miercuri

10 iulie, 2024

15 martie, 2020

Paul Anghel (ANPC) și Adrian Vasilescu (BNR)

Autoritatea Națională Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) propune băncilor să ia „în calcul a unei amânări de plată pentru 90 de zile a ratelor bancare pentru românii care au credite imobiliare”, a declarat Paul Anghel, directorul general al ANPC, citat de Agerpres.

Amânarea ratelor ar trebui aplicată „bineînţeles cu respectarea contractelor, a legislaţiei privind creditarea, precum şi a normelor Băncii Naţionale a României”, potrivit directorului ANPC

Pe de altă parte, băncile comerciale din România au luat deja decizia la nivel de sistem bancar să amâne plata ratelor pentru anumite credite pentru o perioadă de timp, potrivit lui Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, citat de Mediafax.


„Băncile au luat iniţiativa. Deci fiecare bancă îşi face propriul program urmând să anunţe clienţii şi debitorii. Deja e o înţelegere la nivelul întregului sistem bancar”, a spus AdrianVasilescu, fără să precizeze ce tipuri de credite vor beneficia de această facilitate, ci doar că fiecare bancă îşi va înştiinţa clienţii şi debitorii în nume propriu.

„Nicio bancă nu ştie la ora asta şi nimeni nu ştie cum vor merge evenimentele. Toţi sperăm să se încheie povestea într-o lună-două”, a mai precizat Adrian Vasilescu.

Pe de altă parte, directorul ANPC spune că „fiecare operator financiar-bancar trebuie să pună la dispoziţia consumatorilor un număr de telefon pentru reclamaţii, astfel evitându-se în anumite situaţii deplasarea la sediul băncii sau să se adreseze prin poşta electronică”, a adpugat Paul Anghel.

Se recomandă consumatorilor să evite pe cât posibil deplasarea la sediul băncilor, să efectueze tranzacţii on-line sau prin intermediul cardului la bancomat (ATM)/multifuncţionale (MFM) şi să evite utilizarea banilor cash, pentru protejarea sănătăţii.


Banca Transilvania a anunţat deja că extinde perioada de graţie la cardurile de credit, în timp ce cec Bank este aşteptată să informeze la începutul săptămânii amânarea plăţilor ratelor pentru creditele luate de persoanele fizice pentru o perioadă de 30 de zile.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: