sâmbătă

3 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 august, 2013

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul împotriva primarului Sibiului, Klaus Iohannis, prim-vicepreședinte al PNL, pe care îl acuză de infracțiunea de conflict de interese, în legătură cu fonduri europene, a informat joi ANI.

Potrivit Agenției, Iohannis a semnat, la data de 23 decembrie 2010, un contract de prestări servicii între Primăria Municipiului Sibiu și S.C. Tipografia Honterus S.R.L., societate comercială deținută de Forumul Democrat al Germanilor din România (F.D.G.R.), în condițiile în care primarul era președinte al FDGR (în perioada 2002 – 2013).

Contractul avea ca obiect servicii de informare și publicitate în vederea implementării Proiectului (cod SMIS: 4915) finanțat din fondul european de dezvoltare Regională (FEDR), Programul Operațional: Creșterea Competitivității Economice 2007 – 2013 (POS CCE), Axa Prioritară 3 „Tehnologia Informației și Comunicațiilor (TIC) pentru sectoarele privat și public”.


De asemenea, în perioada ianuarie – iunie 2011, Klaus Iohannis a aprobat 3 facturi fiscale în vederea efectuării plăților către prestator (S.C. Tipografia Honterus S.R.L.), mai susțien ANI.

Astfel, Klaus Iohannis ar fi încălcat art. 75, lit. b) și f) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, potrivit căruia „aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: […] b) orice persoană fizică sau juridică cu care au o relaţie de angajament, indiferent de natura acestuia […] f) o asociaţie sau fundaţie din care fac parte”.

Potrivit ANI, primarul Sibiului a încălcat și art. 2531 din Codul Penal, potrivit căruia „fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material […] pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”.

Conform sursei citate, pe lângă maximum 5 ani de închisoare, primarul Sibiului riscă să se aleagă și cu pierderea acestei funcții, cu interdicția de a o mai ocupa pentru o perioadîă de 3 ani.


Prim-vicepreședintele PNL a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Decizia ANI poate fi atacată în instanță.

Klaus Iohannis își susține nevinovăția, afirmând că nu era în niciun fel implicat în firma Honterus.

”Nu e niciun conflict de interese, după legea din această republică. Sigur că am fost preşedinte al Forumului, dar nu am fost nici măcar reprezentant în Adunaerea Generală a Acționarilor la Societatea Honterus, nici membru în AGA şi, ca şi preşedinte al Forumului, am avut cu totul alte atribuţii decât de a mă ocupa de Honterus. Iar ca şi primar, am semnat actele, evident, în baza unor documente care au rezultat din licitaţii publice. Conflictul de interese ar fi putut să apară în măsura în care aş fi putut să am un beneficiu din acest contract. Or, nici nu poate fi vorba de aşa ceva, fiindcă nu am fost în niciun fel implicat în activitatea Societăţii Honterus. Deci, o nouă speţă discutabilă”, a afirmat Iohannis, citat de Agerpres.

În luna aprilie, Klaus Iohannis, a fost declarat de ANI ca fiind în stare de incompatibilitate, întrucât deținea, simultan, atât funcția de primar al Sibiului, cât și calitatea de reprezentant al municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Acționarilor în cadrul SC Apă Canal SA Sibiu (începând cu 30.04.2009 și până în prezent) și S.C. Piețe S.A. (începând cu 05.08.2010 și până în prezent).

Și în acest caz, Iohannis riscă să fie decăzut din dreptul de a mai exercita funcția de primar pe o perioadă de trei ani, dacă insțanțele de judecată confirmă decizia ANI.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: