Calendarul de liberalizare completă a prețului gazelor ar putea fi prelungit cu un an, până la 31 decembrie 2013, în urma negocierilor dintre România și Fondul Monetar Internațional, a declarat, miercuri, președintele Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileț.
Potrivit acestuia, o decizie finală privind extinderea în 2015 a termenelor de liberalizare a pieţei se va lua în cursul anului 2014, în funcţie de preţurile care vor fi la acea vreme pe pieţele internaţionale.
”Măsura este în acord cu Legea 123 (Legea 123/2012 a energiei electrice şi a gazelor naturale – n.r.), care prevede că liberalizarea pentru noncasnici se va face până în 2014, cu posibilitate de prelungire dacă există diferenţe semnificative între preţul gazelor de import şi cele de producţie internă. Aceasta pentru a nu avea salturi nesustenabile de preţ la finalul perioadei. S-a pus problema: dacă la 1 octombrie 2014 se constată că diferenţa este prea mare? Aşa că am căzut de acord să continuăm să mergem pe tabelele existente, dar să precizăm că liberalizarea poate fi făcută până la 31 decembrie 2015”, a afirmat Havrileţ, citat de Agerpres.
‘În prezent, preţul de import este în jur de 390 de dolari pe mia de metri cubi, iar cel al gazelor de producţie internă este de 196 de dolari pe mia de metri cubi, deci diferenţa este de la simplu la dublu’, a adăugat preşedintele ANRE.
Într-un draft intermediar al scrisorii de intenție cu FMI, Guvernul se angajează să respecte termenul de liberalizare a prețului gazelor, menționând ca termen 31 decembrie 2015.
”Pentru gaze naturale, intenționăm să implementăm restul foii de parcurs pentru dereglementarea prețurilor la gaze conform planificării pentru a realiza dereglementarea completă pentru consumatorii industriali până cel târziu la data de 31 decembrie 2015 şi pentru consumatorii casnici până la data de 31 decembrie 2018”, se arată în draftul prezentat de HotNews.ro.