marți

25 iunie, 2024

7 octombrie, 2016

antonio-guterresAntonio Guterres (foto), fost premier al Portugaliei, este viitorul secretar general al ONU, după ce joi el a obținut votul unanim al celor 15 membri ai Consiliului de Securitate.

El mai trebuie să primească aprobarea Adunării Generale a ONU, o simplă formalitate. Adunarea Generală se va întâlni cel mai probabil săptămâna viitoare pentru a aproba numirea lui Antonio Guterres (67 de ani), fost înalt comisar al ONU pentru refugiați timp de 10 ani.

Gutteres va prelua postul la 1 ianuarie, când încetează mandatul sud-coreeanului Ban Ki-moon.


Fostul premier și-a exprimat, joi, după anunțarea rezultatului anticipat al votului formal al Consiliului, speranța că desemnarea sa, „consensuală” și „rapidă”, va fi „simbolică pentru capacitatea Consiliului de Securitate de a acționa în unitate și în consens pentru a putea răspunde rapid provocărilor teribile ale timpului nostru”.

El a promis în discursul de joi, ținut în Portugalia, că îi va servi cu umilință pe cei mai vunerabili în fața crizelor globale.

Infginer de profesie și premoer între 1995 și 2002, e a deținut două mandate la conducerea Înaltului Comisariat al ONU pentru refugiați,poziție din care a a reușit să reformeze structura organizației.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: