duminică

14 iulie, 2024

24 martie, 2011

Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) a constatat, în anul 2009, nereguli la achiziţia publică a unor amortizori de şoc de la Centrala Nucleară de la Cernavodă, în urma unui control din 2009, dar Curtea de Apel Bucureşti a decis acordarea contractului ofertantului câştigător, a declarat, joi, preşedinta ANRMAP, Cristina Trăilă.

Controlul din anul 2009 fusese solicitat de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.

”În iulie 2009, ANRMAP a demarat o procedură de supraveghere şi control la Nuclearelectrica, cu privire la achiziţiile publice cu privire la amortizorii de şoc tip NF1 – asistenţă tehnică a montaj, reglaj, pregătire personal. Controlul l-am făcut în 2009, iar sesizarea a venit  de la Administraţia Prezidenţială. Am constat încălcări referitoare la cerinţele minime de calificare utilizate drept factori de evaluare, a spus Trăilă, într-o conferinţă de presă.


Într-adevăr, în raportul ANRMAP din 2009, se arată că autoritatea contractantă a utilizat cerinţe minime de calificare ca factori de evaluare a ofertelor: ”Lista serviciilor de testare funcţională on-site prestate în ultimii 10 ani, însoţită de confirmările de recepţie ale beneficiarilor”, precum şi ”Lista serviciilor de pregătire a personalului CNE în ultimii 10 ani, însoţită de confirmările de recepţie ale beneficiarilor”.

Nuclearelectrica nu a mai fost însă amendată de ANRMAP, întrucât aplicarea sancţiunilor se prescrisese deja.

Licitaţia fusese contestată de ofertantul care pierduse contractul, firma germană Lisega AG, însă, în cele din urmă, în instanţă câştig de cauză a avut firma Titan Echipamente Nucleare Bucureşti, care câştigase şi licitaţia de la Nuclearelectrica.

”La momentul respectiv au fost contestaţii la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor şi ulterior la Curtea de Apel Bucureşti. Operatorul desemnat câştigător, Titan Echipamente Nucleare Bucureşti, a câştigat în instanţă, astfel încât Nuclearelectrica a încheiat contractul cu acest operator”, a menţionat şefa ANRMAP.


Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că a solicitat Serviciului Român de Informaţii să verifice aspectele legate se siguranţa Centralei Nucleare de la Cernavodă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: