miercuri

24 aprilie, 2024

7 martie, 2016

gaze-300x232Preţul gazelor naturale din producţia internă pentru populaţie ar trebui să se majoreze cu 10% (6 lei pe MWh) de la 1 iulie, potrivit calendarului de liberalizare.

Situația de pe piață schimbă însă total cadrul  în care funcționează acest desfășurător stabilit cu FMI, UE și Banca Mondială, iar România are de gând să ceară o liberalizare timpurie. 

Președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileț, a declarat luni, la  Energy Business Summit, că, în actualul context internațional de pe piața energiei, România va propune FMI liberalizarea timpurie a pieței gazelor pentru consumatorii casnici:


„Vom analiza, împreună cu FMI și Banca Mondială, stadiul liberalizării pieței gazelor și vom propune o liberalizare timpurie, având în vedere că prețul gazelor pentru consumatorii casnici de pe piețele internaționale și de pe bursa internă este mai mic decât cel preconizat de noi”, a spus Niculae Havrileț, citat de Agerpres.

Potrivit News.ro, care îl citează pe președintele ANRE, este posibil ca prețul să crească în această vara cu doar 3% sau chiar să stagneze, în situația în care cotaţiile internaţionale vor continuă să scadă.

Experţi în energie citați de News.ro se opun acestei liberalizări înainte de termen, deoarece preţurile gazelor ar putea să crească din nou, iar consumatorii casnici din România ar rămâne fără nicio protecţie, dacă piața ar fi complet liberalizată.

Calendarul de liberalizare a preţului gazelor naturale din producţia internă pentru populație a fost extins anul trecut, în urma negocierilor cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, Uniunii Europene şi Băncii Mondiale, de la trei ani (2015-2018) la şase ani (2015-2021).


Ritmul de creştere a preţului a fost repartizat uniform pe toată perioada de referinţă.

Prețul de achiziție a gazelor naturale din producție internă pentru consumatorii casnici și pentru termocentralele care livrează agent termic gospodăriilor a crescut în iunie 2015 cu 12,5%, până la 60 de lei/MWh, preţ ce va fi valabil până pe 30 iunie anul acesta.

Calendarul de liberalizare prevede o creștere cu 6 lei pe MWh pentru prețul gazelor plătit de consumatorii casnici începând cu această vară.

O misiune FMI condusă de Reza Baqir se află la București în perioada 2-15 martie 2016 pentru realizarea analizei anuale cu privire la economia României, numită și consultarea în baza Articolului IV.

Misiunea se va întâlni cu autoritățile române, cu reprezentanții partidelor politice, cu sindicatele, cu asociațiile oamenilor de afaceri, cu academicieni și cu bănci.

Reza Baqir va susține o conferință de presă la finele vizitei. Oficialul FMI a mai venit în România la jumătatea lunii ianuarie, la scurt timp după ce a fost numit șef al misiunii, în locul lui Andrea Schaechter.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: