vineri

29 martie, 2024

22 martie, 2019

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a publicat lista consumatorilor finali industriali care beneficiază de gaze naturale de producţie internă direct de la producători, la preţ plafonat, conform OUG 114 / 2018.

Decizia 474 a ANRE stabileşte cantităţile de gaze naturale cum vor fi alocate, până în septembrie 2019 inclusiv, mai mult de 8,974 milioane de MWh de gaze naturale pentru 81 de firme.

În Lista ANRE sunt şi furnizori care vor primi gaze la prețul plafonat de 68 lei/MWh, dar care vor putea să le revândă către consumatorii nfavorizați de ANRE la alte prețuri.


Printre companiile care vor primi cele mai mari cantităţi de gaze la preţ plafonat, până în septembrie inclusiv de numără şi câteva din grupul InterAgro, controlat de controversatul om de afaceri Ioan Niculae:

  • Chemgaz holding va primi pînă la 30 septembrie 2019 670.367 MWh de gaze din producţia internă,
  • Donau Chem – 686.405 MW,
  • Ga Pro Co Chemicals – 555.243 MWh,
  • Nitroporos – 115.156 MW,
  • Viromet – 311.769 MWh.

ANRE a mai publicat și o listă cu furnizorii care vor cumpăra gaze cu 68 lei/MWh pentru a acoperi necesarul pentru consumatorii casnici.

Cele mai mari cantități vor fi alocate către ENGIE, E.ON, Premier Energy SRL, WIROM Gas, Gaz Est și Megaconstruct SA. Ceilalți vor primi sub 100 de mii de MWh.

ANRE Descărcați AICI Lista ANRE a de furnizare de gaze naturale pentru consumatoriin NONCASNICI

Implicaţiile

Veniturile la bugetulul de stat vor scădea cu peste 2,2 miliarde de lei şi România riscă declanşarea unei noi proceduri de infringement pentru nerespectarea Tratatului UE şi a angajamentelor privind liberalizarea pieţei energiei, unui studiu Deloitte.


Producția internă de gaze va stagna sau chiar se va reduce în următorii ani, crescând importurile din Rusia.

Faptul că firmele industriale, inclusiv producătoarele de îngrășăminte chimice controlate de Ioan Niculae, vor primi gaze sub prețul pieței ar putea fi ușor considerat drept ajutor de stat. Interagro se află în insolvență.

Producătorii de gaze naturale vor fi descurajaţi să sporească investiţiile în noi yăcăminte, pentru înlocuirea celor depletizate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: