sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 martie, 2018

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a amendat Transgaz, E.ON, Engie şi OMV Petrom pentru că ar fi contribuit la dezechilibrele din sistemul naţional de transport al gazelor de săptămâna trecută.

Companiile se apără spunând că și-au asigurat stocurile necesare și vor contesta amenda potrivit declarațiilor reprezentanților acestora citate de Agerpres.

România a importat săptămâna trecută până la o treime din consumul zilnic de gaze pentru a trece cu bine perioada geroasă, acestea fiind cele mai mari importuri zilnice de gaze din ultimii cinci ani, potrivit unor surse din sectorul energetic.


„E.ON a fost amendată de către ANRE pentru situaţia dificilă a Sistemului Naţional de Transport – SNT din perioada rece de la finele lunii februarie. Considerăm însă că motivele care stau la baza acestei amenzi sunt incorecte şi de aceea o vom contesta”, au spus reprezentanţii E.On.

Şi reprezentanţii Engie spun că vor contesta în justiţie amenda, întrucât compania a luat toate măsurile pentru a asigura aprovizionarea cu gaze.

„Engie Romania confirmă că a fost notificată cu privire la aplicarea unei amenzi pe care o va contesta în justiţie. Această amendă are în vedere aşa-zise dezechilibre produse în sistemul naţional de transport al gazelor naturale”, au spus oficialii companiei.

Reprezentanţii Transgaz au precizat, la rândul lor, că vor contesta amenda primită de la ANRE.


Totodată, ANRE a desfăşurat un control, luni, şi la producătorul de stat Romgaz. „Controlul ANRE la Romgaz s-a desfăşurat ieri (luni – n.r.), noi am prezentat toate documentele cerute şi aşteptăm să vedem concluziile raportului de control”, au spus reprezentanţii companiei, pentru Agerpres.

Ancheta ANRE se va extinde în perioada următoare şi la alte companii de pe piaţa gazelor.

Dezechilibrele

Consumul zilnic de gaze a fost de circa 65 de milioane de metri cubi, iar sursele de provenienţă au fost producţie internă (aproximativ 27-28 de milioane de metri cubi), gaz extras din depozite (circa 14-15 milioane de metri cubi) şi importuri, care au ajuns şi la 22 de milioane de metri cubi (adică 33% din consum), aceasta fiind cea mai mare cantitate de gaze importată într-o zi în ultimii cinci ani.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În depozitele de înmagazinare mai erau luni, la începutul perioadei geroase, circa 500 de milioane de metri cubi de gaze, din totalul de 1,8 miliarde de metri cubi, cât erau la începutul iernii. Însă cantitatea de gaze care poate fi extrasă din depozite la sfârşitul sezonului rece, adică spre primăvară, scade considerabil faţă de cea care poate fi scoasă când depozitele sunt pline, respectiv 28-30 de milioane de metri cubi pe zi.

Totuşi, consumatorii de gaze nu au resimţit dezechilibrele din sistem din aceste zile, cu excepţia centralei OMV Petrom, care produce electricitate din gaze şi care a fost oprită.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: