miercuri

24 aprilie, 2024

24 ianuarie, 2016

dan voiculescuPortalul România Curată scrie că, potrivit ANAF, judecători de la TMB ar fi recunoscut, într-unul dintre numeroasele procese deschise de firme din grupul controlat de familia lui Dan Voiculescu, dreptul Antenei 3 de a rămâne în sediul închiriat de la ICA și dreptul de preempțiune al televiziunii la cumpărarea sediului scos la licitație de Fisc.

Publicația mai susține că, în momentul de față, chiria plătită de Antena 3 ajunge tot la familia Voiculescu, din cauza recunoașterii contractului de închiriere.

Contractul Antenei 3 cu Compania de Cercetări Aplicative şi Investiţii – CCAI (fosta ICA) este valabil până la 1 august 2016, potrivit unei sentințe de anul trecut a Tribunalului Municipiului București care a recunoscut valabilitatea acestui act.


Valabilitatea contractului i-a permis Antenei 3 să facă o nouă mutare – să solicite în instanță și recunoașterea dreptului de preempțiune la vânzarea sediului respectiv, fapt ce s-a întâmplat în noiembrie 2015.

Pe 21 octombrie 2015, mai scrie România Curată, Fiscul a evaluat în vederea scoaterii la licitație blocul turn de pe malul lacului Băneasa, sediul Antenelor şi terenurile aferente. Suma totală rezultată este de aproape 146 de milioane de lei, adică peste 32 de milioane de euro.

Acum, Antena Group se pregătește de un alt proces cu ANAF, instituție pe care o acuză că nu a respectat legislația, și solicită reluarea evaluării cu un reprezentant al său în comisie.

„Chiriaşul are calitate de deţinător al bunului evaluat, precum şi un drept de preemţiune şi trebuia să fie inclus în Comisia de evaluare a bunului confiscat”, au susţinut Antenele, potrivit ANAF, citat de România Curată.


ANAF a cerut Curții de Apel București lămuriri privind interpretarea deciziei din 8 august 2014, când Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru spălare de bani în dosarul privatizării frauduloase a ICA.

Aceste clarificări vor veni la termenul de pe 25 ianuarie.

Poziția ANAF în această chestiune:

„Instanţa penală a dispus definitiv confiscarea celor 4 bunuri imobile şi trecerea lor în patrimoniul statului „libere de orice sarcini”, adică la momentul operării transferului dreptului de proprietate prin confiscare, onorata instanţă a dispus trecerea în patrimoniul statului a bunurilor confiscate libere de orice sarcini – considerând eventuale sarcini şi contractele de închiriere, alături de celelalte tipuri de contracte existente asupra bunurilor (contract de credit, etc), trecând astfel în patrimoniul statului nu numai bunul imobil liber (teren plus clădire), ci şi întreg patrimoniul din care face parte bunul, precum şi eventualele îmbunătăţiri existente asupra bunului la momentul confiscării. Motivul pentru care solicităm lămurirea clară a menţiunilor din dispozitivul Deciziei Penale nr. 888/08.08.2014 referitoare la menţiunea confiscării imobilelor „libere de orice sarcini” este dat de faptul că instanţele civile au ignorat dispoziţiile definitive ale instanţei penale şi au recunoscut atât dreptul de folosinţă al chiriaşilor (SC Antena 3 SA), cât şi valabilitatea unor contracte existente asupra bunurilor confiscate la momentul pronunţării decizirei penale 888/08.08.2014”, arată ANAF, citat de România Curată.

Statul a recuperat până acum doar aproximativ 1% din prejudiciul privatizării ICA, apreciat de magistrați la peste 60 de milioane de euro:

  • o vilă din Predeal a Cameliei Voiculescu pentru suma de aproape 400.000 de euro
  • un apartament din Kiseleff al mogulului pentru aproape 350.000 euro

Firmele din grupul Grivco – Antena au declanșat un val de procese ce blochează recuperarea prejudiciului

Bunurile confiscate în ICA – Voiculescu nu pot fi valorificate, deocamdată, întrucât proprietățile respective fac obiectul mai multor procese deschise de firme din grupul Grivco – trustul Antena, potrivit unui comunicat transmis în decembrie 2015 de ANAF.

Până când nu se va lămuri situația juridică a acestor imobile și dreptul de proprietate al statului, vor exista puțini doritori care să înainteze o ofertă pentru ele.

Conform legii, scoaterea la licitație publică având ca rezultat nevânzarea imobilelor, din cauza lipsei ofertanților, conduce automat la diminuarea prețului de vânzare cu 25%, la fiecare licitație, precizează ANAF.

Dacă s-ar proceda acum la vânzarea terenurilor și clădirilor confiscate, “există riscul real al valorificării în ultima etapă la un preț cu mult sub cel din rapoartele de evaluare“, potrivit ANAF.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: