sâmbătă

20 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 mai, 2018

Tariful perceput de Transelectrica (TEL) pentru energia electrică care trece granițele României cu  „țările perimetrice” urmează să crească până la 600 euro / GWh, pentru 2018.

Tariful este  cu 20% mai mare decât nivelul din prezent, potrivit unui proiect de ordin al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE).

Transelectrica este operatorul monopolului de stat al transportului de electricitate prin magistralele naționale, iar taxa se referă la comerțul extern de energie, inclusiv la cantitățile care doar tranzitează România.


Compania a înregistrat anul trecut un profit net cu 90% mai mic faţă de 2016(26,4 mil. lei), mai ales din cauza reducerii tarifelor reglementate de către ANRE. Rezultatul financiar negativ a fost inluenţat de o pierdere contabilă de 47,9 milioane lei şi din cauza consolidării unor obligații suplimentare de plată, de 99 de milioane de lei, în urma unui control ANAF.

ANRE precizează că „a elaborat proiectul de ordin prin care urmează să se aprobe tariful reglementat de 0,6 Euro/MWh pentru schimburile de energie electrică cu țările perimetrice, respectiv cu Ucraina și Republica Moldova”.

Pentru adoptarea ordinului citat, ANRE invocă reglementările europene privind accesul la reţea pentru schimburile transfrontaliere de energie electrică şi un contract multi-anual de decontare şi clearing dintre 40 operatori de sistem şi transport (OTS) din 35 țări europene și asociația europeană  ENTSO-E.

ENTSO-E reprezintă 43 de OTS din 36 de ţări şi este mandată de UE în materie. Un comitet de piaţă al ascoiaţiei a aprobat acelaşi tarif de tranzit propus de ANRE.


„Taxa pentru schimburile programate de energie electrică cu țările perimetrice se compune din taxa pentru acoperirea costurilor cu infrastructura, care este de 0,26 Euro/MWh şi taxa pentru compensarea pierderilor, care este de 0,38 euro/MWh”. Valoarea finală se rotunjeşte până la 0,5 euro/MWh, potrivit notei de fundamentare a ANRE.

Transelectrica (TEL) este controlată de stat prin pachetul de aproape 59% din acțiuni, restul fiind în circulație liberă la Bursa de Valori București (BVB).

Are o valoare de piață de peste 1,6 miliarde de lei, potrivit capitalizării calculate cu cel mai recent preț al acţiunilor TEL.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: