duminică

21 aprilie, 2024

2 aprilie, 2024

Secretarul de stat american Anthony Blinken se află marți la Paris pentru a discuta despre Ucraina și Gaza pe fondul unei probabile escalade regionale a războiului Israelului cu Hamas, potrivit diplomaților americani și francezi citați de Politico.

Antony Blinken a aterizat la Paris la câteva ore după ce au fost raportată exploziea care a ucis în Siria doi înalți comandanți iranieni, stârnind zgomot pe canalele diplomatice cu privire la potențialele represalii din partea Teheran. Israel nu a confirmat oficial că s-a aflat în spatele atacului, deși patru oficiali care au vorbit anonim cu New York Times au indicat că așa a fost.

Blinken (care vorbește fluent franceza după ce și-a petrecut o mare parte din copilărie la Paris) se va întâlni cu miniștrii de externe și apărării din Franța înainte de a se întâlni cu președintele Macron la sfârșitul zilei.


Anthony Blinken va susține o conferință de presă împreună cu ministrul de externe Stéphane Séjourné, care tocmai s-a întors dintr-o vizita la Beijing, unde le-a spus omologilor săi chinezi să discute cu Rusia în legătură cu războiul din Ucraina.

La palatul prezidențial Elysée, Blinken și Macron ar putea căuta să își coordoneze eforturile pentru a evita escaladarea și pentru a intensifica presiunea asupra premierului israelian Benjamin Netanyahu pentru a-și încheia operațiunile în Gaza.

Franța a cerut o „încetare permanentă a focului” în războiul de 177 de zile, iar Statele Unite au facilitat rezoluțiea ONU care cere încetarea focului în timpul Ramadan. Întâlnirea de marți este o șansă de a lega mai strâns aceste poziții.

Dupăm vizita de la Paris, secretarul de stat american este așteptat să participe la reuniunea din această săptămână, de la Bruxelles, a miniștrilor de externe ai statelor membre NATO.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: