus el, este pacea de durată, iar discuțiile sale se vor concentra pe ceea ce aliații și partenerii americani sunt pregătiți să facă pentru a ajuta acest proces.
„Nu sunt neapărat discuții ușoare. Există perspective diferite, nevoi diferite, cerințe diferite, dar este vital să ne angajăm acum în această diplomație atât de dragul Gazei în sine, cât și, mai larg, de dragul viitorului pentru israelieni și palestinieni și pentru regiune în ansamblu.” A spus Blinken.
„Există în mod clar o dorință puternică în rândul majorității oamenilor din regiune pentru un viitor care să fie unul de pace, de securitate, de detensionare a conflictelor, de integrare a țărilor și aceasta este calea, acesta este viitorul. Cealaltă cale este un ciclu nesfârșit de violență, o repetare a evenimentelor oribile pe care le-am văzut, nesiguranță și conflicte pentru regiune, ceea ce practic nimeni nu își dorește.”
Turcia, și în special Erdogan, au criticat aspru Israelul și pe prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu pentru escaladarea războiului și impactul pe care l-a avut asupra civililor palestinieni.
***
(Citiți și: ”Gaza post-conflict, în viziunea Israel: Condusă de palestinieni, dar sub controlul securității israeliene”)
***