marți

16 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 martie, 2020

Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM) ar putea scoate la licitaţie doar cele 22 de perimetre petrolifere onshore (pe uscat) din cadrul Rundei a XI-a de concesiuni, întrucât în cazul celor şase offshore există încă incertitudini juridice, potrivit unor surse din cadrul agenţiei, citate de Agerpres.

În luna iulie 2019, ANRM anunţa că oferă prin apel public concesionarea operaţiunilor de explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră a 28 de perimetre (22 onshore şi 6 offshore), în cadrul Rundei a XI-a de licitaţii, potrivit unui ordin al preşedintelui ANRM, publicat în Monitorul Oficial pe 24 iulie.

Însă anunţul nu a fost publicat şi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, din cauza unor incertitudini juridice cu privire la perimetrele offshore.


„Sunt necesare clarificări legate de incertitudini juridice privind regimul aplicabil apelurilor publice de ofertă, incertitudini juridice privind regimul aplicabil acordurilor petroliere offshore, incertitudini privind regimul juridic aplicabil transferurilor în tot sau în parte a drepturilor şi obligaţiilor privind acordurile petroliere offshore”, au spus sursele citate.

Reprezentanţii ANRM vor discuta în perioada următoare cu cei ai ACROPO (Autoritatea Competentă de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore), pentru clarificarea acestor aspecte, dar şi cu reprezentanţii companiilor petroliere din asociaţia ROPEPCA.

Astfel, ANRM ia în calcul şi demararea Rundei a XI-a doar cu perimetrele onshore, pentru care există deja interes exprimat de mai multe companii, printre care OMV Petrom şi Romgaz.

„În acest sens, putem demara procedurile în maximum două săptămâni. Depinde de rezultatul discuţiilor cu ACROPO şi ROPEPCA”, au mai arătat sursele menţionate.


Runda anterioară, Runda a X-a, a fost derulată în perioada 2009-2010, când ANRM scos la licitaţie concesionarea a 30 de petrimetre petrolifere, din care 12 onshore şi 18 offshore.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: